Mercedes E220d premium araç deneyimini en yüksek derecede hissettirecek modellerin başında geliyor diyebiliriz.

C-Serisi kullanıcıları bana kızmasın ama gerçek bir Mercedes-Benz araba almak istiyorsanız E-Serisi’ne terfi etmeniz gerekli.

A ve B gibi modelleri hiç saymıyorum bile. Evet, A’dan C’ye kadar bütün Mercedes modelleri teknolojiden güvenliğe, konfordan verimliliğe kadar pekçok konuda sıradışı özelliklere sahip ama Mercedes denildiğinde benim aklıma üst orta sınıf yani E-Serisi geliyor.

Mercedes E220 D

Bildiğiniz gibi 1990’ların başından önce Alman markanın model isimlendirmesi farklıydı. Örneğin E 200 değil 200 E diyorduk. Yani E-Serisi tanımı ilk olarak 1993 yılında yapıldı ama modern üst orta sınıf Mercedes’lerin tarihi 1953 W120’ye kadar gidiyor.

E-Serisi’nin tarihini 1993 olarak kabul edersek, bugün karşımızda duran güncel model, yani W213 beşinci nesil olarak dikkat çekiyor.

Yeni Mercedes-Benz E-Serisi, 184 HP’den (E 200) başlayan birçok motor seçeneğine sahip. Fakat şimdilik ülkemizde en çok satılması beklenen versiyon E 220 d.

1Mercedes E220 D Tasarım

Tamamen yeni bir dış tasarıma ve iç mekâna sahip olan yeni Mercedes E-Serisi, markanın güncel çizgilerine sadık kalıyor.

Hatırlayacaksınız güncel C-Serisi ilk çıktığı zaman bebek S-Serisi yakıştırmasını almıştı. Yeni E-Serisi’ne de kolaylıkla ortanca S-Serisi diyebiliriz.

Hem tasarım hem de teknolojik özellikleri açısından S-Serisi’nden izler taşıyan yeni E-Serisi, C-Serisi’nden farklı olarak iç mekân tasarımı anlamında da S-Serisi’ne yaklaşıyor. Uzun ve geniş kaput, yukarı bakan ön farlar ve büyük hava girişlerine sahip geniş ön yüz, bu ağırbaşlı otomobile sportiflik katıyor.

Ayrıca standart özelliklere ek olarak seçilebilecek üç tasarım ve donanım konsepti olması da her tür müşteri kitlesini kendine çekebiliyor. Exclusive dış mekân tasarım konsepti, ultra modern ve lüks görünümlü bir konsept ve yükseltilmiş bir ön tampona, klasik bir radyatör ızgarasına, kaput üzerindeki Mercedes yıldızına, ek krom süslemelere ve geniş boyutlu hafif alaşım jantlara sahip.

Kısaca, benim gibi klasik Mercedes görünümünden hoşlanıyorsanız seçmeniz gereken model bu. Avantgarde ise gövdeye daha sportif ve daha dinamik bir görünüm kazandırıyor. Bu, örneğin daha geniş hafif alaşım jantlar, bağımsız bir ön tampon, krom ve alüminyumdan yapılmış tasarım bileşenleri sayesinde gerçekleşiyor.

Alçaltılmış konforlu süspansiyon da sportif görünümü güçlendiren detaylar arasında. Mercedes AMG tasarım konsepti, adından da anlaşılacağı üzere yüksek bir sportiflik ve performans seviyesi sunuyor.

Dinamik görünümlü AMG gövde kitinden AMG hafif alaşım jantlara ve alçaltılmış konforlu süspansiyona kadar, bu modeli seçenler sportifliğin tadını sonuna kadar çıkarıyor.

Mercedes E220 D

2İç Mekan

Yeni E-Serisi’nin ayırt edici özelliği olan hafiflik ve son teknolojili lüks ve üstünlük görünümü iç mekânda da kesintisiz olarak devam ediyor.

