Gelecek Nesil İçin Elektrikli Arabalar Hızlanıyor!

0
11088

Elektrikli arabalar için hızlanma başladı. Hem sayıca artıyorlar, hem daha fazla alana yayılıyorlar hem de gerçek anlamda hızlanıyorlar. Elektrikli araba modelleri artıyor, elektrikli otomobil fiyatları için seçenek çoğalıyor ve daha neler neler…

Daha önce defalarca kez elektrikli arabalar konusunda haberler yaptık. Hepsinde de konunun farklı boyutlarına değindik. Elektrikli motor teknolojisinin içten yanmalı motor teknolojisinden eski olduğunu ve başlangıçta menzil- hızlanma sorunu nedeniyle elektrikli arabaların yerine benzinli motorun tercihe dildiğini ancak bugün işlerin değiştiğini anlattık. Bugünün mühendisleri kısa menzil ve hızlanamama sorununu neredeyse tamamen çözmüş durumda. Elektrikli yarış arabalarının sayısının artması da bunun kanıtı. Peki, elektrikli otomobillerle ilgili son gelişmeler neler?

Elektrikli Renault Zoe içeriği de ilginizi çekebilir!

Elektrikli Arabalar Hızlanıyor!

Sektör, artık tamamen elektrikli motora odaklanmış durumda. Özellikle geçmiş yıllardaki emisyon skandalları ve bunun sonucunda Avrupa ülkelerinin aldığı kararlar bizi daha fazla hybrid ya da elektrikli araç teknolojisine taşıdı. Eeee “her şerde bir hayır var” diye, boşuna dememişler…

Elektrikli arabalar listesi burada!

Önce hybrid motor teknolojisi akıl almaz şekilde gelişti. Hibrid makam araçları ve hibrid bir otomobilin yılın otomobili olması ile birlikte konu, ciddileşti. Şimdi, sıra tamamen elektrikli yani %100 elektrikli motorla çalışan otomobillere geldi.

Şimdi, elektrikli otomobillerle ilgili dünyanın geldiği nokta şu:

Amerikan otomotiv pazarı henüz benzinli motordan çok fazla vazgeçmedi ama Avrupa pazarı için çalışıyor.

Uzakdoğu otomotiv pazarında işler biraz karışık. Çin, çok büyük bir pazar ve bu pazara yüzde yüz elektrikli motorla çalışan çok acayip modeller sunuyor. Bunların çoğunu biz görmüyoruz bile. Diğer yandan Mazda gibi bazı uzakdoğulu markalar, biz dizeli öyle bir yaparız ki gelecek neredeymiş görürsünüz edasıyla dizel motor için çok dev yatırımlar yapıyor. Avrupa pazarı ise bu konuda en net olan pazar. Bunu daha iyi açıklamak için Avrupa’da elektrikli araçlar konusunu üç açıdan görmek gerek: Devler, otomotiv sektörü, halk. Önce hükümet eliyle emisyon değerleri her yıl biraz daha düşüyor. Bu durum alıcının elini dizelden çekmesine üreticinin de emisyon değeri düşük elektrikliye yönelmesine neden oluyor. Avrupalı otomotiv üreticisi üretim bandının neredeyse tamamını elektrikli/hybrid motora geçiriyor. Avrupa’da dizel satışları da giderek düşüyor.

Ütopya mı Gerçek mi?

Bazıları elektrikli otomobiller deyince hala gelecek bilim kurgu filmleri falan gibi bir şeyler düşünüyor olabilir. Ancak bugün, pazarda çok sayıda hibrit, elektrikli ve yüzde yüz elektrikli otomobil var. Bunlar ciddi satış rakamları yakalıyor. 2019’da yılın otomobili seçilen otomobil, Toyota Corolla Hybrid mesela. Şimdinin ütopyası ne mi? Bira kaç örnek:

  • Elektrikli araba yarışları otomobil yarışlarının temeli olacak.
  • Egzoz sesi için kulaklıklar ya da hoparlörler geliştirilecek
  • Formula E işin öncüsü olacak.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here