İçten yanmalı motorlarda yanan gaz atıklarını düzenli olarak tahliye eden egzozun duman rengi oldukça önemlidir. Egzoz dumanının rengine bakarak aracın birçok arızası tespit edilebilirken bu sayede büyük arızaların önüne geçilir. Bu yazımızda da sizler için egzoz dumanın olası renklerini derledik.

Egzoz Sisteminden Çıkan Duman Renkleri

egzoz rengi

Araçlardan atılan dumanın emisyon değeri büyük önem taşır. Çünkü egzoz emisyon muayenesinden geçemeyen araçlar, TÜVTÜRK muayenesine giremez. Bununla beraber egzoz, dışarıdaki havayla sürekli temas halinde olduğu için (aracın kullanım durumuna göre) 10 yılda bir değişmesi gerekir. Araca ve egzoza yeterli bakım yapılmadığı zaman pek çok arıza gelişebilir. Arızaların çeşidine göre egzoz dumanın rengi değişerek arızaya dair ön bilgi verir. Bu sayede sorun daha kolay çözülebilir. Örneğin araçtan beyaz duman geliyorsa yanma odasına iletilen yakıt doğru yanmıyordur. Egzoz duman rengine göre olası araç arızaları ise aşağıdaki gibidir:

1Mavi Duman

Yanan motor yağından kaynaklı olarak araçta mavi duman görülür. Sebebi ise supap contalarının ya da segmanların aşınmasıdır. Eğer supap aşındıysa yanma odasına sızan yağ, ateşleme esnasında mavi duman şeklinde kendi belli eder. Bu durumun gerçekleşebilmesi için aracın belirli bir süre çalışmadan beklemesi gerekir. Fakat her zaman mavi duman geliyorsa supaplar değil, segmanlar sorunludur. Segman arızaları, diğerlerine oranla daha maliyetlidir. Çünkü işlem sırasında motorun sökülmesi gerekir. Ayrıca araç, devamlı olarak yağ yaktığı için motor yağsız kalır. Bu da daha masraflı bir motor arızasına dönüşebilir.

2Siyah Duman

Bir aracın egzozundan siyah duman geliyorsa sebebini bulmak için araştırma yapmak gerekir. Fakat genel olarak tıkanmış hava filtresi, hava sensörleri, hatalı enjektör pompası ve yakıt basıncı regülatör arızaları siyah duman oluşturur. Bununla beraber hava ve yakıt oranının dengesiz ya da yetersiz kaldığı durumlarda da siyah egzoz dumanı belirir. Motor, yakıtı tam anlamıyla yakamadığı için aracın performansı olumsuz yönde etkilenirken yakıt tüketiminde artış görülür. Bu yüzden aracınızı en kısa zamanda servise götürmeniz gerekir. Genel olarak aracın ateşleme sistemleri kontrol edilir. Fakat dizel bir araç ise enjektör ve turbo sistemleri denetlenerek sorun çözülür.

3Beyaz Duman

Özellikle soğuk havalarda araç ilk kez çalıştırılıyorsa bazen beyaz duman görülebilir. Fakat motor sıcakken egzozdan beyaz duman geliyorsa yakıtın doğru yanmadığı söylenebilir. Araçtan çıkan beyaz duman, kalın ve yoğunsa önemli arıza işaretleri arasında yer alır. Bu durumun pek çok nedeni olabilir. Düşük motor kompresyonu veya conta yanması, silindir kapağından yanma odasına su sızmasına neden olur. Sızan su yanarak beyaz dumanı oluşturur.

4Gri Duman

Diğer egzoz dumanlarına oranla gri dumanın araçta tanınması daha zor olabilir. Araçtan gri duman gelmesinin birçok nedeni vardır. Fakat gri duman, temelde motorun öngörüldüğü şekilde çalışmadığını gösterir. Ayrıca bazen sızıntı sonucu yağın yanmasından kaynaklanırken bazen de arızalı turboşarjın göstergesi olabilir. Tüm bunlarla birlikte gri egzoz dumanı arızaları aşağıdaki gibidir:

  • Sıkışmış pozitif karter havalandırmasından (PCV) kaynaklı olup sistemin yanma odasına geri dönüştürerek emisyonları azaltmaması sonucu oluşur.
  • Şanzıman vakum modülatörü, arızalı bir şekilde şanzıman sıvısını motora emdiyse duman rengi değişir.

Egzozda meydana gelen arızalar ve egzoz bakımına dair daha fazla bilgi edinmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz!

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here