2.El Otomobil Fiyatları Düşer mi?

0
2371
2.el otomobil fiyatları

Otomobil fiyatları son 2 yılda 2 katına çıkmış durumda. 2019 yılında yaklaşık 80 bin ₺ değerinde olan otomobillerin güncel değeri yaklaşık 160 bin ₺’dir. Söz konusu 2.el otomobiller kullanıldıkça ucuzlaması gerekirken; pandemi, chip krizi gibi sebeplerden otomobil üretim ve tedariğinde aksaklıklar oluştu. Ülkeye sınırlı sayıda sıfır otomobil geldi. Gelen araçlar da talebi karşılayamadı. Talep 2.el otomobillere kaydı. Yavaş yavaş yükselen 2.el otomobil fiyatları, otomobil almak isteyen birçok kişiyi zor durumda bırakmaktadır. Otomobil almak isteyenler, otomobil fiyatları düşer mi? Şeklinde düşünürken; Resmi Gazete’de ÖTV düzenlemesi yayımlandı. Bu düzenleme ile birlikte ÖTV matrahı artırıldı. Detaylar yazımızın devamında. 2.El Otomobil Fiyatları Düşer mi?

ÖTV Düzenlemesi

Resmi Gazete’nin güncel yayınında yer alan bilgilere göre silindir hacmi 1600 cm3’e kadar olan %45 ÖTV diliminde bulunan otomobillerde matrah 85 bin ₺’den 92 bin ₺’ye, 85 bin ₺ ile 130 bin ₺ aralığında bulunan %50’lik ÖTV diliminde bulunan araçlarda limit 92 bin ₺ ile 150 bin ₺ aralığında yükseldi.

Mal İsmi Vergi Oranı (%)
– Diğerleri
— Motor silindir hacmi 1600 cm3′ü geçmeyenler
— Özel tüketim vergisi matrahı 92.000 TL’yi aşmayanlar 45
— Özel tüketim vergisi matrahı 92.000 TL’yi aşıp, 150.000 TL’yi aşmayanlar 50
— Diğerleri 80
— Motor silindir hacmi 1600 cm3′ü geçen fakat 2000 cm3’ü geçmeyenler
— Elektrik motoru da olanlardan elektrik motor gücü 50 kW’ı geçip motor silindir hacmi 1800 cm3‘ü geçmeyenler
— Özel tüketim vergisi matrahı 114.000 TL’yi aşmayanlar 45
— Özel tüketim vergisi matrahı 114.000 TL’yi aşıp, 170.000 TL’yi aşmayanlar 50
— Diğerleri 80

 

Silindir hacmi 1600 cm3 ile 2000 cm3 aralığında bulunan elektrikli otomobiller için matrah limiti 85 bin ₺ ile 135 bin ₺ arasındayken düzenleme ile birlikte 114 bin ₺ ile 170 bin ₺ aralığında olarak düzenlendi. Bahsi geçen otomobillere uygulanan ÖTV oranlarında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

ÖTV Matrahı Arttırıldı Otomobil Fiyatlarında İndirim

Gerçekleşen düzenleme ile piyasada rağbet gören modellerin fiyatlarında indirim beklentisi oluştu. Bu indirim bazı marka model araçlar için %16 civarında gerçekleşti. Bu düzenleme ile birlikte 300 bin ₺ civarında satış fiyatına sahip olan bazı araçlarda yaklaşık 50 bin ₺ indirim gerçekleşecek. Elektrikli ve Hybrit arabalarda gerçekleşen indirim, kullanıcıları bu yöne çekecek gibi duruyor. 2.El otomobil fiyatlarını da etkileyecek olan bu durum, otomobil almak isteyenlerin yüzünü güldürdü.

2.el otomobil fiyatları

Sıfır otomobil fiyatlarında yaşanan düşüş otomobil almak isteyen bir çok kişiyi sıfır otomobillere yöneltecektir. Sıfır araçlara olan talep artacak buna bağlı olarak ikinci el otomobil fiyatlarında düşüş yaşanması bekleniyor. Her aracın sıfır fiyatı düşmese de sıfır fiyatı düşen araçların 2.el fiyatları doğrudan azalacak. Talep bu araçlara kayacaktır. Bu sayede dolaylı yoldan diğer araçların fiyatları da düşecektir.

2.El Otomobil Fiyatları Düşecek mi?

ÖTV düzenlemesi ile birlikte birçok kişi 2.el otomobil fiyatlarının değişip değişmeyeceğini merak ediyor. ÖTV matrahının artırılması bazı marka model araçların fiyatlarının düşmesini sağladı. Sıfır fiyatı düşen araçların 2.el fiyatları da doğrudan düşecektir. 2.el otomobillerdeki talep fiyat düşüşü yaşanan araçlara yönelecektir. Bu durumda fiyatlarında herhangi bir değişiklik olmayan araçlara olan talep azalacak ve talebin azalması ile birlikte fiyatlarında bir miktar düşüş yaşanacaktır. Tüm bunların üstüne Bayramın bitmiş olması, yaz aylarının sonu gelmiş olmamız da fiyatların düşmesini sağlayacaktır. Yani 2.el otomobillerin büyük çoğunluğunu etkileyecek bir düşüş bekleniyor. 2.el otomobil fiyatlarında düşüş beklentisi olsa da araçların eski fiyatlarına gelmesi imkansız gibi duruyor. Aynı zamanda sıfır otomobil üretim ve tedariğinde bulunan chip krizi sorunu hala daha çözülmüş değil. Sıfır otomobil, talebe cevap veremiyor. Bu durum, fiyatların düşmesine engel dahi olabilir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here