Kurallara uymak, trafikteki can ve mal güvenliği açısından son derece önemli. Ancak bazen dikkatsizlik ya da umursamazca verilen kararlar sebebiyle kural ihlalleri yaşanabiliyor.  Bu ihlaller sonucu sürücülerin karşılaştığı önemli cezalardan biri de ehliyete el konulması. Böyle bir cezayla karşılaşan sürücülerin, ehliyeti geri alma süreçleri hakkında da bilgi sahibi olması gerekiyor. Umarız ki bu tür tehlikeli durumlar yaşanmaz ancak ihtiyaç duyulması halinde tüm bilmeniz gerekenleri sizin bir araya getirdik. 

İstanbul'da trafik polisi

Hangi Durumlarda Ehliyete El Konulur?

Sürücünün trafik güvenliğini tehdit ettiği önemli durumlarda ehliyete el konuluyor. Bu tür bir genel bilgi herkesin belleğinde yer alsa da tam olarak hangi durumlarda ehliyete el konulduğu çoğu zaman bilinmiyor. İşte ehliyetinizi kaybetmenize neden olabilecek durumlar:

100 ceza puanına ulaşmak

Yapmış olduğunuz her trafik hatası size para cezası veya ceza puanı olarak geri dönüyor. Örneğin ehliyetsiz trafiğe çıkmak ve kırmızı ışık ihlali gibi hatalar bir yıl içinde yüz ceza puanına ulaşırsa ehliyetinize el konuluyor. Eğer bir yıl içinde ilk defa yüz puanı aşarsanız el konulma süresi 4 ay ile sınırlı. Aynı yıl içinde ikinci kez tekrarlanması durumunda 4 aya ek olarak psiko-teknik teste tabi tutulursunuz. Sürücülük yapmanıza engel olmadığına dair belgeyi alabilirseniz sürücü belgenizi de geri alabilirsiniz. Aynı yıl içinde üçüncü kez yüz puana ulaşırsanız ehliyetinize süresiz el konulmasına sebep olursunuz. 

Ölüme sebebiyet veren kazaya karışmış olmak

Ölüme yol açan kazalarda, kusurlu bulunan sürücünün ehliyetine 1 yıl süreyle el konuluyor.

polis arabası

Uyuşturucu etkisinde araç kullanmak

Sürücünün uyuşturucu madde kullandığı tespit edilirse ehliyetine el konuluyor. Bu durumda el konulma süresi 5 yıl oluyor. Ayrıca uyuşturucu etkisindeyken tespit edilen sürücüye para cezası kesiliyor.

Stajyer sürücü olarak kural ihlali yapmak

Yeni mevzuata göre, yeni ehliyet alan sürücüler 2 yıl aday sürücü olarak görülüyor. Henüz aday olan sürücülerin trafik ihlali yapması durumunda ehliyetlerine el konuluyor.

Ehliyetin geçerlilik süresinin dolması

Her ehliyet sınıfının kendi geçerlilik süresi bulunuyor. Ayrıca belgelerin üzerinde son kullanma tarihlerine de yer veriliyor. Tüm sürücülerin bu tarihler içerisinde kullanım sağlayıp süre bitiminde yenileme işlemlerini gerçekleştirmesi gerekiyor. Süre bitiminde yeniden ehliyet çıkarılmazsa para cezası uygulanıyor ve sürücünün ehliyetine el konuluyor.

Sağlık durumunun bozulması

Sağlık durumu kötüye giden sürücülerin de ehliyetine el konuluyor. Eğer trafik güvenliğini tehdit eden bir durum bulunmuyorsa ve bu belgelenerek onaylanırsa sürücü ehliyetini geri alabiliyor.

polis çevirmesi

Hız sınırının aşılması

Hız sınırının %30 aşılması ve bu ihlalin bir yıl içinde beş defa tekrarlanması, ehliyete el konulma sebeplerinden. Bu durumda sürücülerin ehliyetine bir yıl süreyle el konulabiliyor.

Alkollü araç kullanmak

Bir sürücünün 0.50 promil alkol aldığı tespit edilirse para cezası ile birlikte ve 6 ay süreli ehliyetine el konulabiliyor. Eğer sürücü bir trafik kazasına karışmışsa para cezası arttığı gibi 6 ay sonra ehliyeti geri alma süresi de 2 yıla çıkıyor. 

Ehliyet Nasıl Geri Alınır? 

