Arabanızı iyi durumda tutmak iyi bir yolculuk deneyimi yaşamak ve arabanıza uzun süre binmek için hayatınızda bir gereklilik olmalı. Çünkü arabalar uzun süre hayatımıza olan ve her anımızı bizimle paylaşan yol arkadaşlarımızdır.

Anlık olarak kontrol altında olması gereken bir arabada hangi durumda nasıl bir kontrol sağlayacağımızı bilmek aracın uzun süre kullanım devamlılığı konusunda çok önem kazanıyor.

Arabası olan insanlar hayatlarının büyük bir bölümünde iç içe oldukları arabalarıyla çoğu koşulda yoldaş olurlar. Bu yoldaşlık bazen arabanın durumuna göre belirleyici olur. Çünkü herhangi yolculuk başında aracın hangi durumda olduğu ile yolculuk sonunda hangi durumda olduğu çok farklıdır.

Bir aracın uzun yol için ön kontrollerini yaparak yola çıkarız. Bu kontroller genelde aracın sürüş aksamlarıyla ilgilidir. Peki yolculuk öncesi kontrol ettiğimiz parçaları, yolculuk sonrası ne durumda olduğuna bakıyor muyuz?

Bugünkü yazımızda aracımızın uzun ömürlü olması için nelerin yapılabileceğini içeren bir yazı hazırladık. Okumaya devam edin.

1)Yolculuk Sonrası Kaputu Açın

arabanızı iyi durumda tutmak

Araba motoru her çalıştığında belirli bir sıcaklığa ulaşır ve aracın tüm mekanik aksamı burada oluşan hareket sonucu ısınma yapar. Bu ısınma uzun yolculuklarda çok daha fazla olacaktır.

Bu ısınma arabanın çalışma aralığına göre uzun süre kaput içinde hapsolabilir. Hapsolmanın uzun sürmesi kaput içinde bulunan yoğun sıcaklığın küçük plastikler, kauçuklar, kablolar, gibi parçaların ömrünü uzun vadede kısaltmasına neden olur. Ama siz araba durur durmaz soğutma işlemini hızlandırmak adına kaputu açarsanız aracın motor soğutmasını daha hızlı yapmasını sağlayacak ve arabanızı iyi durumda tutmak için etkili bir hamle yapmış olacaksınız.

2)Lastik Sibop Kapaklarını Kapalı Tutun

arabanızı iyi durumda tutmak

Lastiklerinizden hava eksilmesini istemiyorsanız, tahliye yolunu kapaklarla kapatabilirsiniz. Lastik sibop kapaklarınızın açık olması kapalı duruma göre 0,34 – 0,64 bar arası bir hava kaybına neden oluyor. Zamanla bu değerin artacağını göz önünde bulundurursak çok küçük bir hareketle sibop kapaklarınızı kapatabilirsiniz.

3)Garaj Arabanızın Lastiklerini Şişirin

arabanızı iyi durumda tutmak

Eğer arabanıza çok binen biri değilseniz ve garajda muhafaza edecekseniz, diğer mekanik bakımların yanı sıra lastik hava durumlarını da kontrol etmelisiniz. Uzun süre boş bir alanda beton üzerinde duran arabanızın lastikleri inecektir. Bu durum lastik içindeki hava basıncının dış alandaki basınçtan daha yüksek olması nedeniyle ve lastik içinde bulunan moleküllerin düşük hava basıncının olduğu bölgeye gitmek istemesiyle gerçekleşir.  Buna hava osmoz’u adı verilir.

Lastiklerinizin inmesini istemiyorsanız onları normalden 1-2 bar daha yüksek şişirmelisiniz ki indikleri zaman sert ve yuvarlak formunu koruyabilsinler.

4)Uzun Yolculuk Sonrası El Freni Kullanmayın

arabanızı iyi durumda tutmak

Eğer uzun bir yolculuktan dönüyorsanız ve aracı park ettikten sonra el freninini hemen çekerseniz aracın sıcak olan aktarma organlarının etkisiyle el freni papuçlarının yapışma ihtimalini artırırsınız. El freninin papuçlarının yapışması daha sonraki kullanımlarda devre dışı kalacağını gösterir. Bunun olmaması için arabanın soğumasını bekleyebilir ve beklerken de tekerlekler için tekerlek takozuna başvurabilirsiniz.

5)Distile Su Kullanın

Kaynayan suyun buharlaştıktan sonra tekrar yoğuşma geçirerek sıvı haline gelmesi işlemine distilasyon adı verilir. Bu su aracınızın su haznelerinde yer edinirse mekanik olarak aracın motorundaki kimyasallar ve metallerle reaksiyona girmez. Ancak bu bölgelerde standart musluk suyu kullanırsanız motor içinde korozyona benzer kimyasal kalıntılarına rastlayabilirsiniz. Yeni nesil otomobillerde izine az rastlama ihtimalimiz var çünkü üretim dış etkenlerden en az etkilenen metaller kullanılıyor. Eski tip demir motor bloklarında ise musluk suyu ile korozyon oluşma durumu kesin olarak gerçekleşecektir.

