Skoda Fabia 2015 Test Sürüşü ve Yorumları

4
7982

Skoda Fabia Tasarım

Bir önceki nesil Skoda Fabia için sadece “sevimli” tanımlaması yapılabilirdi. Şimdiyse karşımızda bakışlarıyla ciddiye alınmak istenen bir otomobil var. LED gündüz farları otomobilin şehir içindeki prestijini yükseltecek kaliteye sahip. Yüksek cam çizgisiyle de oldukça iyi görünen Fabia’nın stop grubu ilk nesil Fabia’ya önemli göndermelerde bulunuyor. Aynı şekilde profilden bakıldığında bagaj kapağının aşağı doğru sert bir açı yapması ve sivri arka kapı camı köşeleri Favorit’e olan saygısını dile getiriyor. Bagaj kapağındaki kesikli çizgiler de Fabia’nın özgün görünümüne katkıda bulunuyor. Fabia istenildiği takdirde test otomobilimizden daha eğlenceli bir görünüme de bürünebiliyor; isterseniz farklı tavan ve jant rengi kombinasyonlarıyla da Fabia satın alınabiliyordu.

fabia

Skoda Fabia İç Mekan

Skoda’nın “basitlik” konsepti, iç mekânda da vuku buluyor. Her şey yerli yerinde ve kullanması zor olan hiçbir şeye burada yer yok. Önde ve arkada yeteri kadar diz ve baş mesafesiyle yeterince ferah. Koltuklar orta sertlikteki yapısıyla ve ergonomik tasarımıyla rahat ettiriyor. Test otomobilimizdeki bej döşeme ve piyano boyamalı kokpit kombinasyonu atmosfere kaliteli tatlar katıyor. Gayet iyi görünen kokpitte sert plastikli malzeme kullanılmış; neyse ki kalite anlamında problemsiz. Direksiyon simidi diğer Skoda modellerinden tanıdık ve şık görünüyor; gösterge tablosunun takibi kolay. Sürücü camı dışındaki camların tek dokunuşta açılıp kapanmamasıysa sıkıcı. Havalandırma kumandalarını kullanmak da kolay. Yeni 6,5 inç büyüklüğündeki multi medya ekranıysa yüksek çözünürlüklü yapısı ve fazlasıyla hassas dokunmatik kullanımıyla birçok üreticiye ders verecek kadar başarılı. Müzik sisteminin ses kalitesinin de gayet iyi olduğunu belirmek gerekiyor. Buradan araçla ilgili birçok bilgiye erişilebiliyor ve MirrorLink özelliğiyle telefon ekranı buraya yansıtılabiliyor. İrili ufaklı eşya gözleriyle iç mekanda hayatı kolaylaştıracak çözümlere yer verilmesi sevindirici. Sadece anahtarsız çalıştırma sunulmasına rağmen otomobilde geleneksel bir anahtara yer verilmesine anlam veremedik. Depo kapağındaki buz kazıyıcı da artık bir Skoda geleneği olmuş durumda ve kış aylarında hayatı kolaylaştıracak minik bir detay. 306 litrelik bagaj 3 kişinin eşyalarını alabilecek nitelikte ve burada da önemli bir sıkıntı yok.

 

 Motor

Fabia’da, artık yeni VW grubu tüm otomobillerde yer verilen, revize edilmiş 1,2 litrelik turbo beslemeli benzinli TSI motor görev alıyor. Bu motor, dört silindirli ve manuel şanzımanlı versiyondan farklı olarak DSG şanzıman seçeneğinde 4600 d/d ile 5600 d/d aralığında 110 HP güç üretimine sahip. 1400 d/d ile 4000 d/d aralığında 175 Nm tork, 7 ileri çift kavramalı şanzımanla ön tekerleklere aktarılıyor. Alt devirlerden 4000 d/d dolaylarına kadar nefesi kesilmeyen motor özellikle şehir içinde keyif verici bir performans veriyor; dizel motorlara benzer bir karakterle üst devirlerde nefesi kesilen motorun işbirlikçisi çift kavramalı şanzımansa hiç olmadığı kadar konforlu çalışıyor. Kalkışlar artık ani değil ve oldukça sakin gerçekleşiyor. İlk iki vites dışında vites değişimlerini hissetmek mümkün değil ve işini iyi yapıyor. 300 km’yi aşkın şehir içi deneyimimizde Fabia 100 km’de ortalama 7,4 litrelik bir tüketim değerine imza attı ki bu değer İstanbul dışına çıkıldığında 6,5 litre seviyelerine kadar gerileyebiliyor.

