yeni toyota prius

Yeni Toyota Prius, Frankfurt Fuarı’nda

Toyota, 2015 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda hibrit teknolojisindeki yenilikleri ve bu teknolojide gelinen son noktayı gözler önüne serdi. İşte karşınızda yeni Toyota Prius.

Fuarda dünyanın ilk seri üretim hibrit otomobili Toyota Prius’un 4’üncü nesli ile yeni crossover C-HR konseptin dünya prömiyeri gerçekleştirildi.  Toyota, fuarda Avrupa prömiyeri yapılan Yeni RAV4 Hybrid ile SUV pazarındaki rekabete yeni bir soluk getirmeye hazırlanırken;  Avrupa’da satışına başlanacak olan hidrojen yakıt hücreli Mirai modelini de beğenilere sundu.

Lider yeniden doğuyor: “Yeni Toyota Prius”

prius

Dünyanın ilk seri üretim hibrit otomobili olarak 1997 yılında lanse edilen ve 18 yılda 3,5 milyon adedi aşan bir satış başarısına imza atan Toyota Prius’un; 4. neslinin dünya prömiyeri Frankfurt Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirildi. 1.5 litrelik benzinli motor ve 33 kW gücünde elektrik motoru ile yollara çıkan ilk nesil. Prius 5.1 lt/100 km tüketim ve 120 gr/km CO2 salınım değerine sahiptir. İkinci nesilde 1.8 litrelik motoruyla tüketim 4.3 lt/100 km ve CO2 salınım değeri ise 104 gr/km’ye kadar gerilemişti. 2009’da ise 3.nesli pazara sunulan Prius modelinin yakıt tüketimi yüzde. 23 ve CO2 salınım değeri de yüzde 25 oranında iyileşme kaydetti.
Şimdi de bu gelişim, yeni nesil Toyota Prius ile ivmelenerek devam ediyor. En gelişmiş hibrit teknolojisi ile yeniden yaratıldı. Ayrıca Yeni Toyota Prius, benzersiz yakıt verimliliği, çevreci performansı var. Ancak keskin hatlarıyla dinamik ve heyecan uyandıran bir görünüm sergiliyor. Yeni Toyota global mimarisi(TNGA- Toyota New Global Architecture). Farklı tasarım dili ve yenilenen hibrit teknolojisi ile üretilen Yeni Prius artık duygulara daha fazla hitap ediyor.

Dış Tasarım

prius

Dış tasarımda Prius daha alçak ve çok daha atletik bir görünüme kavuştu. 2.700 mm ile önceki nesille aynı dingil mesafesine sahiptir. Ayrıca yeni Prius’un uzunluğu 60 mm artarak 4.540 mm’ye, genişliği de 15 mm arttı. Ayrıca 1.760 mm’ye ulaştı. Tavan yüksekliği ise kabin konforundan ödün vermedi. Ayrıca aerodinamik yapıyı iyileştirmek üzere 20 mm azaltılarak 1.470 mm’ye düşürüldü.
Heyecan uyandıran etkileyici dış tasarım iç mekanda da devam etti. Kalite algısı yüksek, sürücüyü saran ferah bir kokpite yer verildi. İç mekanda kullanılan yumuşak malzemeler ile de kalite algısı yüksek tutuldu. Sürüş konforunu artırmak üzere etkin bir yalıtım uygulanırken ses ve titreşim seviyesi minimum seviyeye indirildi.
Toyota, yeni nesil hibrit sistemle bir yandan sürüş keyfini artırırdı. Ayrıca diğer yandan ise yakıt tüketimini düşürdü. Yeni hibrit sistem aynı zamanda daha hafif bir yapıya da sahip. Ayrıca Batarya teknolojisi, elektrik ve benzinli motor konusunda da teknolojik gelişmelerin tamamından yararlanıldı. Daha yüksek enerji yoğunluğundaki bataryalar bu sayede aynı ağırlık ve boyutta daha fazla randıman sunabiliyor. Bataryalar gibi elektrik motorlar da daha küçük boyutuna rağmen daha iyi performans sergiliyor. Sadece hibrit sisteme odaklanmakla kalmayan Toyota mühendisleri benzinli motorun verimliliğini de geliştirdi. Prius’un bir önceki neslinde yüzde 38,5 ile oldukça verimli olan benzinli motorunun değeri, Yeni Prius ile birlikte dünyanın en iyi benzinli motor değeri olan yüzde 40’a ulaştı.

