Cam Rezistansı Arızası Nedir? Nasıl Çözülür?

0
10131

Cam rezistansı özellikle de kış aylarında sık kullanılan donanımlardandır. Hava değişimleri rezistans teline zarar verip arızalara yol açabiliyor. Bu yazımızda sizler için “Cam Rezistansı Arızası Nedir? Nasıl Çözülür?” Sorularının cevabını derledik.

Cam Rezistansı Nedir?

Cam rezistansı otomobillerin camında bulunan, özellikle kış aylarında camlarda oluşan buğu ve buzlanmayı gideren bir donanımdır. Cam çerisinde gizlenmiş olan rezistans tellerinin ısınması şeklinde çalışan bu sistem birçok eski ve yeni arabada bulunur. Çalışma prensibi otomobilin aküsünden alınan elektrik kablolar vasıtasıyla arka cama iletilir. Tellerde bulunan direnç ısıya dönüşür. Isı da cam üzerinde bulunan buğuyu çözer. Sürücülere temiz ve güvenli bir sürüş sağlar.

Cam Rezistans Arızası Nedir?

Cam rezistans arızası genelde eski otomobillerde gerçekleşir. Cam üzerinde bulunan teller zaman içerisinde deformasyona uğrar ve işlevini yerine getiremez. Bu deformasyon genelde sonradan yapılan cam filmlerini sökerken olur. Isı tabancası kullanılmadan sökülen cam filmiyle birlikte rezistansta kopukluk meydana gelebilir. Şarj dinamosunda oluşan arıza da fazla voltaj üreterek cam rezistansının yanmasına neden olabilir. Bir başka arıza da cama gelen elektrik tesisatında yaşanabilecek kopukluktur.

 

Cam Rezistansı

Arka Cam Rezistansı Çalışmama Sebepleri

Arka cam rezistans çalışmıyor ise bunun birbirinden farklı sebepleri olabilir.

  • Cam rezistansının sigortası yanmış olabilir.
  • Cam rezistansına ulaşan tesisatta arıza vardır.
  • Cam rezistanslarına bağlıkablo gevşemiştir.
  • Camdaki rezistans telleri hasarlıdır.

Bu arızaların hepsinin, tamiri mümkündür. Ancak teller çok fazla yerden koptuysa tamiri mümkün değildir. Camı değiştirmek gerekir.

Cam Rezistansı

Arka Cam Rezistansını Test Etmek

Arka cam rezistansının çalışıp çalışmadığını anlamak için cam buğulu olduğu zaman düğmeye basılır ve aktif edilir. Bir süre sonra çizgiler şeklinde buğunun çözündüğü görülmelidir. Camda buğu yoksa Voltmetre sayesinde aküdeki anlık voltaj değişiminden anlaşılabilir.

Cam Rezistansı

Cam Rezistansının Tamiri Nasıl Gerçekleşir?

Arka cam rezistansının çalışmadığından emin olduğunuzda yapmanız gereken ilk şey aracın sigorta kutusundaki sigortaları kontrol etmek olmalıdır. Cam rezistansının bağlı olduğu sigorta attıysa cam rezistansı işlevini yerine getirmeyecektir. Sigorta sağlam ise voltmetre veya araç kontrol kalemi ile cama gelen kablolar kontrol edilmelidir. Bu kısımlarda da problem yok ise cam rezistansının tellerinde kopukluk vardır. Dikkatli bir gözlemle kopuk bulunabilir ve internet üzerinden alabileceğiniz bir tamir kitiyle kolayca çözebilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here