En Başarılı Ralli Pilotları: Richard Burns… Richard Burns, modern zamanların en büyük ralli sürücülerinden biriydi. Ayrıca Ralli sporundaki en büyük isimlerden bazılarına karşı yarışırken birçok şampiyonluk kazanmıştır. İnsanlar spor tarihi boyunca en iyi ralli sürücüleri hakkında konuşmaya başladıklarında adı neredeyse hiç geçmemiş gibi görünse de Richard Burns unutulmaması gereken biridir. En iyi İngiliz Ralli sürücülerinden biri olan Richard Burns, sahip olduğu bir hastalık nedeniyle kariyeri trajik bir şekilde bitirmiştir. 90’lar boyunca çok fazla vaat ve oldukça inanılmaz bir tutarlılık gösterdikten sonra sonunda 2001’de unvanı kazandı. Yarışları, daha çok sevilen rakiplerinden birine kolayca gidebilecek zorlu bir mücadeleydi. Neredeyse her yarışı bitirme yeteneği şampiyonluğuna yardımcı oldu. Rakiplerinin tümü çökerken veya mekanik arıza yaşarken zafere giden yolu biriktirdi.

Erken Yarış KariyeriEn Başarılı Ralli Pilotları: Richard Burns

Richard Burns, 80’lerin sonlarında bir genç olarak WRC’nin İngiliz ayağına girmeyi başarmıştır. Yerel bir seriyi kazandıktan sonra, ilk kez bir WRC araba kullanma şansı bulmuştur. 1990’ların başında sadece joker bir oyuncu olarak yarıştığı ilk birkaç denemesinde puanları bitiremese de o kadar da rekabetçi olmayan bir arabada çok şey vaat etti. Ayrıca takım Arkadaşı Robert Reid ile tanışması kariyerini değiştirdi. Ralli sürücülerinin kariyerleri boyunca birkaç yardımcı sürücü ile çalışması oldukça normaldir. Bu seviyede çok azının yapabileceği ve hatta daha azının yapabileceği zor bir iştir. Bu yüzden bir İskoçyalı olan Reid’in yanına oturmak kadere dönüşen bir şeydi. İkisi inanılmaz bir bağ kurdu ve üst düzey kariyerleri boyunca birlikte kaldılar.

Mitsubishi’de elde ettiği şans, kariyerini değiştirdiEn Başarılı Ralli Pilotları: Richard Burns

Ünlü 555 Subaru takımıyla orta halli birkaç yıl geçirdikten sonra önde gelen ralli takımı ile bir şansı oldu. Ayrıca takım arkadaşı, hayatının formunda olan ve 1996 ile 1999 yılları arasında arka arkaya dört şampiyonluk kazanan Tommi Makinen’di (Tommi Makinen’in hayatı ve kariyeri).

Safari RallisiEn Başarılı Ralli Pilotları: Richard Burns

1998 sezonunda Burns, Kenya’daki tartışmasız en zorlu koşullarda, nihayet ilk zaferini elde etmiştir. Safari Rallisi’ni kazanmak onu oldukça iyi bir duruma getirdi. Fakat unvan mücadelesinin hızla azaldığını gördü ve kendi evindeki yarışı da kazanmaya devam etti. Richard Burns, Mitsubishi’deki kariyerini 1998 yılında zirveye taşımıştır. Artık takım arkadaşının gölgesinde durmamıştır. Bunun yerine Prodrive’ın sorumluluğunu üstlenmiştir. O zamanlar üstün araca sahip olan eski takım arkadaşının yanında 2. olarak bitirmiş ve Mitsubishi ile 4. ve son şampiyonluğunu kazanmıştır. 2000 yılında, aynı zamanda genç bir pilot olmasına rağmen 2. olarak bitirmiştir.

Uyumlu Takım İlişkileri, Başarısını Pekiştirdi 

Birkaç yıl süren tutarlılık, puanlar ve çeşitli etkinlikler kazandıktan sonra nihayet 2001’de spor tarihinin en zorlu şampiyonluk savaşlarından biri olan başarılı bir unvan mücadelesine çıktı. 1999’da 3 ve 2000’de 4 yarışmayı kazanarak her iki yılı da 2. bitirdikten sonra 2001 yılında şampiyonluğu kazanmıştır. Ayrıca 2002 yılında Peugeot’nun en iyi araca sahip olacağını bilecek kadar ileri görüşlü olmuştur. Richard, gerçekte sadece kazanmak istiyordu ve bunu Subaru’da yapabileceğini düşünmüyordu. Bunun doğru olduğu kanıtlansa da Peugeot’da da kazanamadı. Ayrıca Petter Solberg, Subaru’nun bir sonraki sezonda hala hesaba katılması gereken bir güç olduğunu kanıtlamıştır.

Kariyerinin Erken Sona Ermesi

2003 sezonunun son turuna girerken, şampiyonluğu kazanmak için hala gerçekçi bir şansı vardı. Favori etkinliğini kazanması ve rakiplerinin son engelde düşmesini umması gerekiyordu. Fakat Richard Burns, yarışa giderken yolda baygınlık geçirip hastaneye kaldırılmıştır. Hayatının geri kalanında onu hastanede ve sağlık sorunlarıyla tutacak bir beyin tümörüne sahip olduğu öğrendi. Sağlık sorunları yüzünden biten kariyeri ve uzun hastane süreçlerinin sonunda 2005 yılında 34 yaşında vefat etti.

Subaru, onu onurlandırmak için sınırlı sayıda RB320 modelini piyasaya sürdü ve saygıyla sadece siyah renkte mevcut hale getirdi. Ölümünden sonra, beyin kanseri veya başka herhangi bir nörolojik rahatsızlıktan muzdarip insanlara yardım etmek için adına bir STK kuruldu. Her bakımdan alçakgönüllü bir adam ve toprakta azılı bir rakip olan eski dünya şampiyonuna yakışır bir övgüdür. Sonuç olarak “En Başarılı Ralli Pilotları: Richard Burns” bilinmesi gereken nadir yetenekli Ralli Yarışçılarından biridir. Erken biten kariyerine rağmen birçok farklı yarışta şampiyonluğu elde etmiştir. Yarışlardaki agresif ve akıllı sürüşü, izleyenleri ve rakiplerini de son derece etkilemiştir.

İkinci El Güncel Araba İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here