2020 Peugeot 2008 Allure 1.2 PureTech EAT6 Detaylı İnceleme

0
21128

Peugeot tasarım konusunda önemli bir değişim yaşamıştır. Model gamını birbiri ardına yenileyen marka, bu sayede ne kadar aldığı eleştiri varsa hepsini de bertaraf etmiş oldu. Örneğin Peugeot 2008 Allure ilk piyasaya sunulduğunda yerden yüksek SW model olarak algılandı ve kimse o aracı bir SUV olarak ya da arazi aracı kabul etmedi. Ancak makyaj sonrasındaki değişikliklerin etkisiyle çok daha sert bir ifadeye bürünen model, SUV kimliğine tam anlamıyla kavuşmuş oldu. Böylece Peugeot SUV modeli olarak dikkat çeken bir tasarım elde edildi. 2008’in makyajlanması sonrası farları aynı kalırken ön tamponu değişti. Tampona entegre ızgaranın da yenilenmesiyle birlikte model özellikle ön kısımda tam bir SUV gibi görünmeye başladı.

peugeot 2008 allure

Hele bir de Peugeot 2008 test aracındaki gibi yeni sunulmaya başlanan kırmızı rengi tercih ederseniz dikkat çekme konusunda bir sorun yaşamayacaksınızdır. Modelin arkada da Aslan Pençesi stopları sayesinde bu güçlü görünüm pekiştirilmiş. Sonuç olarak da ortaya çıkan araç SUV karakterini tam anlamıyla ifade eder hale gelmiş. Eğer biraz daha sportif bir yüz isterseniz o zaman da firma size GT-Line isimli donanım paketini sunuyor.

Peugeot 2008 Allure İç Mekan

Genel olarak yeni nesil Peugeot’larda sürücünün işini zorlaştıracak fazla düğme ve şalterler yerini büyük dokunmatik ekrana bıraktı. Bu tasarım değişikliği sayesinde Peugeot modelleri hem daha ferah bir orta konsola hem de daha fazla teknolojik bir yapıya kavuştu. 2008 modelinde de benzer bir uygulama var. Ortada konumlandırılan SMEG ekranı ile modelin pek çok kumandasını buradan ulaşmak mümkün. Sürücünün en çok ihtiyaç duyacağı kumandalar ve bilgiler bu ekran üzerinden kontrol ediliyor. 308 modelinde klima da bu ekrana adapte edilmişti ancak 2008’de klima için hala geleneksel kontrollere yer verilmiş.

peugeot 2008 allure

Biraz aşağıda kalan klima kumandalarını çevreleyen parlak piyano boyası ise son dönemin trendi. Ancak ne yazık ki hangi marka olursa olsun boyanın yapısı gereği bu boya hem kiri çok gösteriyor hem de çizilmeye karşı çok dayanıksız. Bu nedenle ben bu güzel görünüme sahip olan boyaya sahip araçları pek tercih etmiyorum. 2008’in yaşam alanı genişliği çok başarılı. Aracın özelikle baş mesafesindeki cömertliği ve büyük camları sayesinde çok ferah bir kabin sizi bekliyor. Koltukların büyük yapısının da etkisiyle iç mekanda konfor üst seviyede tutulmuş. Diz mesafesi konusunda önde ve arkada iddialı olan 2008’de arkadaki omuz genişliği ise 2 yolcu için fazla iken 3 yolcu için kısıtlı. 350 litrelik bagaj kapasitesi ise modelin sınıfı dikkate alındığında ortalamalarda kalmasını sağlıyor. Peugeot 2008 fiyatlarına da yansıyan iç mekan tasarım detayları sürücüye konforlu bir sürüş deneyimi yaşatıyor.

