BMW i3 2015 Testi , İncelemesi ve Yorumları

0
8420

BMW i3 Tasarım

BMW i3
BMW i3

BMW i3, ailedeki otomobillerden oldukça farklı. U şeklinde LED farlarıyla dikkat çeken model, BMW ailesinin geleneksel detayı böbrek ızgarayı taşımıyor. Bunun yerine bu ızgara şeklini anımsatan ve elektrikli otomobil olduğunu dışa vuran mavi çizgilerle sınırları belirlenmiş görsel kullanılmış. Bu mavi detaylar kaput üzerindeki BMW logosunun arka planında da kullanılmış. Ön motor kapağından başlayıp arka bagaj kapağına kadar uzanan siyah gövde rengine kombine CAPPARIS BEYAZI, ARRAVANI GRİSİ, ANDEZİT GÜMÜŞ, LAURUS GRİSİ, İYONİK GÜMÜŞ ve SOLAR TURUNCU gibi seçeneklerde size sunulmuş. Modelde genel olarak oval hatlar hakim. Bu sayede daha az sürtünme ile pilden tasarruf edilmesi amaçlanmış.

Yan bölümde 19 inç büyüklüğünde jantlar kullanılmış. Taban alanı 155 mm gibi daha dar tutularak aracın aerodinamisi geliştirilmiş. Yine pilden tasarruf yapmak için uygulanan bu uygulama Bridgestone EcoPIA lastikler ile desteklenmiş. Yuvarlanma direnci düşük lastikler yakıt ekonomisine katkı sağlıyor.

Modelde B sütunu iki kapıya eşit şekilde dağıtılmış. Benzer bir açılış tarzı Ford B-Max’de de kullanılıyor. Güvenlik konusunda yandan çarpmalarda başarılı olan model kafadaki soru işaretlerini kaldırıyor. Kapıların açılış şekli özellikle arkaya binişlerde kolaylık sağlarken dar bir park alanında arka kapıyı açmak neredeyse imkansız. Arka bölümde L şeklinde konumlandırılmış LED destekli stoplar konumlandırılmış. Stoplar geleneksel olarak karoser üzerine konumlandırılmak yerine kaput içine gömülmüş şekilde tasarlanmış. Modele fark katan bu tasarım oldukça hoş. BMW i3, 3999 mm uzunluğa, 1775 mm genişliğe, 1578 mm yüksekliğe ve 2570 mm aks mesafesine sahip.

BMW i3 İç Mekan

BMW i3
BMW i3

Model içeride bilindik BMW tasarım dilinden farklı bir kokpitle bizleri karşılıyor. İki kollu direksiyon simidi, gösterge paneli ve klima kumandaları bunu sağlayan detaylardan. Radyo kontrol ve ön konsoldaki ekranı kontrol eden Joystik kumandası ise BMW modellerinden tanıdık. Modelin içerisindeki malzeme kalitesi ise gözenekli okaliptus ağacı, zeytin yaprağı, tabaklanmış deri ve yün malzemeler sağlanmış. Ayrıca kullanılan malzemelerin %25’inin de geri dönüştürülebilir olması dikkat çekici. Koltuklar aktif iklimlendirme özelliğine sahip. Bu sayede yaz aylarında daha az ısınan koltuk, kış aylarında ise size maksimum ısı sağlayarak konforunuzu arttırıyor.

BMW i3’te  Atelier, Loft, Lodge ve Suite olmak üzere 4 farklı iç mekan kombinasyonuna yer verilmiş. Lodge iç tasarım paketli test aracımız açık renkli bu kombinasyon ile içeride ferah bir atmosfer sunmuş. Bu pakette Cassia rengi deri ve Carum Grisi vurgular kullanılmış. Ön konsolun orta kısmında yer alan ekranın altında büyük bir eşya gözüne yer verilmiş. Buraya A4 büyüklüğünde defterler sığabiliyor. Ayrıca kapı içlerinde de geniş ceplere yer verilmiş. Ön bölümde sürücüyle yolcu arasına ekstra donanım olarak 2 bardaklık alınabiliyor. Test aracımızda bu donanım bulunmuyor. Bu sayede iki koltuk arasında geçiş kolaylaştırılmış. Bu geçişi kolaylaştıran detaylardan bir diğeri ise şanzıman kolunun direksiyon arkasına konumlandırılmış olması. D,N ve R seçenekleri olan şanzıman kaba bir kol ile seçilebiliyor. Ayrıca otomobili çalıştırmak içinde bu kol üzerindeki tuşu kullanıyorsunuz.

