ÇİP TEDARİKİ SIKINTIDA, AVRUPA’DA ARAÇ SATIŞLARI DÜŞÜŞTE

Avrupa’da yeni araç satışları düşüyor. Özellikle son aylarda güçlü şekilde hissedilen bu gelişmenin temelinde çip üretimindeki azalmanın da etkili olduğu uzmanlarca ifade ediliyor. Avrupa Otomobil İmalatçıları Birliği (ACEA) verilerine göre; Avrupa’da yeni araç satışları 2021’in son çeyreğinde düşüşe geçti. Ekim ayında yeni araç satışları ortalama yüzde 30 oranında azaldı.

Çip Tedariki

Çip tedarikindeki küresel sıkıntı, araz arzının azalmasındaki önemli etkenlerden: ACEA Verilerine göre, Avrupa’da ekim ayında sadece 798 bin araç satıldı.

Danışmalık Firması AlixPartners’ın Otomotiv Sektörü 2021 Analizi çerçevesinde kamuoyuna duyurduğu bilgiye göre; Dünya genelinde yaşanan çip krizine paralel olarak 2021 yılında 7,7 milyon araçlık üretim kaybının olması bekleniyor. Açıklamada, küresel otomotiv sektöründe çip krizi kaynaklı ciro kaybının ise 210 milyar doları bulacağının tahmin edildiği aktarıldı.

1Peki Nedir Bu Çip Krizi?

Cip Teknolojisi bundan 60 yıl önce icat edildi ve gelişerek geniş bir kullanım alanı buldu. Otomobil, televizyon, akıllı telefon, bilgisayar, oyun konsolu gibi pek çok teknolojik aletin kalbi gibi iş gördü. Çip Sektörü, ihtiyacın artması ile birlikte, küresel rekabet için önemli bir aktör haline geldi.

Covid- 19 Pandemi Sürecinde çip üreticileri, artan talebe öncelikte akıllı telefon ve elektronik yönünde cevap verince, otomotiv sektörü bu durumdan olumsuz etkilendi, otomobil üretimi aksadı.

2Cip Üretimindeki Sıkıntının Temelinde Ne Var?

Çipler “yarı iletkenler” olarak tanımlanıyor. Gün geçtikçe karmaşık hale gelen tasarımları yanında; yeni üretim fabrikaları için uzun zaman ve yüksek sermayelere gerek olması çip üretimini zorlaştırıyor ve tedarik edilmesin de de problemlere yol açıyor.

3Çip Tedariki sorunu güçlü bir şekilde otomotiv sektöründe hissedildi.

Araç Teknolojisinin gelişmesi ve bilgisayar tabanlı sistemlerin otomobillerde yaygınlaşması ile çiplerin gelişmiş versiyonlarına duyulan ihtiyaç arttı. Deloitte raporuna göre, LCD ekranlardan araç içi sistemlere kadar her şeyi içeren otomotiv elektroniğinin, 2030’e kadar bir otomobilin üretim maliyetinin yüzde 45’ini oluşturacağı tahmin ediliyor. Bu elektroniklerde kullanılan yarı iletken tabanlı bileşenlerin maliyetinin 2020’de 475 dolara, 2030’da 600 dolara kadar çıkacağı öngörülüyor.

4ÇİP TEDARİKİ SIKINTIDA, AVRUPA’DA ARAÇ SATIŞLARI DÜŞÜŞTE

Çip Krizi, Avrupa’da Yeni Araç Satışlarını Olumsuz Etkiliyor. Avrupa’da yeni araç satışları düşüyor. Özellikle son aylarda güçlü şekilde hissedilen bu gelişmenin temelinde çip üretimindeki azalmanın da etkili olduğu uzmanlarca ifade ediliyor. Avrupa Otomobil İmalatçıları Birliği (ACEA) verilerine göre; Avrupa’da yeni araç satışları 2021’in son çeyreğinde düşüşe geçti. Ekim ayında yeni araç satışları ortalama yüzde 30 oranında azaldı.

Çip tedarikindeki küresel sıkıntı, araz arzının azalmasındaki önemli etkenlerden: ACEA Verilerine göre, Avrupa’da ekim ayında sadece 798 bin araç satıldı.

İkinci El Otomobil İlanları

TRİNK SAT!

Arabam Kaç Para?

Tekerinize taş değmesin.

Çip Tedariki

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here