Ehliyeti geri alma konusuna baktığımızda uygulamaların, belgeye el konma sebebine göre değişiklik gösterebildiğini görüyoruz. Örneğin kırmızı ışıkta geçme nedeniyle aynı yıl içinde iki veya daha fazla kez ehliyetinize el konulursa psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanı denetiminden geçmeniz gerekiyor. Sürücü belgesini geri almanızda bir mani görülmemesi durumunda, idari para cezasını da ödediyseniz el konulan ehliyeti geri alma hakkınız bulunuyor. Elbette bu durum, alıkonma cezasının süresi sonlandığında geçerli oluyor. Kaptırılan ehliyeti geri alma sürecinde şunlara dikkat etmenizde fayda var:

  • Ehliyetinize konulan alıkonma süresi mutlaka dolmak zorunda.
  • Alıkonma süresinin sonunda, sürücülük yapmanızda herhangi bir sakınca bulunmadığına dair belge isteniyorsa resmi sağlık kurumlarından almanız gerekiyor.
  • Psiko-teknik değerlendirme gerekli görülüyorsa ehliyetinizi almak için mutlaka yerine getirmelisiniz.
  • Karayolları Trafik Kanununa istinaden idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması gerekiyor. Trafik idari para cezalarının tamamının tahsil edildiğini gösteren “trafik cezası borcu yoktur” belgesi ile ehliyeti geri alma başvurusu yapabilirsiniz.
  • Sürücü belgenizi sizin dışınızda birisi alacaksa o kişiye mutlaka noter tarafından “sürücü belgemi almaya yetkilidir” ibaresine sahip vekalet vermeniz gerekiyor.

sürücü belgesini geri alma süreçleri

Sürücü Belgesi Nereden Geri Alınır?

El konulan ehliyet nereden alınır sorusunun cevabı oldukça basit. Sürücü belgenize el koyan trafik birimine veya en yakın trafik denetleme şube müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Alıkonma süresinin bitiminde dilekçe ile başvurarak sürücü belgenizi geri alabilirsiniz. Gerekli trafik cezasını ödedikten sonra bu süreç için ekstra bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Cezayı ödediğinize dair belge ve borcu yoktur belgesi yeterli ehliyeti geri almak için yeterli oluyor.

Ehliyete El Koyma İtirazı Nasıl Yapılır?

Cezanız ödendiğinde ya da süresi dolduğunda ehliyetinizi rahatlıkla geri alabilirsiniz. Eğer bu el konma işleminin haksız yere gerçekleştiğini düşünüyorsanız itiraz etme hakkınızı da kullanabilirsiniz. El konulan ehliyetin iadesi için bir sürücü belgesi geri alma tutanağı doldurmanız gerekiyor. Bu tutanakla başvurunuzu gerçekleştirebilir ve haklı bulunması halinde ehliyetinize derhal kavuşabilirsiniz. 

Ehliyet Alma Şartlarını Daha Yakından İncelemek için Tıklayın!

202 YORUMLAR

  1. Ben ehliyetimi 2010 yılında aldırdım idari para cezasi borcu yoktur yaptırımı 2013 yılında yürürlüğe girdi geriye doğru isletilemeyeceginden beni bağlar mı??

  2. ben ehliyetimi 3 kez alkolden kaptırdım önce 6 ay sonra 2 yıl sonra 5 yıl 5.yıl bitiminde kursa katılıp ehliyeti geri almam lazımdı gitmedim 1 sene sonra ehliyetim komple iptal olmuş 35 senelik ehliyetim gitti şimdi psikoteknik raporu alıp tekrar sürücü kursuna gidip sınava girip tekrar ehliyet alabilirmiyim çünkü eski ehliyet tamamen iptal trafik çevirmesine girdim ehliyetim yok 5 seneliğine aldılar dedim trafik polisi kayıtlarda senin ehliyetin yok görünüyor dedi tamamen iptal olmuş

  3. Benim ehliyetimi amaç dışı araç kullanmaktan dolayı el koydular 100 ceza puanı doldurmak için ordaki memur ceza yazdı ben bu duruma itiraz nasıl kime şikayet ederceğim kursa gidip almadım üç yıldır ehliyetsiz araç kullanmaktan 22 bin tl para cezası yemişim şimdi tekrar ehliyeti alabilmem için benden para
    cezasını ödeme imkanım yok nasıl yaparım bu polis memurunu şikayet etsem ehliyetimi geri alma imkanım olurmu

