Çeki Demiri Montajı Nasıl Yapılır?

2
17272

Pandemi sebebiyle karavanlara talep artmış durumda; bu durumun sebebi de karavanlar, sosyal mesafe açısından otellere göre çok daha güvenlidir. Karavanlar, çekme karavan ve motokaravan olarak iki farklı şekilde satın alınabilir. Motokaravanlar; kendisini götürecek bir başka araca ihtiyaç duymazken çekme karavanlar; çeki demirine sahip bir araca ihtiyaç duyarlar. 2 karavan çeşidinin de birbirine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Bu yazımdaki konum; Çeki demiri montajı işlemi nasıl gerçekleşir. Bu işin aşamaları nelerdir? Maliyeti nedir? Sorularını cevaplamak oldu.

Çeki Demiri Nedir?

Çeki demiri, iki taşıtın birbirine tutturulmasını sağlayan metal bir bağlantı parçasıdır. Genellik arka tamponun hemen altında konumlandırılan bu parça ile motorlu veya motorsuz taşıtların çekilmesi sağlanır. Çeki demiri, bazı otomobil firmaları tarafından opsiyon olarak sunulan bir donanım olduğu gibi araçlara sonradan da takılabilir.

çeki demiri montajı

Çeki Demiri İle Hangi Taşıtlar Çekilebilir?

Bu bağlantı parçası sayesinde, uygun römorklarla; tekne, ATV, motosiklet hatta otomobil gibi birçok vasıta çekilebilir. Bunların yanı sıra çekme karavanlar da bu kanca ile çekilebilecek uygun taşıtlardandır. Çekilecek taşıtın ağırlığında 750kg altı veya üstü olmak üzere iki tür mevcuttur.
BE ehliyetine sahip sürücüler için römorkun yüklü ağırlığının 3500 kilogramı geçmemesi gerekmektedir.

çeki demiri gif

Çeki Demiri Montajı Nasıl Yapılır?

Araca özel çeki demiri üreten ve uygulayan bazı firmalar vardır. İnternet üzerinden kolayca bulabilirsiniz. Firma ile iletişime geçip aracınıza çeki demiri uygulaması yapmak istediğinizi belirtebilirsiniz. Aracınıza özel olarak üretilen çeki demiri aracın arka şase bölümüne bağlanır. Araca sonradan bir parça takıldığı için bu işin projelendirilmesi gerekir. Çizilen proje size teslim edilir. Aracınızı o proje ile birlikte tüvtürk muayene istasyonuna götürmeniz gerekmektedir. Tüvtürk muayene istasyonunda; aracınızın detaylı kontrolleri yapılır ve kontrolleri başarıyla tamamlayan araçlara onay verilir. Daha sonra yapılması gereken işlem ise aracınızın ruhsatını güncelleyerek çeki demiri ibareli ruhsat belgesine sahip olmaktır. Satın almış olduğunuz çeki demirinin kalitesinin iyi olması güvenli sürüş açısından çok önemlidir.

Maliyeti Nedir?

Çeki demiri montaj maliyeti, aracınızın marka modeline göre ve çeki demirinin kalitesine göre değişebilir. Ancak toplam maliyet ortalama olarak 2800₺ ile 6000₺ arasında değişebilir.

İkinci el karavan fiyatları

2 YORUMLAR

  1. Çeki demiri her otomobile uygulanıŕ mı örneğin benim 2006 ford ficus 2 var buna 750kg altı römork için yapılır mı.2.si römork muayenesi de var mı;eğer yoksa sinyalizasyon ve diğer elektrik akşamları için kendimiz mı yaptiriyoruz

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here