6)Motoru Yavaş Isıtın

arabanızı iyi durumda tutmak

Motoru yavaş ısıtmak tıpkı futbolcuların veya diğer spor dallarında mücadele eden sporcuların yaptığı gibi vücut ısıtma örneğini referans alabiliriz.

Bir sporcu eklemleri ve kaslarını ısıtmadan sahaya çıkarsa, güç ve dinamizm gerektiren müsabakalarda sakatlık yaşar.

Araba motoru ısınma mantığı da buna dayanıyor. Özellikle kışın arabanın motorunu ısıtmadan ani gaz yüklemeleri yaparsanız soğuk hava olduğu için katı olan yakıt, işlevini yerine getiremeyecektir ve motora fazla yük binmesine neden olacaktır.

Bunun için ilk ısıtma evresini arabayı çalıştırmadan önce yarım kontak yaparak yapabilirsiniz. İkinci evrede ise aracı rölanti de 5-10 dk arası çalışır halde bırakmalısınız. En son ise arabayı düşük vites ve düşük devirlerde kullanarak motor ısınma zamanını kısaltabilirsiniz. Yaptığınız bu yöntem motora erken yük binmesini önler ve yakıt tüketimini düşürür.

Yavaş yavaş ve özenli bir şekilde ısıttığınız araba motoru her zaman daha uzun ömürlü olacaktır ve başınızı daha az ağrıtacaktır. Arabanızı iyi durumda tutmak adına yapabileceğiniz en etkili yöntemlerden biri de budur.

7)Motor Soğutma İşlemini Yavaş Yapın

arabanızı iyi durumda tutmak

Motor ısıtma işlemini yavaş yapmamızın arabanın motor ömrüne doğrudan etki ettiğini söylemiştik. Aynı şekilde yüksek sıcaklıklara çıkan araba motorunu soğutmakta yavaş ve özenli bir şekilde yapılmalı. Bu konuyu şöyle ele alabiliriz. Mesela çok yoğun tempoda saatlerce koştuğumuz bir maraton sonrası durduğunuzu ve soğuk su içtiğinizi düşünün ve hemen sonrasında yüksek sıcaklığa ulaşan vücudunuzla uyumaya çalışın.

Muhtemelen spor sonrası vücudunuzda meydana gelen kas hasarları, kan akışı artışı, şişlik ve bölgesel sıcaklıklar vücudunuzu gergin tutacak ve ödem ve inflamasyon etkisi yaratacaktır.

Uzun ve kademeli şekilde soğuma gerçekleşmesi kısa süreli travma yaşatırken soğuma olmadan vücudun yüksek enerjili halindeyken bir anda durması uzun süreli vücut travmalarına neden olur.

Arabanın motor soğutma işlemi de buna benzer yapılmalı. Uzun yolculuktan geldiğiniz zaman aracı hemen durdurmadan düşük hızlarda seyrederek motorun sıcaklığını düşürme aşamasının ilkini gerçekleştirmiş olursunuz. Daha sonra aracı durdurup kontağı kapatmadan motorun 5-10 dakika arası çalışmasını sağlayarak soğutma işlemini hızlandırırsınız.

Motor çalışmayı durdurduğu zaman ve su pompası dönmeyi bıraktığından, çalışma sıcaklığı ve basınç yüksek seviyelerdeyken aracınızı kapatmak soğutma sisteminde şok etkisi yaratabilir. Soğutma işlemini yavaş ve kademeli bir şekilde yapmalısınız. Ayrıca, klima araba kapatıldıktan sonra radyatörü borularında ıslanma yapıp bakteri oluşturacağı için arabayı kapatmadan önce klimayı kapatmanız iyi olacaktır.  Ayrıca motor çalışırken klimayı önce kapatmamanız klimanın elektronik aksamında arızalara neden olabilir.

Isı değiştirici olan eşanjörün yavaş yavaş soğumasını sağlayarak, motor gerginliğini azaltabilirsiniz. Arabanızı iyi durumda tutmak için bu konuya özen göstermeyi unutmayın.

8)Direksiyonu 10 Saniyeden Fazla Dönüşte Tutmayın

Hidrolik direksiyonlarda yapıldığı zaman sakıncalı olarak kabul edilen direksiyonu 10 saniye dönüşlerde tutma eylemi, direksiyon içindeki sistem basıncının normalden 15 kat daha fazla olacağı anlamına geliyor. Direksiyonu bir gölgede 10 saniyeden fazla tutmak direksiyon yağ contalarında, hortumlar da, ve kelepçelerde deformeye neden olur. Arabanızda iyi durumda tutmak adına dikkat etmeniz gereken bir başka husus da budur.

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here