2016 Smart Forfour 1.0 Twinamic Detaylı İnceleme

0
7659

Smart, ismi söylendiğinde bile yüzleri gülümseten bir otomobil. Daha önce farklı karoser seçenekleri olsa da güncel model sadece Fortwo ve 4 kapılı Forfour versiyonlarına sahip. Her iki model ön kısımda birbirlerine benzese bile genel olarak ciddi farkları gövdelerinde barındırıyorlar. Konuğumuz olan Smart Forfour 2016 her şeyden önce 4 kapının getirdiği avantajla çok oturaklı bir görünme sahip. Yani içindeki kıpır kıpır ruha rağmen Forfour tasarımı yeri geldiğinde ağırbaşlı olacağını da belli ediyor. Aracın ön kısmında gülen suratı andıran farlar ve ızgaraya yer verilirken şişkin çamurluklar sayesinde güçlü görünüm de elde edilmiş. Her ne kadar güç bu otomobil için gerçekte sınırlı olsa da görünüm olarak bu eksikliğini kapatmayı başarmış. Aracın profilden ise gövdeden farklı renkte hazırlanan güvenlik kafesi dikkat çekiyor. İki renkli gövde öncü modelle büyük benzerlikler gösterdiği için profilden aracın yeni mi yoksa ilk nesil mi olduğunu ilk anda söylemek çok kolay değil.  Smart Forfour arka tasarımda ise öne kıyasla çok daha sade ancak daha dikkat çekici bir tasarım göze çarpıyor. Büyük stoplar ve iki renkli karoser bütünlüğü arka kısmı çok özgün hale getirmiş. Ön tasarım değil belki ama smart forfour’un arka tasarımı çok karakteristik.

İç Mekan

Sıfır kilometre ya da ikinci el Smart denilince akla hep küçük gövde ve buna bağlı olarak kısıtlı yaşam alanı gelir. Buna karşılık Smart Forfour’un iç mekanı boyundan beklenmeyecek kadar geniş. Aracın iç mekanında 4 yetişkin rahatça yolculuk yapabiliyor. Önde diz ve baş mesafesi oldukça iyi iken arkadaki diz mesafesi küçük sınıf modellerin ortalamalarını rahatlıkla yakalıyor. Açık renkler ve büyük camlar ve cam tavanı sayesinde ferahlık hissi yönünden çok başarılı olan forfour ne yazık ki dış tasarımındaki özgünlüğü iç mekanına yansıtamıyor. İlk nesil forfour Mitsubishi Colt bazına sahipken yeni modelde Renault Twingo platformuna yer verilmiş. Platform paylaşımı ile birlikte iç mekandaki düğme ve kumandaların büyük çoğunluğu da Renault raflarından alındığı için iç mekanda bu modele özgü farklılıklar görmek mümkün değil. Genel olarak malzeme kalitesi küçük sınıf bir otomobil için başarılı iken, ağabey Mercedes’lere kıyasla bir hayli geride kalıyor. Test aracında olmasa da smart forfour’ların evcil hayvan sahipleri için arka koltuğunda bir de sürprizi bulunuyor. Aracın arka koltuğunun minderi öne doğru katlanıyor ve bu alana kedi ve köpeğinizi koyarak yolculuk esnasında onun rahat etmesini sağlayabiliyorsunuz.

Motor

Boyutları küçük olduğu için Smart Forfour 2016 motoru da küçük hacimli hazırlanmış. Araçta 2 adet 3 silindirli benzinli motor görev yapıyor. Baz seçenek 1.0 litreden 71 HP güç üretirken daha fazla güç isteyenlere 0,9 litrelik turbo destekli versiyon sunuluyor. Biz 1.0 litrelik modeli kullandık. 71 HP güç ve 91 Nm tork üreten bu motor aslen tam bir şehir içi aracı olduğunu kanıtlıyor. Bu nedenle de aracın 0-100 km/s hızlanması 16,9 saniye gibi oldukça vasat bir değer. Buna rağmen bu motor oldukça ekonomik. Fabrika verisi 100 km’de ortalama 4,2 lt yakıta ihtiyaç duyan model, reel sürüşlerde de 5 litre ile yetinmeyi başarıyor. Gücünü yere twinamic çift kavramalı şanzımanla aktaran motor vites geçişlerini görece sarsıntısız olarak gerçekleştiriyor. Atmosferik motor kağıt üzerinde güçsüz olsa da yola çıkıldığında bu olumsuzluğu size çok yaşatmıyor. 4 kişi araca bindiğinizde dahi güç eksikliğini şehir içinde yaşamıyorsunuz ancak otoyol kullanımlarında aracın nefesi ne yazık ki yeterli gelmiyor.