Toyota C-HR Konsept 2

Toyota, 2015 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda C-HR Konsept 2’nin dünya prömiyerini de gerçekleştirdi. Hibrit teknolojisiyle donatılan C-HR’ın seri üretim modelinin 2016 yılında Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilenmesi planlanıyor.
Toyota’nın crossover modelinin ön gösterimi niteliğini taşıyor. Ayrıca C-HR konsept, heyecan uyandıran elmas şeklindeki cesur tasarım dili, tam hibrit sürüş deneyimi ve yeni nesil platform mimarisi ile son derece çarpıcı bir görünüm ortaya koyuyor.
2014 Paris Otomobil Fuarı’nda sergilenen ilk C-HR Konsept’ten esinlenilen 2. Konseptte, Toyota tasarımcıları, gitgide birbirine benzeyen otomobillerin arasında ön plana çıkacak bir model yaratmayı hedeflediler. Beş kapılı gövdeye sahip dinamik konsept otomobil; etkileyici tasarım, hafif yapı ve dinamizm kavramlarını bünyesinde barındırıyor. Boyutlarıyla B-SUV ile C-SUV crossover olarak konumlandırılan Toyota C-HR Konsept 2, göze çarptı. Ancak çevik sürüş özellikleri ve çok yönlü iç mekan ile şehirli yaşamın her anına uyum sağlıyor.

Üst Düzey Verimlilik!

Yeni TNGA (Toyota New Global Architecture) platformu üzerine yükselen C-HR Konsept 2’dir. Geliştirilmiş hibrit sistemi ile dikkat çekici verimliliği ve aynı zamanda 21.yüzyılın trafik şartları için de en ideal sürüş deneyimini bir arada sunuyor. Toyota C-HR Konsept 2, elmas yapısını andıran tasarımı sayesinde tıpkı bir elmasın dayanıklılığı gibi keskin. Ayrıca sert çizgilerini yansıtan dinamik bir görünüm de ortaya koyuyor. Yandan bakıldığında ise konsept; incelikle işlenmiş keskin çizgili alt gövde, kaslı çamurluklar ve agresif açılı arka omuz çizgisi ile sadece sportif ve dinamik bir görünüm sunmakla kalmıyor. Üstüne bir de sürüş dinamiklerine de katkı sağlıyor. Konseptin sportif ve dinamik tasarımı 21” lik benzersiz jantlarla tamamlanıyor. Böylece sürüş dinamiklerinden ödün vermeden konforlu bir sürüş elde ediliyor.
C-HR Konsept sadece etkileyici bir tasarım ve üstün sürüş dinamikleriyle sürüş konforunu sunar. Ayrıca aynı potada eritmekle kalmıyor. Bunun yanı sıra Toyota’nın yeni hibrit teknolojisi ile yüksek yakıt verimliliği, düşük CO2 salınım değeri vaat ediyor.

Yeni Toyota RAV4 Hybrid

İlk olarak 1994 yılında satışa sunulan C-SUV segmentinin yaratıcısı RAV4’dür. Frankfurt Motor Show’da tanıtılan Toyota’nın ilk hibrit SUV’u ile Avrupa’daki C-SUV rekabetini farklı bir boyuta taşıyacak.
Yeni RAV4 Hybrid, Toyota’nın SUV pazarındaki 20 yıllık bilgi birikimi ve deneyimi var. Ayrıca yenilikçi tam hibrit teknolojisini aynı potada birleştiriyor. Tam hibrit sistemde dört silindirli 2.5 litrelik benzinli motor ile elektrik motoru bir arada görev yapıyor. Yeni RAV4 Hybrid; 4×2 ve 4×4 olmak üzere iki farklı çekiş sistemiyle satışa sunuluyor. 0-100 km/s hızlanmasını 8.7 saniyede tamamlayan. RAV4 Hybrid 4.9 lt/100 km’lik sınıf lideri tüketim değerine sahip. 115 g/km’lik CO2 salınımı ile son derece tutumlu ve çevreci bir özellikler taşıyor.
Performans ve yakıt ekonomisi gibi birbirine zıt kavramları bir arada sunan yeni Toyota RAV4 Hybrid aynı zamanda; etkileyici dış tasarımı, kaliteli iç mekanı, sürüş konforu ve sürüş dinamikleriyle de oldukça iddialı.
Yenilenen iç mekan sürüş ve tüm bu sistemlerle ilgili bilgileri sürücüye yansıtan. 2 adet bilgi ekranına ev sahipliği yapıyor. Gösterge panelinin ortasında yer alan 4.2” bilgi ekranı dışında orta konsola 7” Toyota Touch 2 mutimedia sistemi entegre edilmiş durumda.
Yeni RAV4 Hybrid’te kullanılan Toyota Safety Sense sistemi bir dizi aktif güvenlik teknolojisini var. Ayrıca bünyesinde barındırıyor. Panoramic View Monitor ile aracın etrafında 360 derece kuş bakışı görünüm sağlanırken, böylelikle park ve manevralar kolaylaşıyor. Araçta ayrıca; aktif güvenlik ekipmanları olarak; Çarpışma Önleme Sistemi (PCS), Şerit Takip Sistemi (LDA) veya Yaya Tanımlama Sistemi bulunuyor.

