Araba ve Uçak Otopilot Sistemleri

Uçakların otopilot sistemleri hakkında bir dizi efsane var. Ama söylenenlere göre, halkın algısı, uçak otomasyonunun gerçekte başardığı gerçekliğin ötesinde kalıyor. Araba ve uçak otopilot sistemleri düşünüldüğünde hangisi diğerinden daha karmaşık sorusu akılları kurcalamaya devam ediyor.

Benzerlikler

Bir uçak, uçağın hızını, yüksekliğini ve uçuşla ilgili diğer faktörleri ölçmeye yardımcı olacak çeşitli sensörlere sahiptir. Bunun, kendi kendine giden bir arabadaki sensör ihtiyacına biraz benzediği söylenebilir.

Kendi kendine giden bir arabanın çevresinde radar, LIDAR, kameralar, ultrasonik sensörler ve diğer çeşitli duyu cihazları bulunabilir. Uçak sensörleri uçağın uçuşu sırasında veri toplar, aynı şekilde kendi kendine giden arabanın sensörleri de bir sürüş yolculuğu sırasında veri toplar. Şimdiye kadar, iki araç da birbirlerine çok benziyorlar. Uçakların kendi kendine giden bir arabadan bazı farklı sensörleri vardır; kendi kendine giden bir arabanın da normalde bir uçağa dahil olmayan bazı sensörleri vardır. Ancak bu farkı görmezden gelerek iki araçta da sensörler bulunduğuna bir dair genelleme yapılabilir.

araba ve uçak otopilot

Hem uçaklarda hem de arabalarda duyusal veriler toplanır ve bilgisayar işlemcileri, yönlendirmek ve kontrol etmek amacıyla duyusal verileri sensör füzyonu yapar. Kendi kendine giden bir arabada, gaz pedalına ve fren pedallarına, direksiyon simidine ve benzerine kumanda etme, böylece arabayı yönlendirme ihtiyacı vardır. Benzer şekilde, uçağın otopilotunun uçağı kontrol edebilmesi ve yönlendirebilmesi, yönünü, yüksekliğini, hızını vb. ayarlayabilmesi gerekir. Bu alanlarda da ikisinde de benzer sistemler kullanılıyor.

Şu anda, bir uçakta bir otopilot bulunsa bile, kokpitte her zaman bir pilot veya uçuş sertifikalı mürettebat üyesi bulunmalıdır. İnsan pilot, uçağın operasyonundan nihai olarak sorumlu kabul edilir. Bu, kendi kendine giden bir araba için Seviye 1 ila Seviye 4 için de aynı derecede geçerlidir. Bu seviyelerde sürücüsüz araçlarda, bir insan sürücü bulunmalı ve insan sürücü, aracı sürmek için uygun şekilde ehliyete sahip olmalıdır. İnsan sürücünün, sürücüsüz otomobil yapay zekası onlardan bunu yapmasını isterse veya insan sürücü, kontrolleri sürücüsüz arabadan devralma ihtiyacını algılarsa müdahale etmeye hazır olmalıdır.

Fakat, Seviye 5 sürücüsüz bir araba için kurallar değişir.

Farklılıklar

Gerçek bir otopilot araba, tamamen kendi kendine gidebilen ve hiçbir zaman insan müdahalesi gerekmeyen bir Seviye 5’tir. Basitçe ifade etmek gerekirse, bir insan sürücüye sahip olmak gerekli değildir. Şu anda uçaklar için bu seviyenin eşdeğeri yok. Uçaklar her zaman bir insan pilot tarafından izlenecek şekilde kabul edilir.Çoğu uçak otopilotu uçağı yere indirmez ve böyle bir iniş kabiliyetine sahip olanlar nadiren kullanılır. Bugünün uçak otopilotları uçağın yerde yaptığı hareketleri yapan sistemler olmuyorlar.

araba otopilot

Otopilot genellikle uçağın seyir yönlerini ele alıyor. Bu sebeple yine birçok hareketi insan pilotların yapması bekleniyor. Tabii ki kendi kendine giden bir araba tamamen bunu yapmakla ilgilidir. Çünkü otonom araba bir yolda gitmeli ve bunu Seviye 5 otomobiller için insan müdahalesi olmadan yapabilmelidir. Bu da araba ve uçak otopilot sistemleri arasında farklılık oluşturan bir unsur.

Yani, 1 ila 4 level arası arabalarda ve uçaklarda sistemlerin işleyiş biçimleri benzerlik gösterir; fakat seviye 5 otopilot araçlarda sürücüye duyulan ihtiyaçta, dolayısıyla sistemlerde farklılık oluşmuş olur.

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here