2004 Fiat Panda’da İtalyan hüneri konuşturulmuş!

Mini otomobilleriyle Avrupalı tüketicinin takdirini kazanan Fiat‘ın bu sınıftaki son temsilcisi Panda… ’80’li yılların başında ilk kez görücüye çıkan otomobilin yeni jenerasyonu geçtiğimiz yıl düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı’nda karşımıza çıktı. Otomobilin ismi ilk vizyona çıktığı günlerde ‘Gingo’ olarak lanse edilmişti. Fakat üretim bandına girmesiyle birlikte İtalyan üretici efsaneleşen Panda isminde karar kılındı. 2004 yılında ‘Car of The Year’ (Yılın Otomobili) ödülünü kazanan 2004 Fiat Panda, Fiat’ın Torino tesislerinde üretiliyor. Türkiye’ye 1.2 litre60 HP benzinli motorla ithal edilen modelin Avrupa’da 1.1 litre54 HP benzinli ve 1.3 litre 70 HP dizel motorlu kardeşleri de bulunuyor. Elektro hidrolik otomatik şanzıman Panda’da opsiyonel olarak tercih edilebiliyor.

2004 Fiat Panda ‘da Köşeli Hatlar

Panda boyutları ve mini sınıftaki MPV’leri andıran yüksek yapısıyla tam bir şehir minisi. Fiat’ın ürün portföyündeki pek çok modele göre daha köşeli bir tasarıma sahip. Ön bölümde dikdörtgen formlu farlar dikkat çekiyor. Ayrıca büyük Fiat logosuyla süslenen radyatör ızgarasının da görünümü şık. Yandan incelendiğinde Panda’nın yüksek yapısı gözlerden kaçmıyor. Arkadaysa otomobilin boyutlarına göre oldukça büyük tasarlanan stop gurubu dikkat çekiyor. Tavandan başlayan stop lambaları tampona kadar ulaşıyor. 3538 mm’lik uzunluğuyla Panda en büyük rakipleri olan Renault Twingo (3430 mm) ve Opel Agila’dan(3500 mm) büyük. Ancak Citroen C2 (3666 mm) ve Ford KA’dan (3620mm) ufak kalıyor. Otomobil 1540 mm’lik yüksekliğiyle Opel Agila (1695 mm) hariç tüm rakiplerine tepeden bakıyor.

Genel Değerlendirme
İç mekan Yeterli genişlikte
Görüş Yan aynalar biraz ufak tasarlanmış
İşçilik Minik kusurlar göze çarpıyor
Performans Şehir içi için yeterli
Tüketim Başarılı olduğu disiplin
Yol tutuş Yüksek yapı virajlarda tedirginlik yaratıyor
Frenler Duruş mesafesi sınırda
Süspansiyon Darbe emiş performansı yeterli
Yalıtım Motor sesi duyuluyor
Donanım Sınıfının standartlarını karşılıyor
Fiyat Rakiplerinden ucuz
Sonuç Sevimli tasarım ve minik görünümü Panda’nın en çekici yanları. Düşük yakıt tüketimini de belirtmeden geçmeyelim. Ancak yüksek yapısı nedeniyle hızlı dönülen virajlarda tedirginlik yaratabilir.


Ateşli motor

İçi Doblo’yu andırıyor
Panda’nın iç mekanına girildiğinde makul kalitede bir konsolla karşılaşılıyor. Kullanılan plastik kalitesi sınıfının beklentilerini karşılarken, torpido gözü hariç gözümüze hiç bir işçilik problemi gözükmedi. Orta konsoldaki vites kolunun yerleşimi Doblo modeline benziyor. Kullanışlı bir yere sahip bu vites kolunun pratik yapısı manuel versiyonda daha iyi anlaşılıyor.
Orta konsolun en üstüne pek çok Fiat modelinden tanıdığımız müzik sistemi konumlandırılmış. Havalandırma ızgaraları, kumandaları vecam açma butonlarıysa daha alta yerleştirilmiş. Panda’nın iç mekan genişliği görüntüsüne göre yeterli. Ancak önde iki iri yetişkinin omuzları birbirine değmeden yolculuk etmesi güç görünüyor. Otomobilin206 litrelik bagajı yeterli. Ayrıca arka koltukların katlanmasıyla bu hacmi 860 litreye kadar artırmak mümkün.

1.2 Litrelik Motor

Otomobilin kalbinde Fiat ailesinin pek çok ferdinde kullanılan 1.2 litrelik bir motor görev yapıyor. Atak karakteriyle bilinen bu motor5000 d/d’de 60 HP güç, 2500 d/d’de 102 Nm tork üretiyor. Dualogic şanzımanla birleştiğinde ataklığını bir nebze olsun kaybeden motor Panda’yı 0’dan 100 km/s hıza 17 saniyede ulaştırıyor. Punto’da beğenimizi kazanan Dualogic şanzıman konfor açısından Panda’da da başarılı. Fakat vites geçişlerinde biraz yavaş kalıyor olması performansı törpülüyor. ‘E’ konumuna alındığında daha düşük devirlerde vites değiştiren şanzıman asıl maharetini yakıt tüketiminde gösterdi. Testimiz süresince 100 km’de elde ettiğimiz 5.8’lik tüketim değeri Panda’nın cimri bir şehir minisi olduğunu kanıtlar nitelikte. 35litrelik deposuyla otomobilin menzili 603 km.

