Elektrikli arabalar sağlığınızı büyük ölçüde etkileyen yeni nesil otomobiller olarak da hayatımızda yerini aldı. Eğer büyük bir şehirde yaşıyorsanız gürültü konusunda sorun yaşama ihtimaliniz normalden biraz daha fazladır. Bu da sağlığınız açısından ilerleyen süreçte sorun teşkil edebilir.

Peki ya yollar sessiz arabalarla dolu olsaydı gürültü seviyesinin tüm trafik için gerçekleşmesi sonucunda insanlar sağlık açısından bu durumdan ne kadar etkilenirdi?  Peki ya çağımızın en büyük sorunlarından biri olan; şehrin gerginliği ve trafik gürültüsünün neden olduğu tartışmalar ve öfkeli yolculuklar elektrikli arabalar ile son bulur muydu?  Birlikte inceleyelim

Nissan Bu konuda Doğru Bir Tespit Yaptı

Bu konuda japon otomobil üreticisi olan Nissan bu soruna atıfta bulunur bir şekilde durum tespitini gayet gerekli bir şekilde gerçekleştirdi.

elektrikli arabalar

Japon otomobil firması trafik gürültüsünün insan hayatına ve sağlığına olan etkisini araştırmak için ses ölçüm analiz görevini üstlendi. Bunun sonucunda herkesin bildiği ancak bilir kişi ağzından duyduğu zaman daha mantıklı bulduğu daha sessiz yolculuğun insan sağlığına olumlu etkisini ve aynı zamanda bilişsel performans ve verimliliğin artacağı yönünde bir tespit yaptı.

Bu konuda trafik ses ölçümlerini üstlenen Nissan, Avustralya bilim akademisi ile eş zamanlı olarak yaptığı çalışma ile birlikte trafik gürültüsünün halk sağlığını tetikleyecek bir seviyede olduğunu ve raporlara göre en tehlikeli çevresel tehditlerden ikinci sırada olduğunu belirtti.

Çok Sayıda Ülke ve Şehir Analiz Sürecine Dahil Oldu

Nissan trafik ses düzeyinin insanları etkilemek konusunda yaptığı araştırma da bazı şehirlerin trafik ses düzeylerini ölçümledi. Teste dahil olan Bangkok, Ho Chi Minh City, Jakarta, Hong Kong, Manila, Melbourne, Singapur ve Seul katıldı.

Çalışmaya katılan ülkeler ve şehirlerin ortalama trafik gürültülerinin 76dB olduğu saptandı. Bu sayı Dünya sağlık örgütünün önerdiği gürültü seviyesinden 4 kat daha yüksek

Nissan; “bu ses seviyelerine sahip şehir sakinlerinin zaman içinde sağlık açısından olumsuz etkileneceğini bilimsel olarak kanıtlanmıştır ve bir çalar saatin ortalama dB değerinin 80’e yakın olduğunu da göz önünde bulundurursak eş değer bir gürültü olduğunu gözlemleyebiliriz.

Trafik Gürültüsü vs Elektrikli Araba Gürültüsü

Son dönemde karşılaştırmaların zirvesi konusunda çoğu kişinin ortak noktada olduğu bir konu olan trafik ve elektrikli araba gürültüsü karşılaştırması farkı dikkat çekiyor. Ortalama bir sokak gürültüsü 90dB değerlerine yakınken Nissan Leaf modelinin ürettiği motor gürültü seviyesi ise 21Db olarak belirlendi.

Şaşırtıcı bir şekilde fark olan bu iki karşılaştırma arasında Nissanın elektrikli otomobilleri arasında ortalama değerin  30db olduğunu varsayarsak bunun bir kütüphanede üretilen gürültüden daha sessiz olduğunu kabul söyleyebiliriz.

Daha Sessiz Bir Yaşam İçin Doğru tercih Elektrikli Araba

elektrikli arabalar

Benzin motorlu araçların motor gürültüsünün 76db olduğunu daha önce söylemiştik. Ortalama gürültü seviyesinin yüksek olduğu benzin motorlu otomobiller elektrikli otomobiller ile karşılaştırıldığında daha sessiz bir yaşam için istenmeyen sınıfta bir grafik ortaya koyuyor. Bu da elektrikli arabalar önemini daha sessiz bir yaşam için ciddiye alınır bir etkiye sahip bir şekilde vurguluyor.

Trafik Stresi ve Yorgunluğu Artık Yok

Elektrikli arabalar

Trafikte hepimiz çileli bir döneme denk gelmişizdir. Özellikle bu çileyi İstanbul da yaşayan vatandaşlarımız çok daha iyi bilirler ve neredeyse her iş çıkış saatin bu durum kendilerinde ciddi stres yorgunluk meydana getirir.

Nissanın’da söylediği gibi çileli ve gürültü seviyesi yüksek olan trafikte elektrikli arabalar yaygınlaşması; yaya sokak aktivitesini, sosyal etkileşimi artan trafik kültürünü ve sessizlik nedeniyle azalan stres seviyemizi doğrudan etkiliyor. Stres seviyemizin yüksek olması büyük çoğunlukla trafik gürültüsüyle alakalı bir durum. Yüksek ses stres seviyesini, stres seviyesinin yüksek olması da sinirlenmemizi tetikleyebilir. Hal böyle olunca da hararet ve öfke barındıran trafik kültürünün varlığını sürdürmesi beklenen bir durumdur.

Nissan Asia & Oceania’nın bölgesel kıdemli başkan yardımcısı Yutaka Sanada bu konuda; “Asya’daki kentleşme oranının artması ve gürültü kirliliğini azaltmak insanlara iletişimin önemini anlatacağımız önemli bir konu haline getiriyor.” dedi.

İşte her şey bu kadar. Mutlu olmak istiyorsan ve arabanın motor sesinden haz alan bir yapın varsa benzinli araç tam size göre. Ancak herkesin mutlu olmasını istiyorsanız Elektrikli araba kullanmanız daha iyi olacaktır. Önümüzdeki yıllarda yollarda görmeye çoğunlukla alışacağımız elektrikli arabalardan birine sahip olmak istemez misiniz? Düşüncelerinizi bizimle paylaşmayın unutmayın..

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here