  4. Dostum 100 ceza puanin doldu ise ve sana 47-1b maddesinden 51 2 b ve c maddelerinden işlem yapilmadiysa doğal olarak 118 maddeden 100 ceza puanin dolduğu için ehliyete el konulmustur ve 118. Madde de ehliyeti geri alirkan idari borcu yok yazısı istemiyorlar ehliyetini geri alabilirsin borçlarını ödemeden. Birde sana saydığım maddeler dışında alkol uyuşturucu ve alkolmetrryi uflememe den ehliyetine el koyulanlar da var cezaları ödeme şartı

    • Kadir bey ehliyetim 100 puan dolduğu için 2 ay alındı dediğiniz maddeler yok sadece ehliyet sınıfı kurtarmayan arac kullanmaktan yedim tüm cezaları simdi ceza suresi dolduğu zaman borçlarımı odemem mi lazım

    • Kardeşim şimdi ben 78/1-b den bir ceza 66 dan bir ceza 48/5 den bir ceza yani alkolden kaskdan tek elle motor sürmekten ceza yedim ben cezayı ödemeden ehliyetimi alabiliyor muyum?

    • Merhaba
      Bende danışmak istedim. Benim ehliyetime 2013 yılında 100 ceza puanı dolduğu için el konuldu, şimdi almaya gittiğimde tüm trafik cezalarının ödenmesi istendi. Sizin yorumunuzda bunu ödememe gerek olmadığı gibi bir anlam çıkartıyorum. Doğrumudur?

  5. Ben ehliyetimi 5 kez alkolden kaptirdim .2016 yılından beri ehliyetim yok. Trafik cezamı yapılandırdım ve az bir miktar kaldı . Ben ehliyetimi tekrar geri alabilecekmiyim yoksa tamamen iptal mi oldu ?

  6. Aday sürücü belgesine sahiptim alkolden ehliyetimi aldılar. Fakat e devlette araştırdığımda ceza iptal gibi bir sekme gördüm kafam karıştı cezanın iptal edilmiş olma ihtimali var mı?

  7. Ceza iptal dedigi olay evrakların ehlihetinin aday sürücü belgenin iptalidir yani ceza yüzünden iptal edilmiştir anlamına gelir malesefki ceza bitim tarihini bekliyeceksiniz.

  8. Ben motorsiklet kullanirken 0.23 promille ehliyetimi kaptirdim ama otomobil ehliyetimde gitti 0.50 promil baraji olmasina ragmen boyle bir adaletsizlik nasil oluyor anlamiyorum

    • Benim 25.12.2020 de doluyordu. 26 sında alabileceğimi söylediler. Oda cumartesiye geldiği için 28 inde alacağım. Sabah olunca alıyorum ehliyetimi şükür olsun. Alkolmetreye üflememekten ilk defa 24 ay kaptırdım. Cezaları ödemeden vermiyorlar. Stajyer olmadığım için Südge psikoteknik falanda istemiyorlar.
      1-süre dolacak
      2-cezayı peşin ödeyeceksin
      3-borcu yoktur kağıdı alacaksın
      4-ehliyetini gidip alacaksın.
      8 saat sonra geri alacam ehliyetimi inşallah… (size tavsiyem alkollü araç kullanmayın. 2 yıl boyunca ehliyetimi düşündükçe uykumun kaçtığı gecelerde Araştırdıkça daha beterleri olduğunu gördüm. Ölümlü kaza olur Allah korusun. En azından 2 yıl ehliyetsizde olsa sokaklarda gezebildim. Kaza yapsaydım cezaevinde ehliyetim olsa ne olmasa ne…)

      • Alllahina kurban ilkkez guzel bi yorum gördüm ben stajyer değilim ehliyet eski benim geçen sene tam bugün aldılar seneye tam bugün Akçam ehliyeti 1 yıl kaldı ama bana halk Bankası para odicen diyorlar 600 TL falan piskoteknik falan diyorlar dogrumu

      • Ya gğzel insan bende ehliyet verdim 2sene alkolden fakat 6ay kaldı hiç bir şekilde borcum da yok hepsini yatırdım ben bunun için tedavi görücek miyim

  9. Ehliyetim 2 yıllığına alındı ve ben 3,5yildir ceza evindeydim yani zamanı doldu ve ben şuan ceza sebebiyle 10 bin olmuş yediğim ceza ödeyemiyorum ve ben ceza evindeyken çıkan yasa var bu yasadan vergi dairesine gittim yararlanamazsın dediler ana parayı ödemek istedim bekle birdaha çıkar yasa dediler bu konuda bilgisi olan var mi tesekkurler