BMW modellerinden alıştığımız sürüş modları burada da karşımıza çıkıyor. Yalnız tek fark içten yanmalı modellerde performansa doğru artan modlar BMW i3’te ekonomi odaklı olarak konumlandırılmış. Comfort, EcoPRO ve EcoPRO+ olarak sıralanan sürüş modlarında Comfort seçeneğinde BMW i3 size maksimum konforlu şürüş sağlıyor. Klima sistemine maksimum güç vermek ve daha az enerji geri dönüşümü sağlayarak sürüş sırasında yığılmaları azaltmak bunlardan sadece birkaçı. EcoPRO + modunda ise model size maksimum menzil sağlamak için klima ve benzeri konfor detaylarını tamamen kısıyor. Ek olarak enerji geri dönüşümü sağlamak için gazdan ayağınızı çektiğinizde daha fazla frenleme yaparak maksimum verim sağlıyor.  Dışa doğru ters açılan arka kapı, arka koltuğa binişleri kolaylaştırıyor. Ek olarak ön koltukları yatırarak da arka koltuklara ulaşabiliyorsunuz. Arkada sunulan baş ve diz mesafesi yeterli. Arka bölümde baş mesafesi için oyuk şeklinde tasarlanan tavan da dikkatimizden kaçmadı. Modelin bagaj hacmi 260 litre. Koltuklar tamamen yatırıldığında bu alan 1100 litreye kadar ulaşıyor.

BMW i3 Motor

BMW i3; 125 kW yani yaklaşık 170 Bg güç üreten elektrikli motora sahip. Bu motor ayrıca 250 Nm tork değerine sahip. Bu değerle 0-100 Km/s hızlanmasını 7.2 saniyede tamamlarken maksimum 150 Km/s hıza sahip. Model fabrika verilerine göre 190 Km menzil sunuyor. Sürüş karakterinize göre 130 ile 160 Km arasında değişim gösterebiliyor. Modeli evdeki prizden de şarj edebiliyorsunuz. Evde kullanılan priz ile araç 6 ila 8 saat arasında değişen sürelerde şarj edilebiliyor. BMW i Wallbox Pure/Pro ile AC hızlı şarj ile 3-6 saat arasında şarj olan BMW i3, DC hızlı şarj ile 30 dakika gibi kısa bir sürede %80 doluluk oranına ulaşıyor.

BMW i Remote

BMW’nin elektrikli araçları için geliştirdiği bu uygulama App Store’lardan telefonlara indirilebiliyor. Sadece IOS işletim sistemi için geliştirilen bu uygulama şu an için Android’de bulunmuyor. Ek olarak App Store’da olmasına rağmen Ipad’de uygun uygulama yok. Uygulamayı telefonunuza indirdikten sonra aracınıza ait bir şifre oluşturarak sistemi kolayca kullanabiliyorsunuz. Sistem size araç şarj bilgisi, araç durumu ve sürüş karakteriniz hakkında önemli bilgiler veriyor. Ek olarak bu uygulama ile aracınızın kapılarını açıp kapatabilir, selektör yapmasını ve korna çalmasını sağlayabilirsiniz. Aracınızı şarja taktığınızda işlemin hangi saat biteceğini önceden görmeniz de mümkün.

BMW i3 Güvenlik

Çarpışma esnasında kabini sağlam kalan model sürücünün sol kaval kemiğine sınırlı koruma, göğüs kafesine ise yeterli koruma sağlayabilmiş. Yolcununsa göğüs kafesi dışında tüm uzuvlarına maksimum koruma sağlayan BMW i3 yandan araç çarpmalarında ise tam koruma sağlamış. Sabit bariyer çarpmalarında göğüs kafesine zayıf koruma arkadan çarpmalarda ise boyun bölgesine sınırlı koruma sağlayan i3 Euroncap’den 4 yıldız ile ayrıldı.

Konfor & Yol Tutuş

BMW i3
BMW i3

BMW i3 kısa iz mesafesi ve yüksek yapısı gereği sert süspansiyonlarla desteklenmiş. Bu süspansiyonun ayarlamaları son derece başarılı yapılmış. Zemin çok bozuk olmadıkça size maksimum konforu sağlıyor. Rüzgar ve yol sesi almayan model elektrik ünitesinin avantajıyla motor sesi de almıyor. Orta sertlikteki koltuklar uzun yolculuklarda sizi yormuyor. Baz versiyon olmasına rağmen müzik sisteminin ses kalitesi başarılı. Arkadan itişli olan model sınırları zorlandığında önden kaymalar yaşatabiliyor. ESP sistemi sizi dengede tutmak için başarılı bir şekilde çalışıyor. Modelde sadece çekiş kontrol sistemi kapatılabiliyor. ESP tamamen kapatılamıyor.

BMW i3 İkinci El İlanları

24 Karat Altın Kaplama! BMW i3 ve i8 Starlight Edition

Yeni BMW i3s Testi

BMW i3 Teknik Özellikler

Teknik Özellikler
Motor: 125 kW
Maksimum Güç: 170 Bg
Maksimum Tork: 250 Nm
Performans
0-100 km/s Hızlanma 7,2 s
Maksimum Hız: 150 km/s
Frenler
Ön: Hava Kanallı Disk
Arka: Disk
Yakıt Türü Elektrik
Yakıt Tüketimi
Karma: 12,9 kW/s
Test: 13,8 kW/s
CO2 Emisyonu 0 gr/km
Fabrika Menzili 190 Km
Test Menzili 160 Km
Boyutlar
Uzunluk: 3999 mm
Genişlik: 1775 mm
Yükseklik: 1578 mm
Dingil Mesafesi: 2570 mm
Bagaj Hacmi: 260 lt
Boş Ağırlık: 1195 kg
Lastik Boyutu: 155/70 R 19

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here