Motor

peugeot 2008 allure

Peugeot’nun elini güçlendiren detayların başında yeni motorları geliyor. Sadece test aracındaki yeni 1.2 litrelik benzinli ünite değil, daha önce tanıtılan 1.6 litrelik AdBlue desteli dizel motorun da etkisiyle Peugeot hem benzinli hem de dizel araç arayanlara her türlü cevabı verebiliyor. 3 silindirli 1.2 litrelik motor aslında eski 2008’de de bloğuyla görev yapıyordu. Ancak o zaman motorun gücü 82 HP idi. Şimdi ise eklenen turbonun da yardımıyla motor 110 HP güç üretiyor. Alt devirden itibaren bu gücü sürücüsüne sunan model, 205 Nm’lik torku ile de güç eksikliği hissettirmiyor. Bu motora eşlik eden tam otomatik 6 ileri oranlı şanzıman ise çok iyi bir kombinasyonun ortaya çıkmasını sağlamış. Daha önce dizel motorda tam otomatik şanzımanı sunan markanın benzinli motorda da bu vites kutusunu sunması elini çok güçlendirecek. Sürüş esnasında motorla uyumu sayesinde istendiğinde sportif istendiğinde ise konfor odaklı sürüşlere olanak tanıyan vites kutusunun yegane eksikliği ise yokuşlardaki dur- kalklarda titreme yapması ve sanki araç arkaya doğru hareket edecekmiş gibi hissettirmesi. Tüm bu detaylar onu güçlü bir arazi aracı haline getiriyor.

Güvenlik

2013 yılında EuroNCAP çarpışma testine katılan 2008 bu testten 5 yıldız almıştı. %86’lık yetişkin koruması sağlayan model, çocuk korumasında da %77’lik başarı elde etmişti. O dönem yaya korumasında %72 başarı gösteren model, güvenlik yardımcılarında da puanların %70’lik sonucuna imza atmıştı. Makyajlı hali ise çarpışma testine dahil olmadı ve olmayacak da. Ancak araca eklenen yeni sistemler sayesinde güvenlik yardımları konusunda daha başarılı olduğu belli oluyor. Yokuş yardım sistemi, ESP, ABS / EBD / AFU (Acil fren yardım sistemi), ön / yan / perde havayastıkları, arka koltukta ISOFIX çocuk koltuğu bağlama noktaları, acil durumda yanan 4’lü flaşörler araçta sunulan başlıca güvenlik donanımlarından.

Konfor & Yol Tutuş

2008’in konforu makyajla birlikte önemli ölçüde arttı. Bunun en önemli nedeni de yeni şanzıman. Tam otomatik şanzımanın yerini aldığı otomatikleştirilmiş manuel vites kutusuna göre değişimleri neredeyse sarsıntısız gerçekleştiriyor ve gürültüyü azalttığı için sürüş esnasında tüm yolcuları mutlu ediyor. Bunun dışında aracın elden geçirilen süspansiyon ayarlarının da katkısıyla asfalt üzerinde 2008 oldukça sessiz ve güvenli ilerliyor. Aracın dış tasarımındaki artırılan SUV karakterini hafif arazide denemek isterseniz 2008 sizi şaşırtacaktır.

peugeot 2008 allure

Her ne kadar araç sadece önden çekişli olarak alınabilse de orta konsolda çevirmeli kumanda ile kontrol edilen 5 sürüş modu bulunan 2008, ESP müdahalesi ile farklı zeminlerde de ilerleyebiliyor. Kumdan toprak yola, sudan çamurlu zemine kadar farklı zeminlerde ilerleyebilen 2008’de standart olarak sunulan 4 mevsim lastiklerinin katkısıyla araç farklı zeminlerde bile olsa yola çok iyi tutunuyor. Yeni motor ve şanzıman birlikteliği ile fabrika verisi 100 km’de ortalama 4.8 litre benzine ihtiyaç duyan model, testimiz esnasında ise bu değerin üzerine çıkarak 7.1 litrelik sonuca ulaştı. Aradaki sapma fazla olsa da 7 litrelik değer de bu araç için yüksek sayılmaz.

Teknik Özellik

Motor : 1.2 lt
Motor Hacmi : 1199 cc
Silindir Adedi : 3
Maksimum Güç : 110 HP 5500 d/d
Maksimum Tork : 205 Nm 1500 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 10.3 sn
Maksimum Hız : 188 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : Disk
Yakıt Türü : Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 5.9 lt
Şehir Dışı : 4.1 lt
Karma : 4.8 lt
Test : 7.1 lt
CO2 Emisyonu : 110 gr/km
Boyutlar
Uzunluk : 4159 mm
Genişlik : 1829 mm
Yükseklik : 1556 mm
Dingil Mesafesi : 2538 mm
Bagaj Hacmi : 350 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 50 lt
Boş Ağırlık : 1690kg
Lastik Boyutu : 205/50 R17

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here