Toyota Corolla her dönemin arabasıdır. Bu sevilen ve tutulan modelin 2017 modeli bize neler sunuyormuş, beraber inceleyelim.

1Yeni Toyota Corolla 2017 Tasarım

Yeni Toyota Corolla 2017 bugüne kadar farklı karoser seçeneklerine sahip olsa da artık sadece sedan karoserle üretiliyor. Aracın HB ve SW modelinin adı Toyota Auris olarak değiştirildi. Sadece sedan olarak üretildiği için herhangi bir modelden türetilmeyen Corolla, bunun getirdiği avantajla tasarım konusunda iddialı bir model.

Aracın yapılan makyaj sonrasında tasarımı daha sert bir ifadeye kavuşurken reklamlarda da sıklıkla bahsedilen cool görünümü pekiştirilmiş. Özellikle koyu renklerle tercih edildiği zaman hatlarını daha belirgin bir şekilde ortaya koyuyor.

Farların içindeki keskin hatlar da bu özgün görünüme büyük katkı sağlıyor. Çoğu Japon aracında görmediğimiz şişkin çamurluklar sayesinde de Avrupalı modellere göndermeler yapan Corolla’da arkada ise tasarımı aynı, ancak iç yapısı değiştirilen stoplar ve yeni tampon ile farklılık sağlanmış.

 

2İç Mekan

Sadece Corolla değil, pek çok Japon otomobilin en büyük eksiklikleri iç mekan tasarımlarıdır. Güzel görünmekten çok fonksiyonelliğe önem veren Japon tasarımcılar nedeniyle çoğunlukla sıkıcı iç mekana sahip olan Japon otomobillerine alıştık.

Ancak son dönemlerde Japon üreticiler Avrupalı çizgileri araçlarında daha çok kullanmaya başladı. Corolla’da da bu durum söz konusu.

Makyaj sonrası daha da güzelleşen iç mekanda değişiklikler kokpitte yapılmış. Modernize edilen kokpitte dijital saatin yeri değişmiş ve havalandırma ızgaraları yuvarlak olarak tasarlanmış.

Orta konsolda klima ünitesinde de değişiklik olduğu göze çarpıyor. Son zamanlarda neredeyse her araçta sunulan dokunmatik ekran da bu araçta görev yapıyor.

Koltuk kumaşlarına göre konsoldaki kaplamanın renginin değişmesi sonucu oldukça ferah bir iç mekana kavuşmuş Yeni Toyota Corolla 2017

3Motor

Toyota, konu dayanıklı otomobil ve motor üretimi olduğunda tartışmasız dünyanı en iyilerinden. Yollarda bugün 200-300 bin km’yi sorunsuz geçen pek çok Toyota logolu araç görmek mümkün.

Bu nedenle de pek çok tüketici bir Toyota aldığında yolda kalmayacağını biliyor ve bu güvenle araçlarını çok seviyor. Testimize konuk olan Corolla’daki dizel motor da işte böyle sağlam ve dayanıklı bir güç ünitesi. Her ne kadar 1.4 litrelik hacme sahip olan dizel motor ne yazık ki artık eskimeye başlasa da hala satılan en dayanıklı motorlardan.

90 HP güç ve 205 Nm tork üreten motorun kağıt üzerinde bile gücü, rakipleri karşısında zayıf kaldığını ortaya koyuyor.

Şu anda bu tarz otomobillerin neredeyse hepsinde 1.6 litrelik dizel motorlar kullanılıyor ve kimi modelde 130 HP’yi geçse de ortalama güçleri 120 HP dolayında. Bu denli güç farkı olmasının yanında motorun 8 supaplı olmasının da etkisiyle bu çok dayanıklı ve sorunsuz motor ne yazık ki aracın en belirgin zayıflığını şanzımanla birlikteliğinden ortaya çıkartıyor.

Rakiplerindeki 1.6 litrelik motor avantajının yanında tam otomatik veya çift kavramalı vites kutularına karşılık Corolla tüketicilere manuel vites dışında otomatikleştirilmiş 6 ileri oranlı vites seçeneği sunuyor.

MultiMode adı verilen bu vites kutusu artık rakipleriyle baş etmekten uzak.

