İlk arabanın icadından beri araçlar yakıt olmadan kullanılamadı. Teknolojinin ilerlemesi ve bazı ihtiyaçlar doğrultusunda petrol türevlerinden yakıtlar ve elektriğe ihtiyaç duyan araçlar  kullanılmaya devam ediyor.

Yeni bir araç almak istiyorsanız yakıt tercihi çok önemlidir. Size uygun aracın hangisi uygun olduğunu ve bu yakıt türlerinin avantajlarını gelin birlikte bakalım…

1Dizel Yakıtlar Kullanan Araçlar

Dizel motorlu araçlar diğer yakıt türlerini kullanan araçlara göre daha fazla tork üretirler. Böylece araçların çekiş gücü daha fazla olur. Bu özellik genellikle SUV ve yük taşıyıcı araçlarda kullanılır. Fakat günümüzde hususi otomobillerde de sıklıkla tercih edilirler. Dizel araçlar, benzinli araçlara kıyasla yakıt tasarrufu bakımından daha avantajlıdırlar.

Bu yakıtlarda dikkat edilecek bir kural daha şudur; yakıt alırken titiz davranmak. Eğer öyle olmazsa motor arızalarında başınız ağrıyabilir. Sağlıklı bir şekilde yakıt alınırsa uzun yıllar sorunsuz sürüşler yapabilirsiniz.

2Benzinli Yakıtlar Kullanan Araçlar

Benzinli araçlar, diğer yakıt türlerini kullananlara göre verim açısından en yüksek performansa sahiptir. Bu özelliklerin dolayı benzinli motorlar  spor otomobillerde, lüks sedan ve HB araçlarda tercih edilir ve hız deneyimini zorlanmadan yaşatır. Benzinli araçlar, yakıt tüketimi açısından dizel ve LPG’ye göre daha avantajlıdır ama ülkemizdeki benzin fiyatının yüksek olması nedeniyle yakıt ekonomisi açısından diğer araçlara göre daha az tercih edilir.

3LPG’li Yakıtlar Kulanan Araçlar

LPG, çoğu araçta fabrika çıkışlı bir yakıt opsiyonu değildir. Fakat müşterilerin isteği üzerine firmalar opsiyon olarak sunduğu modellerde vardır. Benzinli araçlar gerekli ekipmanın takılmasıyla LPG ile de çalışır hale getirilebilir. LPG yakıtlı araçlar, benzinlilere göre daha az performans gösterirler ve daha fazla yakıt masrafı çıkartır. Yine de benzin kadar yakıt almanıza gerek yoktur. Ayrıca, LPG’nin karbon emisyonu benzinden daha azdır.

4Elektrikli Araçlar

Akaryakıt fiyatlarının sürekli yükseldiğini düşünürsek elektrikli araçların en baştagelen avantajının düşük yakıt masrafı olduğu söylenebilir. Elektrikli araçların çevreci olmaları ve sessiz çalışmaları diğer önemli artıları arasında yer alır.

Tüm bu faydalarına rağmen elektrikli araçların yaygınlaşmamalarının birkaç nedeni vardır. En başta ise şarj istasyonu ağının yaygınlaşmamasıdır. Gün geçtikçe artsa da dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de yeteri sayıda şarj istasyonu bulmakta sıkıntı yaşanmaktadır.

Eğer sizde araba alırken her ne kadarda bütçeye uygun araba alacak olsanız da, bu araçların size sağladığı avantajları da göz önünde bulundurarak seçimlerini yapmalısınız…

70.000 Tl’ye Alınabilecek Yakıt Cimrisi Araçlar için Tıklayınız

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here