Aracın Yolda Kalmaması İçin Elektrik Sisteminin Önemi Nedir?

0
11014

Aracın yolda kalması bir yana doğru çalışmayan elektrik sistemi günü geldiğinde, bir önceki gece çalışır halde park ettiğiniz aracınızın yerinden kalkmamasına neden olabilir. Yeni model araçların, ki buna elektrikle çalışanları katmıyoruz bile, elektrik sistemi olmadan çalışmadığını bilmemiz gerekiyor.

Motoru çalıştırmak, bujilerin motordaki hava – yakıt karışımını ateşlemesini sağlamak için araç kontrol ve gösterge paneli, far ve lambalar, klima, silecekler, ses sistemi gibi tüm elektrikli parçaların çalışması için elektrik sisteminin doğru çalışması gerekiyor.

Araç Elektrik Sistemi Nasıl Çalışır?

Elektrik sisteminin temeli aküdür. Akü, araç için gerekli olan elektriği sağlar. Aküden gelen elektrikle çalışan starter motora güç verir ve sistem çalışmaya başlar. Alternatör ile motordan kazanılan güç hem aküyü şarj etmekte hem de far, gösterge paneli, ses sistemi gibi diğer elektrikli sistemlerin çalışmasını sağlamakta.

Araç Elektrik Sisteminin Önemi Nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi aracın çalışması için olmazsa olmaz sistemlerden biri elektrik sistemi. Aracın çalışabilmesini sağlayan elektriği sağladığı için denklemden çıkarılamayacak denli önemlidir.

Aracın Yolda Kalmaması İçin Ne Yapmak Gerekir?

Bu sorunun en basit cevabı elektrik sisteminin periyodik olarak kontrol edilmesi ve gerekli düzeltmelerin, değişikliklerin yapılmasıdır. Zira, sistemde oluşacak en ufak bir arıza bile aracınızın yolda kalmasını ve bireysel çabanızla hareket ettiremeyeceğiniz bir duruma sokmasına sebep olur.

Sistemin kontrolü pek çok parçanın kontrol edilmesi ile sağlanıyor. Öncelikle elektrik sisteminin beyni sayılabilecek akünün çalışır durumda olması şart. Biten ya da bitmek üzere olan akünün elektrik sisteminin çalışmamasını sağlayacağı ve sizi yolda bırakacağı ortada. Akünüzün bakım ev kontrollerini periyodik bakımlarda yaptırabileceğiniz gibi kendi çabanızla da kontrolleri sağlayabilirsiniz.

Starter de sık kontrol edilen bileşenlerden. Çalışmadığı durumlarda ya da çalışır bile olsa arızaya gebe bir durumu olduğu saptandığında mutlaka yenisiyle değiştirilmelidir.

Motor aksamı sırf elektrik aksamı kapsamında kontrol edilmesi zorunlu bir sistem olmamakla birlikte, normalde zaten kontrol edilmesi gereken bir yapıdır. Periyodik bakımlarda kontrolü yapıldığı için içiniz en azından bu konuda rahat edebilir.

Alternatör de kontrol edilmesi gereken bileşenlerden biridir. Aracınız çalışıyor ama araç içi sistemlerde aksama oluyorsa arıza alternatörden kaynaklı olabilir. Gösterge panelinin doğru çalışmaması, ses sisteminin iptal olması ve çalışmaması gibi sorunlarda alternatörü kontrol ettirmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

Sistem kontrolleri doğru ve düzenli yapıldığı sürece elektrik sistemin pek büyük sorunlar çıkmayacağı aşikardır. Kontrol ve bakımların düzenli yapıldığından emin olduğunuz sürece kafanızın rahat olacağına ve yolda en azından bu sebepten dolayı kalmayacağınıza eminiz.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here