2020 Renault Talisman 1.6 DCİ Detaylı İnceleme

3
6315
renault talisman

Talisman’ın özelliklerinin başında iddialı tasarımı geliyor. Onu yeni Renault modelleri arasından sıyıran bu özellik, yeni marka tasarım anlayışı ile şekillendirilen yüzü olarak aynı zamanda Megane modelinde de kullanılıyor. Oldukça büyük bir otomobil olmasına karşılık akıcı hatlarıyla bunu gizleyen Talisman şişkin çamurlukları sayesinde profilden de güçlü görünüyor. Renault Talisman’da 19 inç ölçüsüne kadar jantlar da seçenekli olarak beğeninize sunuluyor. Bizim tavsiyemiz daha fazla konfor için bu aracı 18 inç jantlarıyla tercih etmeniz olacaktır. Tamam görünüm açısından 19 inç daha iyi ama 18 inç ile elde ettiğiniz konfor daha fazla mutlu edecektir. Yüksek araç sevenlerin tercihleri arasında yer almaya aday.

Önden arkaya uzanan katlı tasarım ve omuz çizgisi sayesinde sınıfının en iddialı araçlarından olan Talisman’ın arka kısmında ise öne kıyasla daha sade ancak şık hatlara yer verilmiş. Bagaj kapağını boydan boya kaplayan stoplar gece aracın fark edilmesini de kolaylaştırıyor.

Renault Talismanın olumsuz özelliklerine değinmek gerekirse; Bu araçla ilgili en önemli eleştirimiz rakiplerinin karizmatik yüz görünümünün yanında biraz sönük kalması olacaktır. Bu yüz yerine biraz daha fazla krom kaplamanın kullanıldığı detaylara yer verilebilirdi.

Tüm bu tasarım özellikleriyle ikinci el Renault almayı düşünenler de sıfır kilometre Renault almayı isteyenler de Talisman’a bir göz atıyor. Bu amaçla Renault Talisman test sürüşü de söz konusu tasarım detaylarının sürücüye sunduğu keyfi fazlasıyla hissettiriyor.

İç Mekan

Büyük boyutları sayesinde geniş iç mekan sunan Talisman, 5 kişinin keyifle ve konfor içinde yolculuk yapmasına olanak tanıyor. 5 kişilik aile arabası da denebilir. Yeni Renault modelleri içinde bu özelliğiyle dikkat çeken aracın toplam uzunluğu 4848 mm ve dingil mesafesi 2808 mm. Ayrıca söz konusu boyutlara ek olarak 608 litrelik bagaj kapasitesi sayesinde de uzun yolculuklarda bile eşyaları sorun olmaktan çıkartıyor.

Renault Talisman malzeme kalitesi ve işçilik konusunda ortalamaları yakalayan aracın, kokpitinin alt kısımlarında tasarruf tedbirleri nedeniyle sert plastiğe yer verilmiş. Bu durum ilk etapta sürücü ve yolcularda üst kısmı farklı alt kısmı farklı tasarlanmış gibi bir izlenim uyandırıyor. Ele oturan ve üzerindeki kumandalardan pek çok ayarın yapılabildiği direksiyon simidine sahip olan Talisman’ın iç mekanında en çok ortada konumlandırılan tableti dikkat çekiyor. Araçla ilgili neredeyse tüm fonksiyonları bu ekrandan kolayca kumanda edebiliyorsunuz. Ancak ekrana alışmak için biraz kullanmak yani el alışkanlığı kazanmak gerekiyor. Alıştıktan sonra ilk olarak masajı kullanmanızı tavsiye ederiz. Hem yolcu hem de sürücü koltuğunda bulunan masaj kalabalık trafiklerde bir nebze olsun rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Motor

Son dönemin popüler birlikteliği dizel motor ve otomatik şanzımanlı olarak alınabilen Talisman’da kullanıcılara 3 farklı güce sahip 2 dizel motor sunuluyor. Talisman’da benzinli motor seçeneğinin olmamasıysa onun elini zayıflaştıran unsurlardan. Bizim konuğumuz olan motor 1.6 litrelik 130 HP’lik modelken bu güç ünitesinin 160 HP üreten bir versiyonu daha bulunuyor. Ayrıca isteyen kullanıcılara firma 1.5 litrelik 110 HP güç üreten 8 supaplı motor seçeneğini de sunuyor. Mercedes-Benz ile ortaklaşa geliştirilen bu motor, günümüzde Renault ve Nissan’ın pek çok ürününde sorunsuzca görev yapıyor. Düşük tüketimine rağmen 130 HP gibi iddialı bir güç üreten dizel motor alt devirlerden itibaren ürettiği 320 Nm’lik torkla kullanım keyfini artırıyor.

İsteyen kullanıcıların manuel vitesle de alabileceği Talisman’ın EDC isimli çift kavramalı versiyonunu kullandık. Sarsıntısız vites geçişlerine sahip olan bu vites kutusu aynı zamanda ekonomik sürüşleri de mümkün kılıyor. Dizel otomatik birlikteliği konusunda iddialı bir araç olarak notlarımız arasına adını yazdırdı. Motorun güvenilirliğini daha önceden kanıtlamış olması da önemli bir artı.

