Toyota Corolla ‘nın her dönem çok satan otomobiller listesinin üst sıralarında bulunmasının altında Japon teknolojisi ve mühendisliği sayesinde kazandığı sorunsuzluğu ve aileler için hemen hemen her anlamda kullanışlı bir otomobil olması yatıyor. Hem tasarımıyla hem de özellikleriyle her kesimden insanın ihtiyaçlarına rahatlıkla cevap verebilen bu efsane otomobil, artık yeni nesliyle bu başarısını devam ettirmeyi amaçlıyor. Bir önceki nesilde sedan ve hatchback karoser seçeneği aynı isimle pazarlanan Toyota Corolla 2007 ‘de artık hatchback modelinin adı Auris, sedan modelinin adıysa Corolla olarak pazara sunuluyor.

Yine bir önceki nesilden farklı olarak Toyota’nın ülkemizde bulunan üretim tesisinde sedan değil hatcback model üretilecek. Corolla’lar ise ülkemize ve dünyaya Japonya’dan ithal ediliyor. Corolla’nın üretim tesislerinde yapılan bu değişiklik bile Japon üreticinin bu araçtan neler beklediğinin ufak bir göstergesi olmaya yetiyor. Bu haftaki testimize konuk olan Corolla ise, ülkemizde şüphesiz en çok satılacak Corolla modeli olacak dizel motorlu versiyon oluyor.     

 

Toyota Corolla için 2007 Yılında Artan Boyutlar

 

Artık daha dinamik bir dış tasarıma kavuşan Corolla, abisi konumunda bulunan Camry ile benzer tasarım özelliklerini taşıyor. Özellikle far ve stop grubu tasarımıyla Camry’i andıran Corolla,  genel tasarım çizgisiyle de bu modelle oldukça benzer. 9. nesline göre hem uzunluğu hem de genişliği artan yeni Corolla artık 130 mm daha uzun ve 50 mm daha geniş. Bu fark daha ilk bakışta anlaşılırken eski Corolla’ya göre 10. nesil, yatık farlar ve geniş ön ızgara nedeniyle daha basık gözüküyor. Aracın yüksekliğinde ve dingil mesafesinde ise herhangi bir değişiklik bulunmuyor. Corolla bir aile otomobili. Ailelerin otomobil seçerken dikkat ettiği noktaların başındaysa genelde bagaj hacmi gelir. Yeni Corolla 450 lt’lik bagajıyla geniş bir kullanım alanı  sunarken, düz zeminli bagaj, geniş açılı bagaj kapağı sayesinde oldukça kullanışlı.

İç Mekan

İç mekanında da çekirdek bir ailenin rahatlıkla uzun yol seyahatlerine çıkabileceğini yeterli baş ve diz mesafeleriyle sunan Toyota Corolla 2007 yılında özellikle ön koltuklarda uzun boylu yolcular için bile ferah bir alan sunabiliyor. Burada Japonların parlak zekaları kolaylıkla fark edilirken, kapı yüzeylerinin iç tarafının bir miktar oyuk tasarlanması bacakları uzun sürücülerin ve yolcuların bile diz kapaklarının kapılara dokunmamasını sağlamış. İddialı bir iç mekan tasarımından kaçınan Toyota tasarımcıları anlaşılabilir ve sade kumandalarla Corolla’nın içini şekillendirmiş. Genel olarak bir ergonomi sorunu yaşanmayan Corolla’da sadece yan aynaların kumandası direksiyon tarafından görülemeyecek şekilde engelleniyor.

Park manevraları sırasında rahatsızlık veren bu durum birkaç saniyelik bir arayışın ardından son buluyor.

Sürücü camı hariç diğer üç camın da otomatik açma ve kapama fonksiyonlarının olmaması bir önceki nesil Corolla’ya göre yeni neslin eksikliği. Ayrıca üretim maliyetlerinin düşürülerek karlılığın arttırılması amacıyla olacak ki özellikle malzeme kalitesinde eski nesil Corolla’ya göre bir düşüş olduğu gözlemleniyor. Eski Corolla’larda kullanılan yer yer krom kaplı malzemeler yeni Corolla’da pek bulunmuyor ve plastik kalitesinde de bir miktar düşüş yaşandığı fark ediliyor. Yine de Corolla’nın iç mekanında kullanılan malzeme kalitesinin sınıfının üstünde olduğunu belirtelim.        

Genel Değerlendirme
İşçilik  8 Göze batan bir işçilik kusuru bulunmuyor.
Görüş  8 Geleneksel sedan karoseri sayesinde görüş sorunu yaşatmıyor.
Performans  6 Yüksek tork sayesinde her devirde istekli.
Tüketim  8 1.4 litrelik motor oldukça cimri.
Konfor  8 Sessiz süspansiyonları oldukça konforlu
Frenler  7 Fren pedalı hissiz fakat durma mesafesi güvenli.
Yalıtım  8 Motor ve rüzgar sesi minimum seviyede.
Donanım  7 Makul bir donanım seviyesine sahip.
Fiyat  8 Rakipleriyle benzer fiyat aralığında.
Sonuç  7,6 Corolla 1.4 D-4D Elegant VSC, kompakt sınıftaki sedan rakipleriyle karşılaştırıldığında fiyatıyla ve özellikleriyle öne çıkmayı başarıyor. Ekonomik motoru aracın en büyük avantajı olurken performans konusunda da yetersiz değil. Ayrıca geniş iç mekanı ve bagaj hacmi aileler için otomobili oldukça kullanışlı bir hale getiriyor.
İkinciel

 

Etkileyici süspansiyonlar

 

Sürüş özellikleri konusunda iddialı bir otomobil olan Corolla’da, 1.4 litrelik 90 HP güç ve 190 Nm tork üreten turbo dizel bir motor görev yapıyor. İlk bakışta güçsüz gibi görünen bu motor, yüksek torkun da etkisiyle Corolla’yı bir aile otomobilinin olması gerektiği kadar istekli bir şekilde hızlandırmayı başarıyor. 2000 d/d’de devreye giren turboyla birlikte Corolla’nın ivmelenmesinde gözle görülür bir artış fark ediliyor. Yakıt tüketimi konusunda oldukça cimri davranan bu D-4D motor fabrika verilerine göre 100 km’de ortalama 4.9 lt motorin tüketirken gerçekleştirdiğimiz testler sırasında 100 km’de 5.5 litrelik tüketim değerine ulaştık.

