2017 Mazda CX-5 2.0 Detaylı İnceleme

0
5503

Mazda, kendi özgü tasarım anlayışıyla özel bir kitleye hitap edebilen nadir markalardan biri. Ülkemizde de çok sevilen Mazda markasının SUV modeli 2017 model CX-5’i Murat Tosun sizin için test etti.

Tasarım

Mazda KODO felsefesi ile araçlarını tasarlamaya başladığı andan itibaren daha agresif bir tasarım diline büründü. Hangi sınıftan olursa olsun Mazda araçları bu değişimden etkilendi ve şu anda yollardaki tüm Mazda’lar son derece agresif hatlara sahip.

Mazda CX-5 modelinin tasarımı da ilk sunulduğu anda bu tasarım sonucu şekillendirilmişti. Makyajla birlikte ise bu anlayış bir adım daha ileriye gitmiş ve Mazda CX-5 modeli, spor otomobilleri andıran çizgilere kavuşmuş. Önceki nesle kıyasla yeni versiyonda özellikle ön kısımda çok daha saldırgan bir yüz ifadesi yer alıyor. Farların küçük yapısı aracın genel boyutlarıyla tezat oluştururken büyük havalandırma kanalları bu tezatlığı destekliyor. Aynadan baktığınızda arkanızdaki aracın büyük logoyla bir Mazda olduğunu anlıyorsunuz ancak modelini kestirmek kolay olmuyor. Şişkin çamurluklara sahip olan model versiyona bağlı olarak 19 inçlik jantlarla da alınabiliyor. Ancak büyük çamurluklar içinde bu jantlar bile olduklarından daha küçük algılanıyor. Profilden akıcı ve düz bir çizgiye sahip olan CX-5, arkadan ise dinamik görünümünü ikili egzoz çıkışları ve yine küçük tasarlanan stoplarla pekiştiriyor. Büyük bagaj kapağı elektrikli olarak açılıp kapanırken kapağa entegre marka logosu tıpkı önde olduğu gibi oldukça büyük tasarlanarak dikkat çekiyor.

İkinci el Mazda CX-5 almak için tıklayın

İç Mekan

Yeni Mazda CX-5’in yaşam alanı yolcularını şımartmak üzere hazırlanmış. Avrupalı tüketicilerin beklentileri doğrultusunda şekillendirilen iç mekanda abartıdan uzak ancak elegant bir yapı hakim. Her şeyden önce aracın 2700 mm’lik dingil mesafesi ve başarılı motor yerleşimi sayesinde sunulan yaşam alanı oldukça geniş. Gerek önde gerekse arkadaki diz ve baş mesafeleri zengin. Opsiyonel olarak alınabilen beyaz deri döşemeler sayesinde de ferahlık ve kalite hissinin arttığı iç mekanda sürücünün tüm düğme ve şalterlere kolayca ulaşması hedeflenmiş.

Araca giren ışık miktarının da artmasını sağlayan sunroof ise çoğu rakibinin cam tavan seçeneğine karşılık klasik formda tasarlandığı için daha küçük.

Arkasında dört çeker versiyonda 477 litrelik kolay kullanımlı bir yükleme alanı bulunan CX-5’in bagajı içeriden, bagaj kapağından ve anahtardan elektrikli olarak açılıp kapatılabiliyor.

Son dönemde pek çok üreticinin tercih ettiği ancak pek çok kişinin sonradan eklenmiş bir OEM parça gibi duran ekrana sahip olan CX-5’in bu ekranı oldukça kolay kullanımlı. Menü geçişlerini hızlıca yapan sistemde tüketicilere bu sistemde Bose hoparlör de sunuluyor.

Daha önceki Mazda modellerinde açılıp kapanan bir ekran üzerinde sürüş bilgilerini görebiliyordunuz. Yeni nesilde ise bu bilgiler bir ekrana gerek kalmadan direkt olarak ön cama yansıtılabiliyor. Ayrıca yeni sistemde navigasyonla birlikte trafik işaretlerini tanıma özelliği de eklenerek sürücünün hiçbir şekilde gözünü yoldan ayırmasına gerek kalmamasını sağlamış durumda.

İç mekandaki detaylar, Mazda CX-5 fiyatı konusuna etki eden detaylardan biridir.

