jant

Otomobilini kişiselleştirmek isteyen sürücüler için jant sadece estetik bir unsur değil, aynı zamanda güvenliği, aracın performansını, sürüş ekonomisini ve konforunu da etkiler. Aracınıza takmak üzere seçtiğiniz ebat ve kalitede jantlar, üretim malzemeleri ile birbirinden ayrılmaktadır. Çelik ve alüminyum alaşımlı modelleri de ağırlık, performans ve dayanıklılık açısından farklılık gösterir. Doğru jant boyutunu seçerken, aracın gücü, boyutu ve ağırlığı seçim sırasında etkili olabilir.

Peki malzemeleri doğru seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Çelik Jant

jant

Çelik jantlar, alüminyum alaşımlı jantlardan tamamen farklıdır. Kaynakla bağlanan çelik jant, jant ve disk olmak üzere iki parçadan oluşur. Olası titreşim anında sıcak çeliğin işlenmesiyle elde edilen jantın sağlam kalması için kaynak işleminin büyük bir özenle ve hatasız yapılması gerekmektedir. Otomobil üreticilerinde genellikle çelik jantlar kullanılmaktadır.

 Avantajları

Araçların sürüş ve performansını etkileyen aksesuarlardan biri de çelik jantlardır.Ağır olmalarına rağmen yapıları oldukça esnektir. Dayanıklıdırlar ve sarsıntılı sürüş anlarında (kaldırım taşları ve engebeli arazi gibi) zarar görmezler. Son yıllarda yakıt tüketimini azaltmak amacıyla, ağırlığından dolayı yakıt sarfiyatını artıran çelik jantların azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar aynı zamanda bu tekerleklerin fren sisteminin soğutulmasını da geliştirmeyi amaçlamaktadır. Diğer tiplere göre daha güçlü olan çelik, hava sirkülasyonunu engelleyerek fren sisteminin soğutulmasını zorlaştırır. Disk soğutma işlevine sahip çelik tekerlekler bu sorunu çözebilir. Temizlemesi kolay çelik jantlar düzenli olarak pas, fren tozu ve tuzdan temizlenmelidir.

Alüminyum Jant

Jant

Alüminyum alaşımlı jantların üretiminde kullanılan alaşım malzemesi % 90 alüminyum ve % 10 silikondur. Alaşım % 1’den az titanyum, magnezyum ve diğer metalleri içerebilir. Alüminyum alaşımlı taşlama taşlarının üretim aşamasında tornalama ve frezeleme işlemleri erimiş alüminyumu kalıba döker. Çelik ile karşılaştırıldığında alüminyum daha yüksek maliyetli bir hammaddedir. Bu nedenle hatalı tekerlekler ayrılır ve geri dönüşüme ve işlemeye gönderilir.

 Avantajları

Alüminyum alaşımlı jantların hafif yapısı, sürücünün dengeli bir sürüşü sürdürmesini sağlar. Otomobilin yüksek yol tutuşunu yaratır. Bu fonksiyon sayesinde aracın ağırlığını da azaltır, yakıt tasarrufu sağlar ve direksiyon kontrolünü kolaylaştırır. Alüminyum alaşımlı jantlar, ısıyı fren sisteminden ve lastiklerden hızlı bir şekilde aktarabilir. Bu nedenle lastik ve balataların ömrünün uzamasına yardımcı olur. Alüminyum alaşımlı jantlar, aracınıza ayrıcalıklar ve kişiselleştirilmiş güzellik kazandıran çeşitli modellerde üretilebilir. Parlak ve mat boya seçiminin yanı sıra gümüş, siyah ve çok renkli uygulamalar da alüminyum alaşımlı jantlara uygulanabilmektedir. Benzersiz bir stil yaratmak için plastik kaplama ile kaplanabilir veya kendi arabanızın renginde boyanabilir.

 

Alaşımlı Jantlar Neden Tercih Edilmeli Yazımıza Ulaşmak için Tıklayınız

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here