Akü sayesinde araç, sorunsuz bir şekilde enerji alır ve çalışmaya başlar. Fakat kullanıcı hatası ya da ömrünü tamamlamış aküler sebebiyle sorun yaşanabilir. Bu sorunların başında akünün bitmesi yer alır. Bugünkü içeriğimizde sizler için başta “akü bitmesi nasıl anlaşılır?” olmak üzere birçok soruya cevap vereceğiz.

Öncelikle akünün çalışma mantığına değinmekte yarar var. Akü, araçtaki batarya görevini üstlenir. Aracın çalışması için ihtiyacı olan enerjiyi saklar ve depolar. Aracın çalıştırılacağı zaman ise bu enerjiyi diğer parçalara iletir. Bu sayede araç hareket eder ve klima gibi sistemler aktif olarak kullanılır. Fakat kullanım sıklığı ya da arıza durumuna bağlı olarak akünün ömrü zamanla biter.

Akü Neden Biter?

Akü pek çok nedenden dolayı bitebilir. Örneğin uzun süre kullanılmayan veya elektrik kaçağı olan araçların kontağı açıldığında çalışmaz. Çünkü akü içerisinde depolanan enerji kendini yenileyemediği için devamlı olarak azalır. Bu yüzden araç çalıştırılmak istendiğinde hareket edecek enerjiyi bulamaz. Peki, bitmiş ve zayıf araba aküsü nasıl anlaşılır?

  • Gösterge panelinde arıza ışığı yanması: Araçta yaşanan arızaları fark edip panelde sürücüye bildiren motor kontrol ünitesi, akü azaldığında sürücüye haber verir.
  • Motorun çalışma süresinin artması: Motorun normalden daha uzun sürede çalışması akünün biteceğine işaret eder.
  • Aracın teklemesi: Aracın kullanımı esnasında birtakım teklemeler seziyorsanız akünüzü kontrol etmelisiniz.
  • Elektronik aksamların çalışmaması: Multimedya sistemi, ışıklandırma sistemleri, far sensörleri gibi iç mekanizmalar çalışmıyorsa aküde sorun vardır.
  • Marş basmaması: Aracın kontağını çalıştırmanıza rağmen motor çalışmıyorsa akü bitmiştir. Yani, aküde marşa basacak kadar enerji kalmamıştır.

Aynı zamanda akü üstünde bulunan lambanın rengine bakarak akünün durumunu anlayabilirsiniz. Bu renkler yeşil, siyah ve beyazdan oluşur. Yeşil renk, sorun olmadığını anlatırken siyah renk aküyü şarj etmek gerektiğini ifade eder. Beyaz renk mevcutsa akü değişimi yapılması gerektiği anlamına gelir. Son olarak voltmetre yardımıyla akünün şarj durumunu öğrenilebilirsiniz.

Akü Biterse Ne Yapılmalı?

  • Ücretli yol yardım servisi veya çekiciye başvurabilirsiniz.
  • İlk olarak bulunduğunuz konumun olanaklarını tespit etmek doğru olacaktır. Yakınlarda aracınızı götürebileceğiz tamirci varsa yardım çağırabilirsiniz.
  • Enerji takviyesi yapabileceğiniz bir araç bulabilirseniz akünüze aktarım yapıp kısa sürece aracınızı çalıştırabilirsiniz.
  • Kasko veya sigorta teminatlarınıza bakıp akü bitmesi veya yolda kalma gibi durumları kapsayan maddeler varsa ilgili şirketinizi arayabilirsiniz.

Aküyü Ne Hızlı Bitirir?

akü

Kullanıcı Hatası: Sürücünün far veya araç içi lambalarını bütün gece açık bırakmasından dolayı akü enerji aktarımına devam eder. Bu enerji aktarımından dolayı akü, yavaş yavaş azalır ve biter. Ayrıca araç kapılarının herhangi birinin tam kapanmamasından dolayı da lambalar çalışır hale gelir. Bu noktada da sonuç yine aynı olacaktır.

Eski ve Yıpranmış Pil: Akülerin belirli bir ömürleri vardır. Eğer ömrünü tamamlamaya yakın bir akünüz varsa bazı problemler görülebilir. Örneğin akü, aracın çalıştırılması esnasında yeterli olan gücü temin edemeyebilir.