Zaten Corolla’nın aldığı eleştirilerin başında da bu vites kutusu geliyor. Eskiden oldukça sorunlu olan şanzıman yapılan iyileştirmelerle olumsuzluklarından kurtulmuş olsa da insanlardaki ön yargıyı kırmakta zorlanıyor.

Elbette bu tip şanzımanların en önemli özelliği daha uygun bir fiyatla tüketiciyle buluşabilmesi. Sürüşlerimiz esnasında eski nesildeki kararsızlıkların ve gürültülü değişimlerin giderildiğini görmek bizi çok mutlu etti.

Bu nedenle daha önce bir MultiMode şanzıman kullandıysanız aradaki değişimi çok iyi anlayacaksınız. Şanzıman performans konusunda önemli bir kayıp yaşatsa bile tüketim konusunda fazla bonkör olmamasıyla aradaki açığı kapatıyor.

4Yeni Toyota Corolla 2017 Güvenlik

Konu güvenlikse Corolla sahiplerinin içi çok rahat. 2013 yılında teste giren Corolla 5 yıldız almaya hak kazanmıştı.

Yetişkin korumasında % 94 başarı sağlayan araç, çocuk korumasında da %82’lik sonuca imza attı. Aslında Corolla 2007 yılında önceki nesil ile yapılan testten de 5 yıldız almaya hak kazanmıştı.

Yani 10 yılı aşkın süredir güvenlik konusunda Corolla’da eksik bulmak zor. Makyajlı versiyon teste girmeyecektir ancak girse de belli ki o da 5 yıldız alarak günü tamamlayacak.

Aracın baz versiyonunda 7 havayastığı, ABD, elektronik fren gücü dağıtımı (EBD), fren destek sistemi (BA), acil fren uyarı sinyali (EBS), bagaj üstü led arka stop lambası, araç denge kontrol sistemi (VSC), yokuşta kalkış destek sistemi (HAC) ve lastik basınç uyarı sistemi standart olarak sunuluyor.

İkinci el otomobil alırken de güvenli açısından çok tercih edilen bir marka olan Toyota Corolla özellikle aile arabası olarak çok popüler.

5Yeni Toyota Corolla 2017 Konfor & Yol Tutuş

Ülkemiz hala bir sedan cenneti ve bu modeller sadece filo için değil, konforuna düşkün nihai tüketiciler tarafından da tercih ediliyor. Corolla 50 yıllık tecrübesi sayesinde konu konfor olduğunda pek çok rakibini geride bırakmayı başaran bir otomobil.

Adeta yolda süzülerek ilerlemesiyle meşhur olan model, dizel motor ve otomatik şanzımanlı halinde de bu karakterini devam ettiriyor.

Süratin artmasıyla iç mekana gelen rüzgar sesi öncü modellere kıyasla azalmış olsa da hala tam olarak geçmiş değil; buna karşılık lastik sesi artık daha az duyuluyor.

Sessiz çalışan ve orta sertlikte ayarlanmış süspansiyon sistemine sahip olan Corolla’da önlerde bağımsız McPherson, arkada ise burulma kirişlerine yer verilmiş.

Direksiyonla uyum içindeki yürüyen aksam sportif özelliklerde ayarlanmadığı için zorlanmalarda önden kaymalar olabiliyor.

Ancak tehlikeli durumlar asla söz konusu değil. Olası kayma anında ESP hızlıca müdahale ettiği için Corolla izinden sapmıyor. Zaten böylesi bir aile aracını tüketiciler performans için değil, konforlu yolculuk için alıyor ve Corolla da bunu başarıyor.

Yeni Toyota Corolla 2017

6Teknik Özellik

Motor : 1.4 lt
Motor Hacmi : 1364 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 90 HP 3800 d/d
Maksimum Tork : 205 Nm 1800 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 14.7 sn
Maksimum Hız : 180 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : Hava Kanallı Disk
Yakıt Türü : Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 4.9 lt
Şehir Dışı : 3.7 lt
Karma : 4.1 lt
Test : 5.1 lt
CO2 Emisyonu : 109 gr/km
Boyutlar
Uzunluk : 4620 mm
Genişlik : 1775 mm
Yükseklik : 1465 mm
Dingil Mesafesi : 2700 mm
Bagaj Hacmi : 452 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 55 lt
Boş Ağırlık : 1275 kg
Lastik Boyutu : 205/55 R16

 

İkinci El Corolla İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Yazar: Murat Tosun/2017

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here