Ana Sayfa Danışman Chip Krizi İçin İntel’den Açıklama Geldi

Chip Krizi İçin İntel’den Açıklama Geldi

0
2131

Tüm dünyayı etkisi altına almış chip sorunu otomotiv sektörünü derinden etkilemeye devam etmektedir.  Chip krizi sorunu sebebiyle birçok fabrikada üretim durma noktasına gelmiştir. Bu süreç uzayacak gibi durmaktadır. Kısa bir süre önce Volkswagen, bünyesinde bulunan markalara için bu sorun ile ilgili bir uyarı gönderdi. Güncel durumda ise Intel CEO’su PAt Gelsinger çip krizi hakkında açıklamada bulundu.

Chip Krizi İçin Intel’den Açıklama Geldi

Bloomberg’de yayınlanan haberde; Intel’in yeni İcra Kurulu Başkanı Pat Gelsinger; birçok sektörde etkisini gösteren küresel chip sorununun kolay bir şekilde çözülemeyeceğini düşündüğünü belirtti. Gelsinger’in röportajında; Intel’in üretimi artırmak ve otomotiv endüstrisindeki chip kıtlığı sorununu çözmek için bazı fabrikalarını dönüştürdüğünü söyledi. Arzın hafifletilmesinin en az birkaç ay süreceğini vurguladı.

2020 yılı boyunca, pandeminin etkisi nedeniyle tüketiciler daha fazla elektronik ekipman satın aldı ve böylece yarı iletken chiplere olan talep arttı. Çip üretimi yapan tesislerinin kapanması da bu talebin karşılanmasının zorlaşmasına neden oldu. Tedarik zinciri kısıtlamaları ve lojistik departmanlarının yoğunluğu nedeniyle, dünyadaki birçok şirket 2021’in büyük bölümünde chip kıtlığının devam etmesini bekliyor. Bu küresel kriz nedeniyle, yarı iletken chip üretimi yapan şirketler ilgi odağı haline geldi ve siyasi gündemin en üstünde yer alıyor. Geçen ay, Biden hükümeti rakip yarı iletken şirketler için hükümet finansmanı sağlayacağını duyurdu.

Çip Sorunu Nedir?

Pandemi sebebiyle otomotiv sektöründe üretimde oluşan aksaklık, çip üreticilerini hızlı tüketim ve elektronik sektörüne yöneltti. Kontrollü sosyalleşme sonrasında otomotiv sektöründeki açığın kapatılması için yapılan yoğun çalışma, beraberinde çip sorunlarını getirdi. Otomotiv üretilebiliyor ancak otomotiv elektroniğinde kullanılacak çipler yetişmiyordu. Bu durum otomotiv sektörünün düzelmesine engel hale geldi. Tüm Dünya’da yaşanan aksaklıklar ve üretimdeki duraksamalar Türkiye’de de kendisini gösterdi. Otomotiv sektöründeki üreticiler sorunun çözümünü beklerken bir kötü haberle daha karşılaştılar. Tokyo’da Renesas’a ait bir çip fabrikası yandı ve Japon çip üreticisi üretimi durdurmak zorunda kaldı.

Japon Renesas Electronics’e ait Çip Fabrikası Yandı

Japon Renesas Electronics’ e ait Tokyo’nun kuzeydoğusunda bulunan Hitachinaka’daki ana fabrikalardan birinde üretimin durdurulduğunu açıkladı. Fabrikada çıkan yangın, 300 milimetre çapında gelişmiş yarı iletken levhalar yapmak için kullanılan cihazlara zarar verdi.

Tesisin uzun bir süre kapalı kalması halinde otomotiv çip tedariğinin sıkışabileceği belirtildi.

Renesas, Cumartesi sabahı hasarı değerlendirmeye başladı. Şirket, sorunu çözmek için bir acil durum komitesi kurdu.

Otomotiv sektöründe oluşan bazı çip sorunları, tüm Dünya’da otomotiv tedariğinde aksaklık oluşmasına sebep olmaktadır. Ülkemiz de de Oyak Renault, 15-22 Mart tarihleri arasında fabrikalarında üretime kısa bir süreliğine ara verileceğini duyurdu. Açıklamada özellikle sektör için hayati öneme sahip elektronik bileşenlerde tedarik sorunu yaşandığı belirtildi.

Çip Fabrikası Yandı

2.El Otomobil İlanları

HENÜZ YORUM YOK