Otomobiller için hayati önem taşıyan motor sistemine düzenli olarak bakım yapılması gerekir. Bu noktada periyodik bakımların zamanında ve doğru şekilde gerçekleştirilmesi aracın daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olur. Motor temizliği ise periyodik olarak dikkat edilmesi gereken önemli noktalar arasında yer alır. Çünkü kaputun altındaki parçalara çamur, demir tozu, pas gibi zararlı bileşenler birikir. Bunun sonucunda motor bölmesi devamlı olarak kirlenir. Tabi, bu konuda yapılması gereken birkaç bakım ve temizlik uygulaması söz konusudur.

Motor Temizliğinin Aşamaları

Aracın motor bölümü yıkanır mı sorusu sürücüler tarafından sıkça sorulur. Bu sorunun cevabı genel olarak evettir. Ancak tabi ki her işlemde olduğu gibi bu işlemde de bazı püf noktaları bulunuyor. Örneğin bazı kaynaklar, benzinli araçların motor yıkamasına uygun olmadığının altını çizer. Bu bilginin yanında genel olarak motor temizliği, aracın ömrünü uzatıp daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Hatta, aşırı kirlenen motor bölümü yüzünden aracın performansının etkilendiği de ifade edilir. Motor temizliğinin en iyi şekilde yapılabilmesi için bu sürece hakim olmak gerekir. Sizler için motor temizliğinin detaylarını ve aşamalarını aşağıya listeledik. Gelin bu aşamalara birlikte bakalım.

Motor Temizliğinde Kullanılacak Malzemeler

motor-temizliği

Öncelikle sürece hazırlık olarak motor temizliğinde hangi malzemeler kullanılır ondan bahsedelim. Hassas yapılması gereken bu işlem için birtakım temel motor yıkama malzemelerine sahip olmak gerekir. Yıkama işlemini profesyonel olarak yapmak isteyen sürücüler; basınçlı yıkama makinası, kompresör ve buharlı temizlik makinası gibi büyük aletler kullanabilir. Fakat ufak adımlarla bu işe başlayan sürücüler, motor temizleme kimyasalları, kova, mikrofiber bez ve detaylı temizlik fırçalarından yardım alabilir.

Temizlikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Motor temizliği yaparken birkaç noktaya dikkat ederseniz daha iyi bir sonuç elde edebilirsiniz. Öncelikle yıkama işlemi gerçekleştirilirken motorun soğuk olduğundan da emin olmak gerekir. Ardından araç motorunu yıkarken elektrikli aksamlara ve sensörlere çok dikkat etmek gerekir. Çünkü size tehlike oluşturabilmesinin yanında bu parçaların suya karşı dirençleri de diğer parçalara oranla daha düşüktür. Aynı zamanda bu parçaların suyla temas etmesi korozyona sebebiyet verebilir. Motor yıkama işlemini sürekli yapmak da parçaları daha hızlı paslandırabilir. Bu anlamda eski araçlarda daha az elektronik aksam olacağı için yıkamak daha kolay olacaktır. Yeni araçların motor bölümünü yıkarken daha fazla hasar alacak parça olduğu için dikkat etmek gerekir. Yeni araçların motor temizliğine yönelik satılan sprey benzeri yardımcı ürünlerden faydalanabilirsiniz. Bununla beraber motor temizleme işlemine başlamadan önce akü kutup başları, sigorta panosu, bujiler ve sensörler su almayacak şekilde izole edilmelidir

Motor Temizliği

motor yıkama

Başlangıç için bilmeniz gereken bütün bilgileri verdik. Şimdi ise motor temizliği nasıl yapılır kısaca açıklayalım:

  • Aracın kaputu açılıp hava giriş filtreleri yerinden sökülmelidir.
  • Elektrikli parçaların üzeri su almayacak biçimde kapatılmalıdır.
  • Ardından motor temizliği için kullanılacak kimyasallar alana sıkılmalıdır.
  • Bir fırça yardımıyla temizlik maddesi yüzeye yayılmalıdır.
  • Yayma işlemi gerçekleştirildikten sonra araç, bir süre bu şekilde bırakılmalıdır.
  • Araç, su yardımıyla motor temizleme kimyasallarından arındırılmalıdır. Burada önemli olan düşük basınçlı su kullanmaktır.
  • Araç mümkünse hava ile kurutulur. Eğer bu mümkün değilse mikrofiber bezden yardım alınır.
  • Son olarak su almaması gereken alanlar, farklı kimyasallarla temizlenir.

Bu işlem sayesinde motor bölümünde bulunan bütün kir, zift, kireç, yağ, toz ve yaprak katıntıları temizlenir. Otomobil motor yıkama sürecinde herhangi bir parça hasar alırsa büyük masraflar ortaya çıkar. Aynı zamanda her ne kadar basit bir işlem gibi gözükse de bu süreç büyük incelik gerektirir. Bu sebeple eğer motor temizliği yapmak istiyorsanız uzman birinden destek almanız daha yararlı olacaktır. Ayrıca bu esnada motorda herhangi bir sorun varsa alanında uzman kişi bu durumu fark edip size haber verebilir. Bu sizi ve arabanızı büyük zararlardan korur.

Motor temizlemeyle ilgili bu içeriğimiz hoşunuza gittiyse “Motor Yıkama Suyu Nasıl Değiştirilir?” içeriğimize de göz atabilirsiniz.

1 YORUM

  1. Geçen gün yaptığım işlemdir. Gayet pırıl pırıl oldu motorum. Herkes yapabilir. ama denildiği gibi elektrik aksamlarına ve sensörlere dikkat edin.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here