Havaların soğumasıyla birlikte antifriz kullanımı daha önemli bir hal alır. Peki, antifriz nedir? Sıfır derece ve altındaki radyatör suyuna ilave edilerek suyun donmasını önleyen kimyasal bir maddedir. Bunun yanında antifrizi otomobillerin soğutma suyuna doğru oranda eklemek önemlidir. Örneğin su oranı %70’in üzerinde olursa otomobilde donma sorunları başlayabilir.

Otomobilleri yazın ve kışın antifriz olmadan kullanmak sistem yapısının ömrünü kısaltır. Fakat birçok otomobil, antifriz eklenmeden sadece su eklenerek kullanılır. Verimli araç performansı için antifriz kullanmak oldukça önemlidir. Ayrıca bu sıvı, otomobillerin modeline göre çeşitlilik gösterir. Örneğin antifriz renkleri kullanım amacına göre değişiklik gösterir.

Antifriz Nasıl Kullanılır?

antifriz

Sürücülerin sert hava koşullarına karşı otomobillerini hazırlaması gerekir. Bu hazırlık süreçlerinden biri de antifriz kontrolüdür. Örneğin alkol türevi olan etilen glikol (etandiol) iyi bir antifrizdir. Bu sıvı otomobilde hem yazın hem de kışın kullanılmalıdır. Çünkü araçta kışın olduğu kadar yazın da etkilidir. Yaz aylarında otomobilin hararetini almasının yanında radyatörü ve soğutma sistemini pastan korumada aktif rol oynar. Sıvı sayesinde motor yeterli ve doğru ısıyla çalışır. Ayrıca görevleri arasında motordaki devridaim pompasının verimliliğini artırmak, soğutma sistemindeki metal ve lastik hortumlarını korumak yer alır.

Antifriz, yukarıda bahsedildiği gibi belirli oranda kullanmalıdır. Bu noktada uzmanlar, Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma sağlayabilmek için %33 ila %50 arasında antifriz kullanılmasını tavsiye eder. Ayrıca su ve antifrizi karıştırırken sert sudan uzak durulması gerekir. Çünkü sert su, antifrizdeki koruyucu katkı maddelerinin etkisini azaltır. Bu nedenle musluk suyu yerine yumuşatılmış ve damıtılmış su kullanılması daha doğru olacaktır. Ayrıca antifriz ilave edilirken bomometre cihazı, sürücü veya yetkili servise yardımcı olur. Maddenin miktarına ölçüm sonrası karar verilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta cihazın sadece karışımdaki etilen glikol miktarını ölçtüğünün farkında olunmasıdır. Yani formülündeki koruyucuların durumu hakkında bilgi vermez ve soğutma sisteminin koruma gücünü ölçmez.

antifriz

Antifriz Olmayan Araç Donar mı?

Antifriz bulunmayan araç, hava şartlarına göre don yapabilir. Bununla beraber otomobilin soğutma sıvısı donduğunda genleşir. Motorda bulunan suyun donması, otomobilin hortum bağlantılarını veya motor su tapalarını çatlatabilir. Bu noktada otomobil için en iyi ihtimal su tapalarının atmasıdır. Su tapası attığında motor içerisindeki don çözülür. Daha sonrasında tapa değişikliği ile sorun çözülür. Ancak bazı durumlarda su tapası atmaz. Motor bloğu, silindir kapağı veya radyatör çatlayabilir. Bu durumu anlamanın kolay bir yolu var. İlk olarak don olmuş alan çözülür, ardından normal su eklenir. Otomobil çalıştırılır ve herhangi bir problem olup olmadığı anlaşılır. Otomobilin motorunda oluşan çatlak, büyük masraflara yol açabilir. Bu sebeple antifriz kullanımına dikkat edilmesi gerekir.

Cam Suyuna Antifriz Koyulur mu?

antifriz

Yukarıda antifrizin don yapmayı önlediğinden bahsetmiştik. Bu yüzden antifrizi cam suyuna koymak yanlış olmayacaktır. Fakat dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcut. Örneğin hazneye sıvıyı eklenirken belirli bir miktar sıvı kaportayı ıslatabilir. Antifrizin içinde bulunan kimyasallar, bölgeye temas ettiğinde kaportaya bazı hasarlar verebilir. Bu sebepten dolayı cam suyuna sıvıyı eklemekten ziyade antifriz içeren cam suyu kullanılması daha uygun olacaktır.

Antifriz Renkleri Ne Anlama Gelir?

Bu sıvı normal şartlarda şeffaf bir renge sahiptir. Fakat piyasada farklı renklerde karşımıza çıkabilir. Antifriz renklerinin amacı, alıcılara özelliklerine yönelik bilgiler vermektir. Ayrıca olası bir sızıntı durumunda, sıvıdaki renk problemin daha kolay anlaşılmasına yardımcı olur. Antifriz renkleri; mavi, kırmızı, yeşil ve turuncudur. İnorganik antifriz açık ve parlak yeşil renge sahiptir. Organik antifrizinse yeşil, turuncu ve pembe renk alternatifleri bulunur. Tabi başka antifriz renkleri de mevcuttur. Örneğin mor antifriz, silikat ve organik asitlerin birleşimi ile oluşur. Bu antifrizler genellikle lüks otomobillerde tercih edilir.

En yaygın kullanılan sıvı rengi mavidir. Fakat kırmızı antifriz de yaygın olarak kullanılır. Mavi renkli antifrize klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenir. Kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretilir. Bu sıvı, mavi antifrize oranla üç kat daha uzun ömürlüdür. Bunların yanında yeşil antifriz inorganiktir. Kısa ömürlü olmasının yanında donmayı ve kireçlenmeyi en iyi önleyen antifrizdir. Son olarak turuncu antifriz organik yapıdadır. Bunun getirisi olarak da uzun ömürlüdür. Fakat motor koruması diğerlerine oranla daha düşüktür.

antifriz

Antifriz Nasıl Seçilir?

Antifriz seçimi önemli bir husustur. Çünkü seçtiğiniz ürün, otomobilinizin performansını etkiler. Bu konunun dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası var. İlk olarak, araca ekleyeceğiniz yeni antifrizin eskisiyle karıştırılmaması gerekir. Ayrıca kullanılacak suyun özelliklerine de bakılmalıdır. Bununla beraber ürünlerin seçimi, renge göre değil antifrizin türüne göre yapılmalıdır. Antifriz türleri ve markaları arasından aracınız için doğru olan seçenek tercih edilmelidir.

Eğer bu içeriğimiz beğendiyseniz; “Motor Ömrünü Kısaltan Hatalar!” başlıklı yazımıza da göz atmayı unutmayın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here