Modern tasarım, yüksek kaliteli materyaller ve bireysel kombinasyon seçenekleriyle otomobile hayran olmamak elde değil. Ön ve arka koltuklarda tatmin edici bir genişlik sunan E-Serisi, sessizliği ile de dikkat çekiyor.

Gövdede olduğu gibi kabinde de Avantgarde, Exclusive ve AMG iç mekân tasarım konseptleri bulunuyor. Daha önce Portekiz’deki test sürüşünde kullanma fırsatı bulduğum yeni Mercedes E-Serisi’nin kabinine geçtiğinizde ilk dikkatinizi çeken devasa dijital ekranlar oluyor. Neredeyse kokpiti tamamen kaplayan ve ikiye bölünmüş bu ekranlar vasıtasıyla otomobilin bütün özelliklerine ulaşmanız mümkün.

Buna karşılık Türkiye’de kullandığımız E 220 d, klasik göstergelere sahipti. Tabii Mercedes yine güvenlik nedeniyle dokunmatik ekrana uzak durmuş ama direksiyonun üstünde bile touchpad’ler var ve elinizi direksiyon simidinden ayırmadan bütün işlemleri yapabiliyorsunuz.

Opsiyonel olarak sunulan ve iki büyük dijital ekrandan oluşan ön kısım ilk bakışta S-Serisi’ni hatırlatıyor. Yeni Mercedes Command sistemine ev sahipliği yapam ortadaki büyük ekran, özellikle gece sürüşlerinde göze çok hoş görünüyor.

İnsan kendisini konsept bir otomobilin içinde gibi hissediyor. Sistem eskisine oranla çok daha iyi çalışıyor. Diğer markalarda vites kolunun olduğu yerde yer alan touch pad sayesinde bu ekrandaki bilgileri kontrol edebiliyorsunuz.

Üst sınıf bir Mercedes’in iç mekânında kalite ve işçilikle ilgili bir sıkıntı yaşanmayalı çok uzun zaman geçti. Doğal olarak 2016 yılında satışa sunulmuş bir E-Serisi’nde de bu tarz problemler yok. Problem olmadığı gibi sınıf standartlarını belirleyen bir kalite algısıyla karşı karşıyayız.

İç mekân genişliği ve Mercedes’in alışılmış süspansiyon konforu sadece S-Serisi değil yeni E-Serisi’de şoförlü makam aracı olarak kullanılabilir hissi yaratıyor.

3Motor

Mercedes yetkilileri Türkiye’de çok ilgi göreceğini düşünürek E 220 d modelini teste çıkarmışlar. Bu düşüncelerinde de çok haksız sayılmazlar.

Türkiye’de vergi sistemindeki sıkıntılardan dolayı genelde küçük hacimli motorlar tercih edildiği için 2.0 litrelik yeni 194 beygir gücündeki dizel motora sahip E 220 d sınıfının iddialı modellerinden biri olacağa benziyor.

C-Serisi’nde kullanılan 1.6 lt dizel motor henüz E-Serisi’nde kullanılmadığı için bizim kullandığımız 400 Nm’ye torka sahip yeni makine çok ilgi göreceğe benziyor. Dizel güç ünitesi, 1680 kg ağırlığındaki E-Serisi’ni 0’dan 100 km/s hıza 7.3 saniyede ulaştırıyor.

Şaşırtıcı değil mi? 10 sene önce ateşli GTI’ların bile zor ulaştığı bu hızlanma sürelerine günümüzde sıradan bir 2.0 lt dizel otomobille bile ulaşılabiliyor.

Bu hızlanmaya sahip olan otomobilin fabrika verilerine göre ortalama olarak 4.3 lt yakıt harcadığını düşünürseniz, günümüz motor teknolojisinin ne seviyelere geldiğini daha iyi anlarsınız. Biz ise testimiz sırasında 5.6 lt/100 km’lik bir değer belirledik ama daha ekonomik olmaya çalışarak fabrika verisine yaklaşmak mümkün.