fabia

Güvenlik

Skoda Fabia 2014 yılında katıldığı Euro NCAP çarpışma testlerinden 5 yıldızla ayrılmış. Önden çarpışma testlerinde sürücü ve ön yolcunun göğüs bölgesinde baskı görülmüş, yandan çarpmalarda da omuz bölgesinde zedelenmeler gözlenen Fabia’nın kamçı etkisi testlerinde ön kafalıkların başarılı, arka kafalıklarınsa yetersiz olduğu not edilmiş. İkincil çarpışma önleme sistemiyse Euro NCAP tarafından ödüle layık görülmüş.

fabia

Konfor & Yol Tutuş

Otomobilin iç mekanına yansıyan rüzgar, motor ve yuvarlanma sesleri, bir önceki nesle göre hatırı sayılır derecede azaltılmış ve yüksek hızlara çıkılmadığı sürece huzurlu bir ortamla karşılaşılıyor. Sunulan konfor donanımları da küçük sınıf için yeterli. Küçük sınıfta hemen hemen tüm otomobil dinamik yanıyla övünürken Fabia aslında tam tersi bir formülü tercih ediyor ve oyunu konfor tarafına veriyor. Süspansiyon sistemi gerçekten de birçok küçük sınıf üyesinden daha iyi bir darbe sönümleme yeteneğine sahip. Gerek kısa yol dalgalanmaları, gerek kasis ve çukurlarda Fabia’nın birçok kompakt sınıf otomobilden dahi daha olgun davrandığını söylemek gerekiyor ve sistem sınıf standartlarına göre bakıldığında sessiz çalışıyor. Gövde salınımı fazla olsa da yol tutuşu da sınıf standartlarında olan Fabia, kardeşleri gibi limitleri aşıldığında arkadan kayma eğilimine girse de ESP erken devreye girerek sürüş güvenliğinin tehlikeye atılmasını engellemek için elinden geleni yapıyor. Direksiyon sistemi direkt çalışıyor; geri bildirim konusunda pek iç açıcı görünmüyor ve yol ile tutunma kayıpları hakkında bilgi veremiyor.

Skoda Fabia Teknik Özellik

Teknik Özellikler
Motor: 1.2 TSI
Motor Hacmi: 1197 cc
Silindir Adedi: 4
Maksimum Güç: 110 HP 4600 d/d
Maksimum Tork: 175 Nm 1400 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 9,6 s
Maksimum Hız: 196 km/s
Frenler
Ön: Hava Kanallı Disk
Arka: Disk
Yakıt Türü Benzinli
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi: 5,8 lt
Şehir Dışı: 4,1 lt
Karma: 4,7 lt
Test: 7,4 lt
CO2 Emisyonu 109 gr/km
Boyutlar
Uzunluk: 3992 mm
Genişlik: 1732 mm
Yükseklik: 1400 mm
Dingil Mesafesi: 2470 mm
Bagaj Hacmi: 305 lt
Yakıt Depo Kapasitesi: 45 lt
Boş Ağırlık: 1129 kg
Lastik Boyutu: 185/60 R 15

4 YORUMLAR

  1. Arkadaşlar bu aracı test eden var mı? Dsg şanzıman sorunlu diyorlar. Bir de satılık ilanlarda aracı genelde az kullanılmış düşük km de satıyorlar. Yani geneli Yeni araçlar neden satılmak istensin ki? Ben dsg şanzıman la alakalıdır diye düşünüyorum.

  2. Müjdat Bey. 1.2 tsı 110 hp style versiyonunu 0 km aldım. 11 aydır kullanıyorum. Çok memnunum. DSG şanzıman, cvt ve tork konventorlu şanzımanlara göre çok üstün. Internetten dsg şanzımanı kullanmanın inceliklerini araştırın. Yetkili serviste periyodik bakımlarını yaptırırsanız, kullanıcı hatası yapmadan kullanırsanız uzun yıllar sorun çıkarmaz. Ayrıca dsg torku ve kasa ağırlığı yüksek modellerde sorun çıkartıyor diye biliyorum. 1050 kg ve 175 torkluk olan araçta bir sorun çıkaracağına inanmıyorum. Aracım şehirler arası yolda 4.6lt, bursa şehir içi trafiğinde 5.9 lt yakıyor. Şöyle özetleyebilirim, istersem aracımla dizel ekonomisi yapıyorum. İstersem hafif kasası güçlü motoru ve çevik dsg sı ile spor araba performansı almanın keyfini sürüyorum.

  3. bu araç ile aynı motora sahip seat leon kullandım.seri bir motor ve az yakıyor.
    şanzıman gayet iyi iş görüyor, vites geçişlerini hissetmiyorsunuz.dış görünüş olarak bana göre mükemmel değil ama bulunduğu segment te en iyi duruma geldi.clio ya göre biraz daha yüksek tavan ve ferah bir ortam,corsaya göre daha güzel bir kokpit var.ww grubu aracı iyi dizayn etmiş.en kısa sürede test sürüşü yapacağım

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here