Önde MacPherson tipi bağımsız arkadaysa yarı bağımlı süspansiyon tipine sahip Corolla’lar başarılı sürüş özellikleri sergilerken sessiz süspansiyon sistemi övgüyü fazlasıyla hak ediyor. Konforlu bir yapı sergileyen süspansiyonlar, yenilenmiş elektro hidrolik direksiyon sistemiyle sürücüsüne güven veriyor. 1261 kg’lık ağırlığın ve uzun boyunun da etkisiyle virajlarda arkasını bırakma eğilimine girebilen Corolla, ESP’nin, devreye girdiği hissedilmeyen müdahaleleriyle başarılı bir şekilde çizgisine dönüyor. Ses yalıtımı çok iyi yapılmış araç yüksek hızlarda bile rüzgar gürültüsünün kabin içerisine girmesine izin vermezken lastik gürültüsü daha fazla hissediliyor. Bu noktada lastiklerin tipinin ve deseninin de etkili olduğunu belirtelim.

 

İki motor, üç donanım 

İki farklı motor seçeneğiyle ülkemizde satışına  başlanan Corolla’nın 1.6 lt 124 HP benzinli ve 1.4 lt 90 HP’lik dizel motor seçeneklerinin yanında Class, Comfort ve Elegance isimli üç farklı donanım versiyonu da bulunuyor. Ayrıca manuel şanzımanla birlikte M/M isimli otomatik şanzıman seçeneği de mevcut. 34.800 YTL ile 46.050 YTL arasında değişen Corolla’lardan testini gerçekleştirdiğimiz Corolla 1.4 D-4D Elegant VSC’nin fiyatıysa 44.300 YTL.

Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM
Yağmur sensörü, otomatik klima, yol bilgisayarı, direksiyondan kumandalı Radyo-CD-MP3 çalar, elektrikli ön ve arka camlar, elektrikli ve ısıtmalı yan aynalar, uzaktan kumandalı merkezi kilit, deri direksiyon simidi ve vites topuzu, kendiliğinden kararan dikiz aynası, otomatik farlar, vites değişim göstergesi, immobilizer, ABS, araç denge kontrolü(VSC), fren destek sistemi, çekiş kontrol sistemi, ön ve yan hava yastıkları, perde hava yastıkları, sürücü diz hava yastığı, sis farları, alüminyum alaşım jantlar.
FABRİKA VERİLERİ TEST VERİLERİ
Motor: Sıralı 4 silindirli, turbodizel, 8V Hızlanma
Motor Hacmi:  1364 cc 0-50 km/s :  4.0 sn
0-100 km/s :  12.3 sn
Motor Gücü:  90 HP – 3800 d/d 0-120 km/s :  18.8 sn
Fren mesafesi
Max. Tork:  190 Nm – 1800 d/d 100-0 km/s:  39 m
Frenler:  Hava kanallı disk/disk
Bagaj:  450 lt Ara hızlanma / Tüketim
Boyutlar:  4540/1760/1470 mm 60-100 km/s : (4.  viteste)  7.9 sn
Ağırlık:  1291 kg 80-120 km/s : (5.  viteste)   11.3 sn
Lastikler:  205/55 R16 Menzil:  1000 km
0-100 km/s:  12.0 sn Test tüketimi:  5.5 lt/100 km
Maksimum hız:  175 km/s
Depo kapasitesi:  55 lt

İkinci El Otomobil İlanları

Nihat KARATAŞ

6 YORUMLAR

  1. 2012 comfort aldık. Motoru güçsüz değil, oldukça güzel gidiyor 5 kişi ve full bagaj ile oldukça dik rampalarda zorlanmadan gidiyor. Yakit olarakta ortalama 5.0 ile 5.8 arasda oynuyor. Ne altını gördüm nede üstünü

  2. hadi oradan gitmiyor diyenlere kesinlikle katılmıyorum 1.4 dizeller gayet iyi aile için binek en iyilerinden yanlız orta kasada yani 2007 –2012 arası arka süspansiyonlar biraz sert faydası ise yol tutuşu bence bir renodan fiatdan peugeotdan iyidir jettayla aynı sekment bir araç herkese kazasız iyi sürüşler

  3. Depo 55 litre arkadas 44 değil fullememissin sen 150 bine yeni gelen d4 corollam var size diyecegim sadece sağlamlığını koysaniz ortaya diger araclarla kiyaslanamaz aileniz için en iyisi.

  4. Bende 2011 coralla elegant dizel var, Gayet güzel ve ekonomik bir araç. Tavsiye ederim.Bağaj genişliği ayrıca yol tutuşu ile tam bir aile arabası.İlk kalkarken biraz hantal kalıyor ama vitesi ikiye taktığınız zaman araba artık kendini gösteriyor.Arabam 65.000 de yakıtı lpg den fazla olmadığına inanıyorum.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here