Infiniti Q30 2016 modeli, iki premium markanın melezi gibi olmuş.

1İnfiniti Q30 Tasarım

Mercedes-Benz A-Serisi platformu üstünde yükselen Infiniti Q30’un tasarımı Alfonso Albaisa’ya ait.

Yüksek yapısı ve kaslı çizgileriyle kompakt bir crossover izlenimi veren Q30, 0.30 Cd’lik rüzgâr direnç katsayısına sahip.

Q30’un geçmişi aslında 2013 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Q30 Concept’e dayanıyor. Ayrıca Q80 Inspiration konseptinden de alıntılar yapılmış. Standart olarak 18 inçlik jantlarla satılan Q30’un Sport versiyonunda ise 19 inçlik jantlar ve beş kollu alaşım jantlar bulunuyor.

Türkiye’de satılan tüm Q30’larda panoramik cam tavan ve tavan raylarının bulunması da olumlu bir özellik. Sport donanım paketi sadece jantlarla değil; ön ızgara, ön-arka tamponlar, difüzör, gövde rengi yan pervazlar, koyu krom egzoz kaplamalarıyla da kendini gösteriyor.

Ayrıca Sport versiyon 20 mm daha alçak. Otomobilin tasarımına baktığımızda coupe benzeri bir görüntü yakalamak adına arka cam derinliğinden ödün verildiği görülüyor.

Yine de farklı bir araç olduğu her detayından belli ve kendisine baktırmasını biliyor. Mercedes A-Serisi, BMW 1 Serisi ve Audi A3 gibi rakiplerin sokakları doldurduğu düşünülürse, Infiniti Q30 ile farklı olunacağı kesin.

2İç Mekan

Infiniti Q30’un kabinine geçtiğinizde neden premium bir otomobil iddiasında olduğunu anlıyorsunuz. Genel olarak başarılı bir malzeme kalitesi var ve işçilik de oldukça özenli. Kabin genişliği kompakt sınıf standartlarında.

Ön koltuklar oldukça rahat, diz ve baş mesafesi tatmin edici. Arka koltuklar ise diz mesafesi anlamında sıkıntılı olmasa da daha geniş kompakt sınıf otomobiller olduğunu da biliyoruz. Ayrıca küçük arka cam, ferahlıktan biraz çalıyor. Q30’un birçok alanında Mercedes A-Serisi ile olan akrabalık gözler önüne seriliyor.

Elektrikli cam butonlarından, kontak anahtarına hatta direksiyon simidine kadar A-Serisi ile hemen hemen aynı. Tabii bu kötü bir şey değil, sonuç olarak platformunu kullandığı araç bir Mercedes ve dünyada premium araç denildiğinde ilk akla gelen markalardan biri.

Q30, kokpiti tamamen alcantara ve deri ile kaplı olarak üretilen ilk model olarak da öne çıkıyor. Infiniti, tüm versiyonlarda standart olarak 7.0 inçlik bir bilgi-eğlence ekranı sunuyor.

Ayrıca ses tanıma ve bluetooth da tüm modellerde standart. Altı hoparlörlü ses sistemi, iki USB portu, AM/FM radyo ve CD çalar da mevcutken, isteğe bağlı olarak Bose premium ses sistemi de sunuluyor.

Q30’un 1.5 lt dizel motoruna rağmen gürültücü bir otomobil olduğunu söyleyemeyiz, yalıtım oldukça başarılı.

Ön, arka ve yan aynalardaki kameraları sayesinde 360 derece görüş kolaylığı sağlayan Infiniti Q30 ile kalabalık alanlarda bile etrafınızı görmek ve manevra yapmak sorunsuz.

Bu kameralar sayesinde ayrıca arkanızda veya yakınınızda sabit ya da hareketli bir nesne görüldüğünde sesli bir uyarı veriliyor ve ilgili kamera nesnenin hangi tarafta olduğunu gösteriyor.

Ayrıca 12 adet sensör ile beraber çalışan otomatik park desteği de sunuluyor. Q30, paralel veya geri geri park noktalarına kendisini güvenli bir şekilde park edebiliyor.

Otomobilin 430 lt’lik bagaj hacmi kompakt bir HB için oldukça geniş. Örneğin platformunu aldığı Mercedes A-Serisi’nin bagajı 341 lt. Sonuç olarak Infiniti Q30’un kabini keyifli bir yaşam alanı sunuyor.

Kaliteli malzemeler, zengin donanım, makul gürültü seviyesi, konforlu süspansiyon ve geniş bagaj hacmi, Q30’un iç tasarımı  rahatça vakit geçirmenize olanak tanıyor.

3İnfiniti Q30 Motor

Renault Megane testinde, Fransız markanın klasikleşen 1461 cc’lik turbo dizel motorunun Mercedes ve Nissan modellerinden Dacia’lara kadar onlarca otomobilde kullanıldığından bahsetmiştik. Bu güç ünitesi şimdi de Infiniti Q30’da karşımıza çıkıyor.

Yaklaşık 15 yıllık, üstten tek eksantrikli ve sekiz supaplı bir motorun modern olduğundan bahsetmek zor. Tabii sürekli güncellenen bu motorun hâlâ görevini başarıyla yaptığını söylemek de mümkün.