2004 fiat panda

Yan rüzgarlardan etkileniyor
Panda, sevimli yapısı, uygun fiyatı ve ekonomik motoruyla şehir otomobili arayanların ilgisini çekebilir… Normal kullanımda hiçbir yol tutuş problemi yaşatmayan otomobil hızlı girilen virajlarda bu güven hissini yitiriyor. Yüksek yapısı sebebiyle yana yatan Panda yine de izine sadık. Yüksek yapı viyadük geçişlerinde de karşımıza çıkıyor. Otomobilin yan rüzgarlardan etkilenerek viyadüklerde gezindiği bir gerçek. Süspansiyon sistemi görevini başarıyla yerine getiriyor ve darbeleri emmekte zorlanmıyor. Panda’nın iç mekanı yeterli genişlik sunuyor. Fakat yüksek oturma konumu sebebiyle orta boylu sürücülerin pedalları kullanımı rahat değil. 2004 Fiat Panda ‘nın frenleri de parlak sonuçlara imza atmadı. 41 metrelik duruş mesafesi sınırda.

TuluDARICAN 06/08/2004

 

3 YORUMLAR

  1. 2011 Model 1.2 69HP Fiat Panda aracımızı 4 aydır kullanıyoruz.

    Olumlu Deneyim :
    – Araç dış ve iç tasarım , kullanım kolaylığı olarak hoşumuza gitti. Memnunuz.
    – Küçük kasa olarak bilinen araç, iç mekan + bagaj olarak, göründüğünden çok daha iyi.
    – Kapı gözleri iyi, torpido ve torpido sırtı kullanışlı. Teyip üzeri cep mevcut.
    – City Modu var. Güzel. Direksiyon epey yumuşuyor. Şehir içinde iyi oluyor.
    – Tabanın yere yüksekliği ve tavan baş mesafesi araca göre yüksek, çok hoş.
    – Sürüş hissiyatı keyifli. Yüksek.
    (Alçak spor bir araba gibi değil, yüksek minik bir jip havasında adeta)
    – 1.2 motor 69HP yazıyor, expert raporunda 58HP güç ölçüldü. Ancak çekişi gayet iyi. Araç zaten hafif.
    (Misafirim sık olur. Biz 5 kişi + dolu bagaj çok gezdik. Köy yolu vs. çok iyi sürüşe sahip)
    – Toprak, bahçe, çukurlu yerlerde üzmedi.
    – Alır almaz bakım yaptırmıştık. Diskleri değiştirmiştim, bazı iç aksamları Uno ve Palio ile aynı olduğunu, parçaların uygun ve bulunabilir olduğunu ustamız söylemişti.
    – Vites kolu çok güzel. Yüksekte duruyor ve kullanışı rahat.
    – Frenler iyi.
    – Arka koltuklar yatıyor ve bagaj çok genişliyor.
    – Bagaj kapağı yukarı doğru sıfır açıldığından, büyük eşya geçirmek kolay oluyor. İşiniz düşerse, doblo arkası gibi rahat kullanmanıza olanak veriyor.
    – Şehir dışına giderken 150kmh ile seyir yapabiliyorum. Ancak direksiyon kabiliyeti zayıflıyor.**
    – Otomatik ön camlar (şoför tam oto. diğeri yarı oto.) , Klima, CityMod, Çocuk kilidi ABS vs vs

    Olumsuz Deneyimi yazacağım:

    • Biz dört yıldır kullanıyoruz. LPG yok. Ama yakıt düşük olduğundan ihtiyaç hissetmedik. 2004 model 1.2 Dynamic Manual. Keyifli bir kullanımı var. Şehir içinde 200-300 km. arası şehirler arası yollarda kullandık. Yaz kış hiç problem yaşamadık. Günümüzde sürekli arıza yaptığı için ilçelerde bile eski bazı otomobillerin(Renault 12, Broadway, Tfaş vb.) parçalarını anında bulabilirsiniz ama hiçbir oto parçacısı artık dükkanını tıka basa parçalarla doldurmuyor. “Bugün talep edelim, akşama ya da en geç yarın gelir.” diyor. Ben bir ilçedeyim ve parça problemi yaşamadım. Hem araç yüksekliği hem yerden yüksekliği iyi. Ayrıca Toyota Corolla aracımız var ama şehir içinde ve 100 km.ye kadar olan mesafelerde bunu kullanmayı tercih ediyorum. Kullanımı kolay olduğu için (trafik olmayan şehir dışındaki çakıl döşeli, stabilize yollarda izin vermek şartıyla) 12 yaşımdaki kızım bile çok rahat kullanıyor.

  2. Olumsuz Deneyim :
    – Gaz-fren pedallar kısa boylu kişiye göre değil. Ben koltuğu en öne çekince ancak yetişebiliyorum. (Boy 1.63)
    – Benzin pahalı, lpg takmayı düşünüyorum.
    – Arka misafir konforu az.
    – 90-100 km’yi bulunca ses alıyor.
    – Yüksek hızda ani fren tavsiye edilmiyor.
    – Yüksek hızda 150kmh ve sonrası direksiyon kabiliyeti zayıflıyor.**

    Not : Bu araç için Lpg tecrübesi olan varsa , paylaşırsa seviniriz.

    Aracımı çok seviyorum. Kullanışlı, rahat, sevimli, sıcak-soğuk her yola gelir.
    Eşya-yolcu ayırmadan bize her türlü merkepliği güzel yapıyor. Dinç. Memnunum.
    Benim Notum : 10 üzerinden 9.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here