      • Alkolden 2 yil alinan eliyetler simdi sudge egitimi sonucu aliniyor 1 ay haftada 1 gun gitmek sartiyla 1850 tl yatirip bankaya o makbuzla halk sagligina muracat edilip kurs gorup aliniyor

      • Alkolden 2 yil alinan eliyetler simdi sudge egitimi sonucu aliniyor 1 ay haftada 1 gun gitmek sartiyla 1850 tl yatirip bankaya o makbuzla halk sagligina muracat edilip kurs gorup aliniyor

        Her hakkı arabam.com’da saklıdır. Kaynak gösterilerek dahi alıntı yapılamaz.

  10. Benim ehliyetimi başkası kıllanmış ceza yemediğim halde 100 ceza poanından ehliyetimi aldılar mahkemelik oldum ben suçsuz çıktım ehliyetimin ikizini çıkarmışlar bilgiler benim adıma resim başkasına ait 5 yıldır ehliyetsiz araç kollandım 14000 tl ceza yedim ehliyetimi almam için bu cezaları yatırmam lazım taksit yapılıyormu

    • Benim stajyer ehliyetim var alkol çıktı isim icabı ayakkabiciyim kimyasal çok bizim işte ehliyetimi iptal etti lan testi istedim temiz cikarsa alabilirmisim bu doğru mu ve kanda en fazla ne kadar çıkması lazım almam icin

  11. Ben alkollü olmadım halde ehliyetime el konuldu itirazda bulundum hastaneden aynı gün kan tahlili yaptırdım ehliyet yok ortada hayla mahkemeden ses yok nasıl bi sistem cimere yazacam vallahi billahi

  12. 2019 başında stajyer ehliyetliydim, bir uygulamada kaskdan ceza yedim. Toplam ceza puanım 65 di, memur hiddetlenerek ehliyetin gitti dedi ceza puanın dolduğu için ehliyetime el koydu. Tekrardan çıkarmam gerektiğini söyledi. Stajyer 75 de iptal oluyordu. Şimdi e devletten bakıyorum ehliyetim iptal olmamış. Yolda Gbt ye giriyorum ehliyetli gözüküyorum ne yapacağımı şaşırdım. Trafik denetlemeye mi gitmem gerekiyor.

  13. Arkadaşlar ben suç suz yere 0.23promille sitajer ehliyeti kaptırdım aracım ticari ama ben uzun süre bekletildim ve hastaneye gitmedim şimdi ben itiraz etsem herakgi bı gelişme olurmu?

  14. Ehliyeti mi geri almak için sadece sürücü belgesine yazılan cezayı mı yoksa araç plakasına yazılan cezaları mı ödemem gerek Bi cevaplarsanız çok memnun olurum

  15. Merhabalar 0.26 promılden ehlıyetımı kaptırdım aracımda kamyonet yazıyo panelvan kango fakat kullanım seklınde yuk nakli hususı yazıyor bır hafta oldu ıtıraz etsem haklı bulunurmuyum yazarsanız sevınırım

  16. Merhabalar,
    Ben sürücü belgemi 7 kez alkollü araç kullanımı suçundan verdim. Ve e devlet üzerinden kontrol ettiğimde ehliyet iptal diye bir ibare görüyorum. Mesleğim ve rutin hayatın gerekleri dolayisiyla araç kullanmak durumundayım. Bunun yanı sora 7 yıldır alkollü araç kullanmıyorum ve hiç bir idari ceza almadım. Şimdi ehliyetimi nasıl geri alabilirim yada yeniden kursa gitmem mi gerekir?

  17. Iyi günler ehliyetime maddi hasar ve yaralanmalı olarak ban hem para cezası hem de ehliyetime 6 ay süreyle alındı itiraz hakkım varmi

  18. Iyi günler ehliyetime maddi hasar ve yaralanmalı olarak ban hem para cezası hem de ehliyetime 6 ay süreyle alındı itiraz hakkım varmi alkol falan yok cevaplarsanız sevinirim

    • Yakalandığın an ehliyetsiz araç kullanma cezası neyse onu yersin. Araç seninse ehliyetli birine teslim edilir Araç senin üstüne değilse ruhsat sahibinede aynı tutarda ceza gider ve aracı ruhsat sahibi teslim alabilir. Yoksa otoparka çekilir.

