Tasarım

Citroen C4 Picasso ‘nun tasarımı için ‘uçuk’ demek çok abartı olmayacaktır. Artık gözümüz alışsa da otomobil konsept araçları andıran bir görünüme sahip. Farlar ve marka logosu ile bir bütünlük oluşturmuş; gündüz farları dikkat çekici. Ön ızgaranın bir kısmında kullanılan piyano siyahı detaylar bu bölümü şık kılmış. Ön bölümde dikkat çeken parçalardan biri ise tavana kadar uzanan cam oluyor.

Ayrıca cam tavan ile birleşen ön cam hem bütünlük hem de ferah bir iç mekân vaat ediyor. Otomobilin şıklık teması yan bölümde kullanılan nikelaj detaylar ile belirginleştirilmiş. Ayrıca bu detay ‘C’ harfini andırarak marka kimliğini yansıtmış. Arka bölümde sade bir tasarım karşımıza çıkıyor. Büyük logo markanın güçlü yönünü vurgularken model uzantısı bir imza şıklığıyla sağ stop grubunun altında yer alıyor.

Citroen C4 Picasso; PSA gurubu içerisinde EMP 2 platformunu kullanan ilk model olma özelliğini taşıyor. Yeni platform 140 kg daha hafif. Aracın boyutlarına baktığımızda C4 Picasso, 4428 mm uzunluğa, 1826 mm genişliğe, 1625 mm yüksekliğe ve 2785 mm dingil mesafesine sahip. Bu değerler ile en güçlü rakibi Ford C-Max’de 48 mm daha uzun, 2 mm daha dar, 1 mm daha kısa ve 137 mm daha uzun dingil mesafesine sahip. Diğer bir rakibi olan Dacia Lodgy’e uzunluk, yükseklik ve dingil mesafesi disiplinde yenilirken, genişlik konusunda rakibinin önünde.

İç Mekan

citroen c4 picasso

Aracın iç mekan tasarımı da dışı gibi sıra dışı. Ama Picasso ailesinin eskiden tanıyanlar oön konsolun ortasındaki hız göstergesi kavramını çok yadırgamayacaktır. Gösterge demişken bu kısım aslında dijital, 12 inçlik bir ekrandan oluşuyor ve kullanım alışkanlığına göre içeriği değiştirilebiliyor. Ayrıca bu kısım şanzıman geri vitese alındığında geri görüş kamerasının ekranı da oluyor.

Havalandırma ızgaralarının altında yer alan 7 inç ekran ise tablet mantığı ile tasarlanmış. Havalandırma sistemi, navigasyon ve radyo sistemlerinin hepsi buradan kontrol edilebiliyor. Juke Box isimli müziği depolayabilen bir dâhili hafızayı da içeren sistem kendi müziğinizi yükleme olanağı sağlıyor. Tabletler kadar fonksiyonel olan bu dokunmatik kumanda ekranı, seçtiğiniz müziğin kapak resimlerini görebilme, yüklenen resimleri slide show yapabilme, hesap makinesi ve takvim özelliklerini de içerisinde barındırıyor.

Vites kolunun direksiyon arkasında olması, küçük eşya gözü konusunda size orta konsolda büyük bir alan sağlamış. Buzdolabı görevi de gören bu bölme yazın tüm içeceklerinizin soğuk kalmasını sağlıyor. Ayrıca bunun yanı sıra kapı kenarlarında ve 7 inç’lik ekranın altında da yeteri kadar bir alan hizmetinize sunulmuş. Önde ve arkada sunulan alan yeterli seviyede. Eğer bir durumda arka koltuktaki yolcular daha fazla diz mesafesi isterlerse sürgülü koltukların avantajını kullanarak kendilerine daha geniş bir alan oluşturabilirler. Ancak bu alanı oluştururken bagaj hacminden feragat ediliyor. Otomobilin bagaj hacmi 537 litre. Koltuklar standart oturuş pozisyonuna getirildiğinde ise bu alan 630 litreye çıkabiliyor. Model bu değer ile birçok rakibini geride bırakırken Dacia Lodgy’nin gerisinde kalıyor.

