Engelli Araç İndirimde ÖTV İndirimi Nasıl Olur?

0
7190

Engelli Araç İndirimde ÖTV İndirimi Nasıl Olur? Devletler tarafından engelli vatandaşlara bazı ayrıcalıklar verilmektedir. Bu sayede engelli vatandaşların sosyal yaşam ve diğer sorunları en aza indirilmek istenmektedir. Türkiye’de engelli vatandaşlarımızın en büyük sorunlarından biri de ulaşımdır. Engelli vatandaşlar, Türkiye Cumhuriyeti’nde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen kriterlere sahip olması durumunda ÖTV’den(Özel Tüketim Vergisi) muaf tutulurlar.

Engelli araç alımında ÖTV muafiyeti nasıl olur?Engelli Araç İndirimde ÖTV İndirimi Nasıl Olur?

Engelli araç alımında ÖTV muafiyeti, Engelli Sağlık Kurulu’nun verdiği rapor ve bu raporda yazan orana göre belli olmaktadır. 2018 yılından beri %90 üstünde engel oranına sahip vatandaşlar, ÖTV’den muaf tutulmaktadır. Eğer engelli vatandaş araç kullanamayacak durumdaysa aracı 3.Dereceye kadar olan yakınları kullanabilmektedir. Eğer engelli vatandaş araç kullanabilecek durumdaysa kurul tarafından yazılı belge ve “H” sınıfı ehliyete sahip olması gerekmektedir. Raporda %40 engel ibaresi bulunduğu zaman vatandaşa özel araba ve donanımlar sağlanmaktadır. Engelli şahsın otomatik veya manuel vites istemesi halinde ÖTV oranı muafiyeti geçerliliğini korumaktadır.

Engelli Araba ÖTV muafiyetinden yakınları faydalanabilir mi?

%40 oranında engelli vatandaşın yakınları ÖTV indiriminden faydalanamaz. %90 oranında engelli vatandaşın yakınları ÖTV indirimden faydalanabilmektedir.

Engelli ÖTV indiriminden hangi araçlar alınabilir?

Engelli araç sürücüleri ve yakınları 5 yılda bir binek otomobil, panelvan, kamyonet, pick up, arazi taşıtı, motosiklet, ATV ve Station Wagon araçlar  ÖTV muafiyetinden yararlanarak satın alabilmektedir. Fakat alınan aracın bedelinin vergiler dahil 303 bin TL’den ve 1.6 motordan daha düşük olması gerekmektedir. “Engelli Araç İndirimde ÖTV İndirimi Nasıl Olur?” sorusunun cevabı Türkiye Cumhuriyeti’nde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen kriterlere sahip olmasında ve engel oranına bağlı olmaktadır. %90 üstü engelli vatandaşlar ve 3.Derece’ye kadar olan yakınları ÖTV indirimden yararlanabilmektedirler.

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here