Alternatör Arızası: Alternatör, motorun ürettiği gücü elektriğe dönüştürüp araç sistemlerine ve aküye elektrik sağlar. Bu sayede aracın ihtiyacı olan enerji sürekli olarak yenilenir. Fakat alternatör arızası söz konusuysa bu yenileme işlemi gerçekleşmez. Alternatör arızasının belirtileri bazen fark edilmeyebilir. Genel olarak yanıp sönen ışık veya doğal olmayan sesler duyuyorsanız kontrol ettirmelisiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Akü, arabaların mihenk taşı olduğu için çok fazla sorunun cevabı merak edilir. İçeriğimizin bu kısmında akünün bitmesine dair sizlerin sıkça sorduğu soruların cevaplarını derledik.

  • Araba Kaç Gün Çalışmazsa Akü Biter?

Pek çok etkenden kaynaklı olarak bu sorunun cevabı tam olarak bilinmez. Fakat aşırı sıcak ve soğuk havalarda akünün daha hızlığı tükendiği bazı kaynaklar tarafından söylenir. Bu tarz durumların yaşanmaması için aracınızı soğuk ve sıcak havalarda 2-3 günde bir çalıştırmak iyi olacaktır. Ayrıca normal süreçlerde haftada bir çalıştırmak yeterlidir.

  • Elektrik Kaçağı Nerede Olabilir?

En sıkıntılı araç arızalarından biri, elektrik tesisatı sorunlarıdır. Bazen ufak bir kablonun deforme olması sebebiyle araçta elektrik kaçağı yaşanabilir. Bu kaçak, bazen sonradan takılan cihazlardan kaynaklı oluşurken bazen de herhangi bir tamir işleminden sonra olabilir.

  • Akü Kaç Yılda Bir Yenilenir?

akü-bitmesi

Düzenli araç bakımı yapılmış akülerin ortalama ömrü 4-5 senedir. Tabi, arızalanma ve bozulma durumlarında yetkili servis elemanı aküyü değiştirmeyi uygun görürse bu süre daha farklı olacaktır.

  • Aracı Arkadan İterek Çalıştırmak Zararlı mı?

Sürücülerin yanında takviye kablosu olmadığında “akü takviye kablosu olmadan akü nasıl şarj edilir?” sorusu gündeme gelir. Aslında cevabı oldukça basittir. Araçların çalışma prensibi tekerleklere güç aktarımıyla gerçekleşir. Fakat araç itildiğinde güç aktarımı tersine döner ve tekerlekten motora aktarım yapılır. Sonuç olarak aracı arkadan iterek çalıştırmak, debriyaj ve vitese zarar verebilir.

  • Akü Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Akünün durumuna göre değişim zamanı farklılaşır. Örneğin akü kutup başları deforme olduğunda ya da akü kutusu çatladığında sistem çalışmayabilir. Bu tarz durumlarda akünün değiştirilmesi gerekir. Özellikle araçların periyodik bakım zamanlarında bu durum kolayca tespit edilebilir. En doğru değişim zamanını yetkili servis bilecektir.

  • Şarj Dinamosu Arızaları Nelerdir?

İlk olarak “şarj dinamosu nedir?” konusu ele alınmalıdır. Şarj dinamosu motora entegre parçalardan biridir. Motorun dönme hareketinden alınan enerjiyle aktif hale gelir. Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren jeneratördür. Aküye enerji sağlamanın yanında başka araçlara takviye yapılacağında da o aracın şarj edilmesine yarar. Şarj dinamosu arızaları ise aşağıdaki gibidir:

  • Şarj dinamosunun kömürünün bitmesi.
  • Rulmanların bozulması.
  • Konjektörün arızalanması.
  • ECU arızası
  • Soğuk Havalarda Akü Biter mi?

Havanın sıcaklığına göre akünün kullanım ömrü değişir. Hava ne kadar soğuk olursa akünün bitme ihtimali artar. Kış aylarında akünün bitmemesi için aracınızı kapalı alanlarda tutabilirsiniz.

Akü Nasıl Şarj Edilir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here