Motor

citroen c4 picasso

Citroen C4 Picasso, Türkiye’de tek motor ve donanım ile satın alınıyor. Yenilenen 1.6 litrelik dizel ünite artık BlueHDi ismiyle satılıyor. Bu motor 3500 d/d’de 120 hp güç, 1750d/d’den itibarense 300 Nm tork üretiyor. Eskisine göre artan 5 hp’lik güç çok hissedilmese de değişen diğer eleman olan şanzımanın farkı sürüşe yansıyor. Eski tek kavramalı ve konforsuz şanzımanın yerine Picasso’da artık Peugeot modellerinde de gördüğümüz EAT6-Tam otomatik şanzıman kullanılıyor. Tork konvertörlü bu şanzıman Aisin firması tarafından üretilmiş. Düşük hızlar dışında vites geçişleri çok hızlı ve konforlu. Fabrika verilerine göre test aracımız 0-100 km/s hızlanmasını 11.2 saniyede tamamlıyor. Genellikle tam otomatik şanzımanlar yüksek yakıt tüketimiyle bilinir. Ancak EAT6 bu konuda yeni nesil bir ürün olduğunu gösteriyor. Test ortalaması olarak yakaladığımız 6.3 litrelik ortalama Picasso’nun büyüklüğü ve ağırlığı düşünüldüğünde düşük kalıyor.

Güvenlik

Citroen C4 Picasso çarpışma testlerinden 5 yıldız almayı başardı. Çarpışma esnasında kabini sağlam kalan model sürücünün ve yolcunun göğüs kafesi ve kaval kemikleri dışındaki tüm uzuvlarına tam koruma sağladı. Yandan araç ile çarpmalarda tüm uzuvlara tam koruma sağlarken sabit bariyer çarpmalarında göğüs kafesi dışında tüm uzuvlara tam koruma sağlamayı başardı. Arkadan çarpmalarda da boyun bölgesine tam koruma sağlayan model EuroNcap’den 5 yıldızı kaptı.

Konfor & Yol Tutuş

Citroen C4 Picasso, konfor için üretilmiş bir otomobil. Bu sebeple yumuşak süspansiyonlara sahip. Hızlı virajlarda yüksek yapının etkisi ile yana yattığını gözlemledik. Bu yatış güvenliği tehlikeye düşürmüyor. Ayrıca araç çok zorlandığında önden kayıyor. Kombine virajlardaysa arka kısmın hareketlendiğini görüyoruz. Tüm bunlara rağmen onun bir MPV olduğu unutulmamalı. Zaten yol tutuş konusunda büyük bir iddia taşımıyor. Rüzgâr ve yol sesini başarılı bir şekilde absorbe eden C4 Picasso çok üst devirlerde kabine motor sesi alıyor.

Teknik Özellik

Motor: 1.6 BlueHDi
Motor Hacmi: 1560 cc
Silindir Adedi: 4
Maksimum Güç: 120 hp 3500 d/d
Maksimum Tork: 300 Nm 1750 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma 11,2sn
Maksimum Hız: 188 km/s
Frenler
Ön: Hava Soğutmalı Disk
Arka: Disk
Yakıt Türü Dizel
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi: 4,4 lt
Şehir Dışı: 3,6 lt
Karma: 3,9 lt
Test: 6,3 lt
CO2 Emisyonu 101 gr/km
Boyutlar
Uzunluk: 4428 mm
Genişlik: 1826mm
Yükseklik: 1625 mm
Dingil Mesafesi: 2785 mm
Bagaj Hacmi: 537/630 lt
Yakıt Depo Kapasitesi: 55 lt
Boş Ağırlık: 1295 kg
Lastik Boyutu: 205/55 R17

 

2. El Satılık C4 Picasso İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here