Öncelikle 109 HP gücü ve 260 Nm torkuyla yeterli performansı sunuyor. 11.9 sn’lik 0-100 km/s hızlanma ve 190 km/s’lik maksimum hız bu tarz bir otomobil kullanan müşterileri sıkmayacaktır.

Yine de kendi adıma Renault’nun 130 HP’lik 1.6 lt dCi motorunun kullanılmış olmasını tercih ederdim. Performans değerlerini karşılaştırmak gerekirse, BMW 116d’nin 116 HP güce ve 270 Nm torka sahip olduğu görülüyor. Performans olarak, 200 km/s maksimum hız ve 10.3 sn’lik 0-100 km/s hızlanmasıyla Infiniti Q30’dan hızlı ama bu farklar günlük hayatta fark edilecek türden değil. Mercedes imzalı yedi ileri çift kavramalı DCT şanzımanla 1.5 lt’lik dizel motorun uyumu başarılı.

Alt devirlerden itibaren yeterli tork emrinizde olduğu için esneklik problemi yok. Ayrıca şanzımanın hızlı vites değişimleri ve sarsıntısız çalışması da övgüyü hak ediyor. Yakıt tüketimine gelince, 1.5 dCi motor her ne kadar eskise de hâlâ ekonomik olmayı sürdürüyor. Ortalama tüketim değeri 4.3 lt/100 km olarak veriliyor.

Tabii biz testimizde sadece tüketime odaklanmadığımız için 5.2 lt/100 km’lik bir tüketim değeri elde ettik. Daha dikkatli bir kullanımla bu değeri düşürmek mümkün.

Kısaca, Infinit Q30’un yeterince ekonomik bir otomobil olduğunu söyleyebiliriz.

4Güvenlik

Infiniti Q30 güvenlik özellikleri de oldukça dikkat çekici. Infiniti Q30, 2015 Aralık ayında EuroNCAP çarpışma testlerine katıldı ve beş yıldız almayı başardı.

Yetişkin yolcuda yüzde 84, çocuk yolcuda yüzde 86, yaya korumada yüzde 91 ve güvenlik yardımcı sistemlerinde yüzde 81 alan Infiniti Q30’un bu testten alnının akıyla çıktığını söylemek yalan olmaz.

Şerit takip uyarısı, ön çarpışma uyarısı- otomatik durma, ESP, yedi hava yastığı gibi donanımlarıyla tatmin edici bir güvenlik donanımına sahip olan Infiniti Q30’da çarpışma anında güvenliğin sağlanması için tavan direkleri, zemin-tavan traversleri, kapı kirişleri ve çeşitli güçlendirmeler gibi kritik alanlarda ultra yüksek dayanımlı çelik kullanılmış.

5Konfor & Yol Tutuş

Önden çekişli olan Infiniti Q30, platform kardeşi Mercedes A-Serisi gibi başarılı bir yol tutuşa sahip.

Orta sertlikteki süspansiyon sistemi, darbeleri başarıyla emiyor ve kabine yansıtmıyor. Buna karşılık yol tutuş zaafı da göstermeyen Q30’un süspansiyon geometrisinin oldukça başarılı olduğu söylenebilir.

Motor performansıyla öne çıkmasa da virajlı dağ yollarında bile keyifli bir kullanımı bulunan Q30, dengeli yapısıyla sürücüsüne keyif veriyor. Bunda arka süspansiyonda torsiyon sistemi yerine çok kollu bağlantıların kullanılmış olması önemli bir etken.

Direksiyonun sertliği ve tepkisi de sportif sürüşe destek oluyor. Ayrıca frenler de oldukça güçlü. Panik frende bile düz bir çizgide yavaşlayan Q30, sürücüsünü tedirgin etmiyor.

260 Nm’lik torka rağmen belirgin bir önden kayma eğilimi de olmayan Q30, sürüş anlamında tamamen sorunsuz hatta keyifli bir otomobil olduğunu kanıtlıyor.

İnfiniti Q30

Süspansiyonun hem konforlu oluşu hem de yol tutuştan ödün vermemesi ciddi bir mühendislik eseri olduğunun ispatı.

6Teknik Özellik

Motor : 8v turbo dizel
Motor Hacmi : 1461 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 109 HP 4000 d/d
Maksimum Tork : 260 Nm 1750-2500 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 11.9 sn
Maksimum Hız : 190 km/s
Frenler
Ön : 295mm
Arka : 295mm
Yakıt Türü Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 4.7 lt
Şehir Dışı : 4.0 lt
Karma : 4.3 lt
Test : 5.2 lt /100km
CO2 Emisyonu : 112 gr/km
Boyutlar
Uzunluk : 4425 mm
Genişlik : 1805 mm
Yükseklik : 1495 mm
Dingil Mesafesi : 2700 mm
Bagaj Hacmi : 430 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 50 lt
Boş Ağırlık : 1479 kg
Lastik Boyutu : 235/50 R18

 

İkinci El İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Yazar: Mert YILMAZ/2016

  İnfiniti Q30  İnfiniti Q30

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here