Otomobilin maksimum hızıysa 240 km/s’ye kadar uzanıyor. Tabii vergi sistemimiz nedeniyle Türk tüketiciler mutlaka 1.6 lt motor istiyor. Daha önce mühendislerle yaptığımız söyleşide bu motorların da E-Serisi için uzak olmadığını öğrendik. Net olmamakla birlikte 2016 Aralık ayında 1.6 lt’lik bir E-Serisi söz konusu olabilir.

4Mercedes E220 D Güvenlik

W213’ü rakiplerinden farklı kılan ne? Test sürüşünde ilk aklıma gelen, bu otomobilin otonom sürüşe en yakın seri üretim model olması oldu.

Zeki bir otomobil tanımını fazlasıyla karşılayan E-Serisi, elleriniz direksiyonda olmadan uzun süre kendi kendine gidebiliyor. Hiç şerit olmayan bir yolda dahi öndeki aracı takip edebiliyor. Kendi kendine, tek bir sinyal kolu hareketiyle şerit değiştirebiliyor.

Hatta içinde değilken bile park edebiliyor. Park yardım sistemleri yeni değil ama E-Serisi bunu daha da ileri götürmüş. Birçok sistemin aksine gaz ve freni siz kontrol etmiyorsunuz. Hatta ileri-geri yapması gerektiği durumlarda vitesi de kendi D’den R’ye ya da tam tersi olarak R’den D’ye takabiliyor.

Tüm bunlara paralel ve dikey park da dahil. Cep telefonunuza indirebileceğiniz bir uygulamayla otomobili dışarıdan kumanda edebiliyorsunuz. Benim yaş grubum hatırlar, Kara Şimşek diye bir dizi vardı ve kahramanımız Michael Knight, KITT’i saati vasıtasıyla yanına çağırabiliyordu.

O dönemler fantastik olan bu düşünce artık gerçek. Bunun dışında 2016 model bir Mercedes’te şu kadar hava yastığı var, bu kadar güvenli demenin de pek anlamı yok.

Alman mühendisler, neredeyse kendi kendine giden otomobile imza atmış ve doğal olarak güvenlik seviyesi de maksimumda

5Konfor & Yol Tutuş

Klasik bir otomotiv klişesi vardır: Mercedes daha konforludur, BMW ise daha sportiftir. Aslında bu klişe büyük ölçüde doğrudur ama günümüzde yani 2016’da üretilen BMW ve Mercedes’ler arasında bu klişedeki kadar keskin çizgiler yok.

Artık BMW de çok konforlu otomobiller üretip sürüş dinamiklerini de koruyabiliyor. Aynı durum Mercedes modelleri için de geçerli. Sürüş dinamikleri BMW modelleri ile rekabet ederken konfor açısından da yılların imajından ödün vermeyen Mercedes’ler kullanmaya başladık.

Gelelim sürüş konforuna. Bu konuda Mercedes hep ön sıralarda olmuştur. Farklı modlarla otomobilin karakterini değiştirebiliyorsunuz ama bulutların üstünde tabiri yeni E-Serisi için de geçerli. Kısaca Almanlar yine zirveye demir atmış gibi görünüyor.

Bu otomobil belki kullanıcısında piste gitme isteği uyandırmıyor ama virajları gayet becerili bir şekilde alıyor. Özellikle sport modunda otomobilin oldukça dinamik olduğunu söylemek gerek. Evet sürüş hissi hâlâ biraz sentetik ama yüksek hızlarda viraj dönebildiğine şüphe yok. Bu arada fren performansının da beni etkilediğini belirtmek istiyorum.

Çok güçlü bir durma hissiyle beraber spor otomobilleri aratmayan mesafelerde otomobili güvenle yavaşlatabiliyorsunuz.