Renault Talisman: Güvenlik

2015 yılında yapılan çarpışma testinden 5 yıldız almaya hak kazanan Talisman oldukça zengin aktif ve pasif güvenlik elemanlarına sahip. Visio System, Güvenli takip mesafesi ve aktif acil fren sistemi, kör nokta uyarı sistemi, ISOFIX gibi donanımlarla birlikte araçta Pure Vision Full LED ön farlar, sürücü ve yolcu ön ve yan havayastıkları, perde havayastıkları, ESP sunulan donanımlardan bazıları.

Açık bir şekilde dile getirmemiz gerekirse EuroNCAP’in ağırlaştırılan test kriterlerinde önemli bir başarı elde etmesinin de artısıyla Talisman güven duyduğumuz bir araç oldu.

Renault Talisman: Konfor & Yol Tutuş

Söz konusu konfor olunca Talisman’ın farkını daha iyi anlıyorsunuz. Geniş ve ferah yaşam alanı sayesinde araç hareket etmeden bile rahat koltukları sayesinde konforlu sürüşlerin gerçekleşeceğini anlıyorsunuz. Orta sertlikteki süspansiyonları ile özellikle arka koltuklarında herhangi bir vuruntunun yaşanmadığı otomobilde direksiyonun tepkileri de konfor odaklı. Böyle bir otomobille zaten çok sportif sürüşler yapılmayacağından doğru bir uygulama olan bu karar sonrasında Talisman, özellikle şehir içi sürüşlerinde kolayca manevra yapılmasını sağlıyor.

Eğer performanslı kullanım istiyorsanız bu durumda da Talisman’ın verdiği tepkiler son derece iyi. Uzun ölçülere sahip bir araç olmasına rağmen sık viraj testleri sırasında boyutlarından daha küçük bir araç kullanıyormuş izlenimi de uyandırdı. 4Control adı verilen sistemde arka tekerleklerin de hareket kabiliyetine sahip olması yol tutuş konusunda onun elini güçlendiriyor.

Teknik Özellik

Motor : 1.6 lt
Motor Hacmi : 1598 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 130 HP 4000 d/d
Maksimum Tork : 320 Nm 1750 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 10.8 sn
Maksimum Hız : 205 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : Disk
Yakıt Türü : Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 4.9 lt
Şehir Dışı : 4.1 lt
Karma : 4.4 lt
Test : 5.6 lt
CO2 Emisyonu : 115 gr/km
Boyutlar
Uzunluk : 4848 mm
Genişlik : 1869 mm
Yükseklik : 1463 mm
Dingil Mesafesi : 2808 mm
Bagaj Hacmi : 608 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 47 lt
Boş Ağırlık : 1574 kg
Lastik Boyutu : 225/45 R18

 

2. El Araba İlanları

3 YORUMLAR

  1. motor için mercedes ile birlikte geliştirilmiş denmiş. Bu bilgi yanlış. Motor tamamen renault tarafından geliştirilmiş mercedes’le anlaşma yapılarak onun kullanımı için satılmıştır. otur sıfır sayın editör

  2. Yaklaşık 1.5 yıl Passat kullandıktan sonra açıkçası kafamda soru işaretleri oluşmuştu zira Passat gerçekten her konuda oldukça iyi bir araba.
    Kıyasalama yapılabilecek birçok özelliği bu fiyat aralığına göre sanıyorum rakipsiz.Ancak şartlar gereği yaptığım değişiklik beni hiç hayal kırıklığına uğratmadı aksine daha da heyecanlandırdı diyebilirim.
    Her iki aracın detaylarına bakılırsa kağıt üzerindeki benzer değerler kullanımda da benzerlik gösteriyor.
    Motor özellikleri:Talisman daha dolu dolu kullanıma zevki veriyor sanıyorum tork değerleri ve BG ile ilgili .130 BG vs 120 BG.
    Yol tutuş :her ikiside çok başarılı
    Direksiyon:Aynı benzer özellikler..
    Frenler :Talismanını frenlemesi daha hızlı tepki veriyor.
    Yakıt :Hemen hemen aynı:
    Dönüş çapı:Passat daha iyi
    İşçilik: minik detaylarda Passat daha iyi.
    Ekran-kontrol yol bilgisayarı-özellikler :Talisman kesin kazanıyor.
    Navigasyon vs :Talisman
    Sürüş seçenekleri:Talisman Spor mod inanılmaz ,hem direksiyon sertleşiyor hem ses değişiyor..Passat spor mod yok!
    Şanzıman vites geçiş:7-6 olmasına rağmen son derece başarılı diyebilirim.
    Her iksiylede 200 üzeri süratlerde ,yağmur -sis-kaygan zemin gece gündüz sürüş denedim ikisinde güven veriyor ve hatasız ..
    Süspansiyon:Fark yok ikiside biraz sert ama keyifli.
    Kabin gürültüsü:Yüksek hızad Passat 1 tık daha iyi 10-9 gibi..
    Müzik cihaz Kalitesi:Benzer özellikler aynı gibi.
    İç hacim:Arka koltuk aralığı Passat daha iyi
    Sürüş dinamiği sportif görünüm:Talisman derim.

  3. reno bu sefer yapmış.sınıfında he açıdan bi tık önde .
    denemeden ve eski reno üst segmentlerle hiç kıyaslamayın kullanan başka araç almaz bende 1 tane sipariş verdim.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here