Motor

Skyactiv teknolojisi ile üretilen motorlara sahip olan Mazda CX-5, ülkemize 2.0 litrelik benzinli 4 silindirli güç ünitesi ile ithal edilecek. Aracın Avrupa versiyonlarında 2.5 litrelik benzinli ve 2.2 litrelik dizel alternatifler olmasına rağmen vergilendirme sistemi nedeniyle Mazda Türkiye bu iki motor alternatifini ithal etmeyi düşünmüyor. 160 HP güç üreten benzinli motor ülkemizde sadece 4×4 çekiş sistemiyle ve otomatik şanzımanla alınabilecek. 210 Nm tork üreten motor, gücünü ise yere 6 ileri orana sahip otomatik şanzımanla aktarıyor. Rakiplerinin turbo destekli yapılarına rağmen atmosferik bir ünite olmasından ötürü motorun torku zayıf gibi gözükse de kullanım esnasında sürücüsüne eksiklik hissettirmiyor. Alt devirlerden itibaren hızlanma konusunda tatminkar bir model olan CX-5 100 km’de ortalama 8 litrelik tüketim değerine sahip. Normal kullanım koşullarında da bu değer 9-10 lt arasında değişiyor. Ancak araçta gözü okşayan 19 inçlik jantlar elbette tüketimin artmasında en önemli etken.

Güvenlik

2012 yılında EuroNCAP tarafından çarpışma testine alınan Mazda CX-5, o testten 5 yıldız almıştı. Yeni modelse henüz test edilmedi. Aracın standart donanımında aktif ve pasif güvenlik elemanları neredeyse eksiksiz biçimde sunuluyor. Sürücü ve yolcu için ön-yan-perde havayastıkları, ABS, ESP, şerit takip sistemi, sürücü dikkat uyarısı, kör nokta uyarısı sistemi gibi pek çok teknolojik yenilik aracın standart donanımında sunuluyor.

Konfor & Yol Tutuş

Mazda CX-5’in iç mekanında konfor odaklı yapı sürüş karakterine de yansımış. Aracın genelinde sürücü ve yolcuların konforları ön planda tutulmuş. Bu nedenle de süspansiyon sisteminde yumuşak ayarlar tercih edilmiş. 19 inçlik jantlarla sportif tatlar artarken 17 inçlik versiyonlarda yolculuklar daha rahat geçiyor. Arka koltuklardaki geniş diz mesafesi ve konforlu süspansiyonlar sayesinde makam otomobili tadında yol alırken, ne yazık ki bu yüksek konfor özellikleri nedeniyle direksiyon sistemi çok direkt ve hisli değil. Her ne kadar direksiyon simidi ele tam otursa da hız arttıkça direksiyon sistemi sürücüden gelen istekleri yola hızlıca aktarma konusunda yetersiz kalıyor. Yüksek süratlere çıkıldıkça iç mekandaki gürültü seviyesi önceki nesle kıyasla bir hayli azaltılmış. Mazda mühendisleri aracın neredeyse her noktasında gürültüyü azaltmak için ilaveler yaptıklarını ve bu sayede de üst sınıf otomobillerle yarılan bir konfor seviyesine ulaştıklarını belirtiyor. Yerden 200 mm yüksekte olan gövdesi sayesinde hafif arazide de sorunsuz ilerleyebilen CX-5 dört tekerlekten çekiş sistemi sayesinde farklı zeminlerde kolayca yol alabiliyor. Otomatik sistemde sürücüye herhangi bir manuel kilit sunulmamasına rağmen, hafif arazide böyle bir kumandaya da gerek kalmadan CX-5 ilerleyebiliyor.

Mazda CX-5 Teknik Özellikleri

Mazda CX5 Yakıt Tüketimi

Yakıt Türü Benzin
Şehir İçi Yakıt Tüketimi

8.0 lt/100 km

Şehir Dışı Yakıt Tüketimi

5.8 lt/100 km

Karma Yakıt Tüketimi

8.0 lt/100 km

Test Yakıt Tüketimi

9.1 lt/ 100 km

CO2 Emisyonu

155 gr/km

Mazda CX5 Motor Hacmi

Motor Hacmi

1998 cc

0-100 km/s Hızlanma

10.5 sn

Maksimum Hız

188 km/s

Ön Frenler Hava kanallı disk
Arka Frenler Disk

Mazda CX5 Boyutlar

Uzunluk

4550 mm

Genişlik

1840 mm

Yükseklik

1680 mm

Dingil Mesafesi

2700 mm

Bagaj Hacmi

477 lt

Yakıt Depo Kapasitesi

 58 lt

Boş Ağırlık

 1425 kg

Lastik Boyutu

225/55 R19

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here