Aston Martin DBX ve Lamborghini Urus SUV piyasasında sürekli olarak karşılaştırılan modeller arasında yer alıyor. Performans tasarım ve konfor olarak birbirine çok yakın özellikler barındırsalar da küçük ayrıntıların bu rekabette belirleyici olduğunu belirtelim.

Sedan modellerin sektöre olan hakimliği ile son derece sıkışmış bir otomotiv sektöründe yavaş yavaş kendisini belli eden SUV’ler ivmeyi artırdı.

Bir SUV fikri ortaya atıldığı zaman şirketler piyasa da çok güçlü rakiplerinin olduklarını bilip buna göre bir çalışma gerçekleştirmeli. Satmayan bir SUV modeli üretmeyi kimse istemez. Aston Martin DBX ve Lamborghini Urus de bunları bilerek yola çıkan modellerden.

Ferrari bu konuda ezeli rakibinin gerisinde kalırken Lamborghini 2018 yılında ilk kitlesel pazar SUV olan Urus’u piyasaya sürdü. Teknik olarak, bir kitlesel pazar aracı, ancak fiyat etiketi sınırlayıcı bir faktördür.

Aston Martin DBX modelinin geçtiğimiz aylarda ilk tanıtımı yapıldı. İngiliz otomobil firması Aston Martin DBX’te iç tasarım ve konfor olarak kafa yorduğu bir SUV olduğu düşüncesini çürütür nitelikte onun performans olarak da pişmiş ve tecrübeli bir SUV gibi davranmasını sağlıyor. İki SUV da çok farklı karaktere ve özelliklere sahip. Yakından inceleyelim.

Fiyat

Aston Martin DBX ve Lamborghini Urus

Otomobil pazarında artan fiyatlarında etkisiyle bütçeniz belirli bir sınıra ulaştığında isteklerinizde o an için değişebiliyor. Örneğin düşük bir bütçeniz varsa tam olarak ne istediğinize değil sınırlı bir bütçe ile ne satın alabileceğinize odaklanırsınız. Fiyat olarak düşük otomobil almak belirli bir kriter gerektiriyor. Bu kriter yüksek maaşlı bir işiniz ve iyi bir maaşınız olduğu zaman da geçerli.

Lamborghini Urus, başlangıç olarak 200.000 $ (1.536.900 TL) ile giriş yaptı. Bu fiyat Urusun ne kadar fiyat performans otomobili olduğunu düşündürse de Lamborghini Huracan’dan daha pahalı ve Aventador S modelinden ucuz olmasıyla dikkat çekiyor.

Diğer modelimizin de fiyat olarak Urus’a yakın olduunu belirtelim Aston Martin DBX başlangıç fiyatı 189.900 $ (1.459,286 TL).

Performans

Aston Martin DBX ve Lamborghini Urus

Aston Martin DBX ve Lamborghini Urus modelleri markalarının doğası gereği hızlı SUV’ler olarak göze çarpıyor. Lamborghini Urus marka kimliğine sadık kalmak için performans ağırlıklı bir model üretmiş. 4.0 litre Çift turbo V8 motoru ile 641 beygir güç 678Nm tork üretiyor. Ayrıca sekiz vitesli otomatik şanzımana sahip. Güçlü bir performans modeli olarak görünse de hala piyasa da söz sahibi olmadığını söylemeliyiz. Lamborghini Urus ve 707 Hp gücünde olan Grand Cherokee Trackhawk’tan daha yavaş.

Aston Martin DBX motor performansı olarak Urus modelinden daha geride. kaputun altına turboşarjlı v8 bulunuyor ve 542 beygir güç ve 516 Nm tork üretiyor. DBX 4.3 saniyede 100km/s hıza ulaşabiliyor. Urus ise 3.6 saniye içinde ulaşıyor.

Stil

Aston Martin DBX modeli pürüzsüz ve farklı stil tasarımı ile kendisine özgü olan beyefendiliğini korumayı başarıyor. DBX sofistike görünümlü bir SUV olarak değerlendirebiliriz. Lamborghini Urus ise tam tersine arka bölümde yer alan far tasarımları ile makineli tüfek vari bir görünüm ile aksiyon filmlerinin aranan SUV’si gibi duruyor.

Urus gerçek anlamda Lamborghini trendinin gereği agresif ve hırçın bir karakte olmak zorunda olduğu için bu tasarım ile üretilmiş bir araçtır ve

Aston Martin DBX ve Lamborghini Urus İlk bakışta neyi yansıttığını kolayca anlayacak kadar etkili karakteristik çizgilere sahip. Aston Martin DBX beyefendi kişiliği ve iş bitirici bir rol üstlenen karakterde duruken Urus ise daha çok yönetilen ve haylaz bir karaktere sahip. Stil olarak izlenimlerimiz bu yönde. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

İç Tasarım

Lamborghini tüm modellerinde yaptığı gibi Urus modelinde de marka kişiliğini iç tasarımda yansıtıcı olma eğilimindedir. Pahalı ve gösterişli otomobiller üreten Lamborghini iç malzeme konusunda oldukça pahalı malzemeleri tercih ediyor. Tasarım ve konsol yerleştirme, görsel bütünlük açısından parça zenginliği ve düğmelerin birbiri ile uyumu mükemmele yakın. Direksiyon tasarımı bile üzerinde yıllarca uğraşılmış bir tasarım sonucu gibi görünüyor. Bu konuda Aston Martin DBX modelinin çok çok üzerinde olduğunu söyleyebiliriz.

İngiliz otomobil üreticisi Aston Martin DBX için iç tasarımda iyi görünmek ve dikkat çekmek adına hoş bir tasarım yapma konusunda takıntılı bir şekilde en iyiyi yapmaya çalışmış. Aynı zamanda pratik ve yolcular için konfor etrafında şekillenen tasarım detaylarını da unutmamışlar. Genel itibari ile Aston martin karakterinden esintiler gördüğümüz iç tasarım oldukça sade olmasına rağmen beyefendi kişiliğin bir yansıması niteliğinde şık olmayı başarmış. Buna rağmen görsel bütünlük olarak daha iyi tasarım potansiyellerinin olduğunu düşünüyoruz.

Sonuç

Burada aynı sahada oynayan tamamen farklı Aston Martin DBX ve Lamborghini Urus modellerine bakıyoruz. Bir tarafta agresif performans ile dolu bir araç olan Lamborghini Urus, Diğer tarafta stil ve zerafet kimliği taşıyan ve turboşarjlı v8 motor tarafından desteklenen daha sofistike bir model olarak gördüğümüz DBX yer alıyor

Urus, çocukları korkutmak ve işten eve dönerken adrenalin patlaması yapmak isteyen insanlara yöneliktir. Aston Martin insanların aracın her yönüyle zevkli bir sürüş deneyimi yaşamak isteyen ve aynı zamanda onunla uzun bir yolculuk yapmak isteyen insanların tercih etmesi gereken bir SUV’dur. Peki ya sizin tercihiniz hangisi olurdu? Düşüncelerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın.

İkinci El Otomobil İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here