  19. Ben bugün ehliyetimi kaptırdım alkolden o
    0.30 promil ile aldır daha ehliyetimi alalı 3 gün oldu kartım daha gelmedi geçici ehliyetimi aldılar polis bana dediki ehliyetin gelince EGM ye teslim et etmezsem ne olur yardımcı olurmusunuz

  20. Ehliyeti alkolden ilk kez 6 ay kaptirdiktan sonra .ikinci kez 2 yıl olan süreyi. Örneğin ehliyetimi 6 ayın sonunda geri aldıktan sonra aradan 2 yıl geçti ve yine yakalandik diyelim . Bu defa yine 6 aymı yoksa 2 yılmı el konuyor. Veya hayatımız boyunca ilk 6 aylık şansimizi kullanmışmı oluyoruz

  21. 3 gün önce alkolsüz olduğum halde alkolmetrede alkollü çıktım yarım saat içinde kan testinde sıfır alkol cıktı sulh ceza mahkemesine itirazda buluncam şimdi daha önce basına böyle birşey gelen varmı sizce tekrar alabilirmiyim

  22. Benim ehliyeti trafik cezası 12milyar var

    Ocakda yapilandirma olucak peki yapılandırma yaparsam taksit ödemeli

    Ehliyetimi geri verirler mi

    Sizden cevap bekliyorum

  23. Mahkeme 6ay kararı verdi, teslim etmeden alkollü yakalandım(park halinde) çektiler otopark ta ehliyete el konuldu 3yıl önce süre doldu 2568₺ceza şuan e-devlet te yatırıp alabilirmiyim? vergi borcunudamı ödeyecem? Ehliyet başka ilde bulunduğum ile gönderilirmi?

  24. Selam ehliyetimi Başka ilde 0.78 promil alkolle kaptırdım. Süresi dolunca o ilin trafik şubesinden ehliyetimi nasıl alacağım. O ile mi gideceğim. Birde trafik şube ehliyetimi kaybederse yok derse ne yapacam? Birde bazı arkadaşlar mahkemeden cagrilip hakim karşına cikacagimi söylüyorlar. Öyle bir tebligat halen gelmedi. Çıkan arkadaşlar varsa bilgi verirlerse sevinirim.

  25. 2018 aralik ayinda ilk defa 6 ay ehliyetime alkolden el konuldu sure dolali cok oldu 2005 , 2007 , 2009 gibi senelerden trafik cezalari cikiyor kanunda 2013 oncesi islem yapilmislar icin borcu yoktur yazisi istenmiyor deniliyor sanirim, cezalar 2013 ten once olmasi birsey degistirmiyormu. Atiyorum ehliyeti 2012 yilininda 5 yil kaptirdim geri alma suresi 2017 olucak burda borcu yoktur aramicak sonuc kesilmis ceza var. Ortada onemli olan ehliyetin 2013 yilindan once kaptirilmasi mi…?

  26. Alkolden 2 yil alinan eliyetler simdi sudge egitimi sonucu aliniyor 1 ay haftada 1 gun gitmek sartiyla 1850 tl yatirip bankaya o makbuzla halk sagligina muracat edilip kurs gorup aliniyor

  27. Kardeşim kolay gelsim benim ehliyet Stajer ehliyetti Alkolden kaptırıdım e devlette Aktif ceza Puanı 20 vermişler ama geri ehliyet Alamassın dediler trafik ekipleri Tekradan Sıfırdan Kursa yazılman gerekiyor dediler ama e Devlette ceza iptal ve Bitiş tarihi yaziyor ve belge durumu telim edilmedi yaziyor Sence komle mi iptal oldu yoksa sadece mi iptal oldu Ve e devlette ehliyetime dair hersey yaziyor ama yardimci olursan sevinirim saygilar .

  28. Benim stajyer ehliyetim var alkol çıktı isim icabı ayakkabiciyim kimyasal çok bizim işte ehliyetimi iptal etti lan testi istedim temiz cikarsa alabilirmisim bu doğru mu ve kanda en fazla ne kadar çıkması lazım almam icin

  29. Merhaba, ehliyeti geri alırken vergi dairesinden borcu yoktur yazısı ehliyete yazan ceza için midir?Yoksa benim Kyk borcum var.Arabaya yazılan cezalarda var.Hepsini mi ödemem gerekiyor?

  30. İi günler arkadaşlar ben ehliyetimi 46 promille yakalattım ama alkol kullanmadığım halde ehliyetime el koydular kan testine gittim kanımda alkol çıkmadı ehliyetimi ğerı alabilirmiyim mm.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here