6Teknik Özellik

Motor : Sıralı, DOHC, Turbo, Dizel
Motor Hacmi : 1950 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 194 HP 3800 d/d
Maksimum Tork : 400 Nm 1600 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 7.3 sn
Maksimum Hız : 240 km/s
Frenler
Ön : Hava Kanallı Disk
Arka : Hava Kanallı Disk
Yakıt Türü : Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 4.2 lt
Şehir Dışı : 3.6 lt
Karma : 4.3 lt
Test : 5.6 lt
CO2 Emisyonu : 112 gr/km
Boyutlar
Uzunluk : 4923 mm
Genişlik : 1852 mm
Yükseklik : 1468 mm
Dingil Mesafesi : 2939 mm
Bagaj Hacmi : 540 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 57 lt
Boş Ağırlık : 1680 kg
Lastik Boyutu : 245/40 R19

 

 

 

İkinci El İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Yazar: Mert Yılmaz/2016

 

5 YORUMLAR

  1. Kusura bakmayın yeni yazarınızı beğenmedim. dili çok dolambaçlı. sanki Elif Şafak gelmiş. 🙂 Bilgi yok. Nerede bagaj büyüklüğü, diz mesafesi ölçüsü falan. Arkadakiler ne kadar rahat? Ayrıca bu yazar auto sport dergisinde yazmıyor mu? Nerde kaldı özgünlük.

  2. Ne anlatıldığını anlayamadım. “hafif alaşım jantlar, bağımsız bir ön tampon, krom ve alüminyumdan ” bağımsız tampon nasıl oluyor? Aracın önünde mi gidiyor ondan ayrı? 🙂 Bu aracın en önemli özelliği otonom sürüş. Onda da katalog bilgisi verilmiş. Gerçek yaşamda nasıl? Ne kadar başarılı hiç anlatılmamış. Nerde eski testler demekten kendimi alamıyorum.

  3. Yeni e serisi harika bir araç. Bayide inceledim ben de. Ama test yazısı için aynısını söyleyemem. Baştan savma bir yazı olmuş. Detay yok, elle tutulur bilgi yok. Bence acilen eskisi gibi testler yapılmalı. Otonom sürüşü çok merak ediyordum istediğim bilgiyi öğrenemedim.

  4. Selamlar.

    2 ay önce e 220d ye gectim. Arac tek kelimeyle harika. Ama araci secerken yine de elektronik seceneklerinden uzak durdum. Cünkü her nekadar otonom sürüs secenegi olsa da anlatildigi kadar güvenli degil. Ve mercedes kaza aninda sorumlulugu üzerine almiyor sorumluluk kontrol soförde. Bence suan gereksiz. Otoyolda ani trafik durmalarinda eger soför tepki vermezse arac kendisini durdurabiliyor. Denedim ve basarili. Park sistemi %80 basarili ve rahat. Iki arac arasina rahat park edebiliyor ve aractan rahat cikabileceginiz bir pozisyona getiriyor.ve parktan da cikartip kontrolü size devrediyor. Olumsuz yönü bir aracla kaldirim tasi arasindaki yere park skkintili sizi kaldirima cikartabiliyor. Ya da baskasinin garaj girisini park yeri olarak algiliyor. Yakit sehir ici normal kullanimlarda 6.5 – 7 ltr. Arasi gaza az dokunusla 5 lt.ye düsebiliyor ancak gözünüz hep degerlerde olmali bu da sikici degmez. Sanzuman 9 vites ve cok basarili gecisler neredeyse duyulmuyor. Motor sessiz. Ancak 120 km den sonra lastik sesi biraz fazla geldi( kislik lastik) ve rüzgar sesi 140 tan sonra basliyor.arac ici genisligi mükemmel. Ön konusmaya degmez harika arka da oldukca rahat tavan bas araligi diz mesafesi oldukca yeterli. Yanliz yan aynalar fazla arkada kontrol göz ucuyla sikintili basinizi bayagi döndürmeniz lazim bunun yaninda aynalar genis. Gerci sollamalarda arac uyariyor. Sollamaya müsait olmadiginda sinyal verirseniz sesli ve görsel uyariyor devam halinde sizi saga atiyor.

    • Mrb Eray bei
      Bendede aynı aractan var Mercedes AMG E220D
      Hersei cok güzel aracta ama benim kulandgım aracta
      hızlı yada yavas giderken cok ufak tümsek yada cukur olsa bilem
      Arac sarsıyo sanki kontrolü kaybedecem aracım daha 18000 km.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here