Bisiklet Vites Ayarı Nasıl Yapılır?

0
3461
Bisiklet Vites Ayarı Yapmak

Bisiklet sürmek oldukça kolay gözüken fakat sürüş anında dikkat edilmesi gereken birçok konuları barındıran bir aktivitedir. Bisikletlere vites sistemlerinin eklenmesiyle birlikte sürüş tarzlarımız daha konforlu ve hızlı hale geldi. Zaman içinde bisikletin en önemli parçalarından biri vites oldu. Yaz ayları geldiğinde bisiklet kullanımında belirli bir artış gözlemlenir. İnsanlar, depolarda veya kömürlüklerde sakladığı bisikletlerini ilk önce tamir ettirme ihtiyacı duyar. Bakımsız ve kötü koşullarda saklanan bisikletlerde birçok problem ortaya çıkar. Lastiklerin havalarının inmesi, vites ayarının kaçması, fren pabuçlarının lastiğe yapışması gibi sorunlar yaşanabilir. Bu sorunlardan birçoğu kendi başınıza çözebilirsiniz. Bugün sizlere bisiklet vites ayarının nasıl yapılacağını göstereceğiz.

Bisiklet Vites Ayarı Nasıl Yapılır?

Bisikletinizin vites ayarı düzgün şekilde ayarlanmamış veya ayarı bozulmuş olabilir. Öncelikle vites kolunu değiştirdiğiniz zaman vitesler istediğiniz gibi geçiş sağlamıyorsa bisiklet vites ayarı yapmalısınız.

1. Adım Bisiklet Vites Ayarı Yapmak

Zincirin her iki uçtan düşmeyeceğine emin olduktan sonra vites değiştiriciyi dikkatli ve yavaş bir şekilde hareket ettirin. Ön vitesi orta ve en küçük dişliye geçirin. Daha sonra arka vitesi saat yönünde ileriye doğru hareket ettirin. Artından vitesi bir tur tam ileriye döndürün. Son olarak vites değiştiricinin arkasında yer alan kablo cıvatasını serbest bırakın.

2. AdımBisiklet Vites Ayarı Yapmak

 

Zincir ikinci en küçük dişlideyken vites değiştirme kablosunu gergin bir şekilde çekin ve cıvatasını yeniden sıkın. Daha sonra pedalı yavaşça çevirin ve vitesin en küçük dişliye sorunsuz geldiğinden emin olun. Emin olduktan sonra pedal çevirmeyi bırakın. Vites değiştirme kablosunu gergin bir şekilde çekin ve tutma cıvatasını yeniden sıkın, kablonun kopmasına neden olabilecek şekilde aşırı sıkmamaya özen gösterin. Son olarak tekrardan pedalı çevirin ve vitesin en küçük dişliye kadar sorunsuz ilerlediğini kontrol edin.

Vites yükseltmede sorun yaşıyorsanız kablo ayarını saat yönünün tersine çeyrek tur çevirerek ve tekrar deneyerek kablo gerilimini kademeli olarak artırın. Bisikletinizin zinciri ikinci en küçük dişlide düzgün çalışana kadar ayarlayıcınızı saat yönünde çevirerek kablo gerilimini azaltın. Vites büyütmede sorun yaşamıyorsanız fakat vites küçültmede sorun varsa yapmanız gereken çok az şey var. Büyük ihtimal ile sorun iç kablolardan kaynaklanıyor. Bu yüzden kabloları yağlamayı veya  değiştirmeyi denemelisiniz.

3. Adım

 

Bisiklet Vites Ayarı SistemiÖn vites değiştiricinizi en küçük dişliye ve arka vitesi de ortaya yakın bir dişliye alın. Ardından vites ayarlayıcıyı tamamen saat yönünde sararak ön vites değiştirici kablosunu gevşetin. “Vites ayarı nereden değiştirilir?” diye soruyorsanız vites ayarı ya vites değiştiricide kablo üzerinde sıralı olacak ya da modern bir ön vites değiştirici ise vites değiştiricinin üzerindeki cıvatalardan biri olacaktır. Üçüncü bir ayna kol dişliniz varsa, onda da vites yükseltmeyi deneyi. Vites değiştirmede hala sorun varsa yarım tur daha gevşetin.

 

Yeni Başlayanlar İçin En İyi Bisiklet Türleri 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here