Smart Forfour 2016

Güvenlik

Konu güvenlik olduğunda bu otomobile dışardan bakan hemen herkes güvenli değildir diyor olsa da gerçek böyle değil. smart şu anda yolda olan pek çok otomobilden çok daha güvenli bir otomobil. İlk olarak 2005 yılında çarpışma testine dahil olan model o zaman 4 yıldız almaya hak kazanmıştı. 2014 yılında güncel nesil ile yapılan testten de 4 yıldız alarak ayrılan otomobil bu sayede güvenlik konusunda başarılı olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu. Hatta smart ile pek çok kez S Serisi’nin çarpıştırıldığı testler yapılmış ve her seferinde model, yolcularına gerekli korumayı sağlamıştı. Aracın güvenlik ekipmanları arasında Tridion güvenlik hücresi, ABS, ESP, çarpma sensörü, şerit takip yardımcısı, yokuş kalkış asistanı, sürücü ve yolcu havayastıklarına ilaveten sürücü için bir adet diz yastığı ve sürücü ile yolcu koltuklarının arkalıklarında iki adet baş/göğüs kafesi havayastığı yer alıyor.

Konfor & Yol Tutuş

Bir şehir otomobili olarak tasarlanan Smart Forfour buna uygun bir sürüş karakterine sahip. Smart Forfour 2016 direksiyon sistemi ve süspansiyon ayarları hep şehir içi sürüşler dikkate alınarak hazırlanmış. Zaten 17 saniyeye yaklaşan hızlanma süresi olan bir otomobilden performans ve sportif sürüş karakteri beklemek de haksızlık olur. Ancak buna rağmen smart sürüş konusunda keyifli bir otomobil. Bunun nedeni de aracın arkadan motorlu ve arkadan itişli olması. Günümüzde böylesi bir kombinasyona ancak süper spor otomobillerde rastlıyoruz. forfour’un bu özelliği sayesinde en dar alanlarda bile dönüş çapı çok başarılı. En dar alanlarda bile turu normalden de fazla olan direksiyon ile manevra ile yaparak dönmek mümkün oluyor. Ancak forfour şehir içindeki tüm iyi özelliklerine rağmen otoyol sürüşlerinde sürücüsüne güven veremiyor. Araç yan rüzgarlardan etkileniyor. Tüm yardımcı sistemlerine rağmen yerden yüksek yapının getirdiği dezavantaj hissediliyor. Buna bir de çapı küçük jantlar da eklenince virajlarda araca duyulan güven önemli ölçüde azalıyor.

Smart Forfour 2016

Teknik Özellik

Motor : 1.0 lt
Motor Hacmi : 999 cc
Silindir Adedi : 3
Maksimum Güç : 71 HP 6000 d/d
Maksimum Tork : 91 Nm 2850 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 16.9 sn
Maksimum Hız : 151 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : Kampana
Yakıt Türü : Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 5.0 lt
Şehir Dışı : 3.6 lt
Karma : 4.2 lt
Test : 5.0 lt
CO2 Emisyonu : 108 gr/km
Boyutlar
Uzunluk : 3495 mm
Genişlik : 1665 mm
Yükseklik : 1455 mm
Dingil Mesafesi : 2494 mm
Bagaj Hacmi : 185 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 35 lt
Boş Ağırlık : 930 kg
Lastik Boyutu : 165/65 R16 185/60 R16

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here