6 YORUMLAR

  1. Bu araclar dünya genelinde 8 milyondan fazla satmıştır ülkemizde elektrikli araclarda verği alınmıyor fakat benzinli ve elektirikli araclardan tam ötv miktarı alınıyor bu araclar hem ekonomik hemde çevre dostu biraz daha cezbediçi hale getirip verği indirmi ile satış yapılsa ve ülkemizde de yaygınbir şekilde kullanılsa süper olmaz mı bence olur

  2. Dünyanın ilk seri üretim hibrit otomobili olarak 1997 yılında lanse edilen ve 18 yılda 3,5 milyon adedi aşan bir satış başarısına imza atan Toyota Prius’un 4. neslinin dünya prömiyeri Frankfurt otomobil fuarı’nda gerçekleştirildi. Toyota yeni nesil hibrit sistemle bir yandan sürüş keyfini artırırken diğer yandan ise yakıt tüketimini düşürdü. Daha kompakt boyutlardaki yeni hibrit sistem aynı zamanda daha hafif bir yapıya da sahip. Daha yüksek enerji yoğunluğundaki bataryalar bu sayede aynı ağırlık ve boyutta daha fazla randıman unabiliyor. Bataryalar gibi elektrik motorlar da daha küçük boyutuna rağmen daha iyi performans sergiliyor. Sadece hibrit sisteme odaklanmakla kalmayan Toyota mühendisleri benzinli motorun verimliliğini de geliştirdi. Prius’un bir önceki neslinde yüzde 38,5 ile oldukça verimli olan benzinli motorunun değeri, Yeni Prius ile birlikte dünyanın en iyi benzinli motor değeri olan yüzde 40’a ulaştı. Prius’un tasarım çizgileri Mirai modelini andıran bir önceki nesilden 60 mm daha uzun, 15 mm daha geniş ve 20 mm daha alçak olarak tasarlanmış.

  3. Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai Japon rakibinin çok satan hibrit modeli Prius’a rakip çıkartmayı planlıyor. Koreli üretici Toyota Prius modeline rakip olacak yeni bir hibrit hazırladığını zaten bir süredir açıkça dile getiriyordu şimdi ise modelin adının İ-Oniq olabileceği söyleniyor. Son gelen bilgilere göre Hyundai İ-Oniq ismini 5 Haziran’da Kore Fikri Mülkiyet Ofisi’ne kaydettirmiş. Bir ay sonra isim Avrupa ve Kanada’daki ofislerde de kaydedilmiş. Markanın yakın tarihine bakarsak isim şaşırtıcı değil. İ-Oniq ismini 2012 yılında tanıtılan İ-Oniq konseptinde de karşımıza çıkmıştı. Bu çalışma 1.0 litre benzinli motor ve elektrikli motorun toplam 109 hp (80 kW) güç çıkışı sağladığı bir hibrit sisteme sahipti. Co2 emisyonları 45g/km olarak açıklanmıştı ve konsept otomobil 700 km sürüş mesafesine sahipti. Bunun 120 km’si sadece elektrikli sürüş mesafesiydi. Yeni Prius rakibinin ise 1.6 litre motor kullanacağı bunun elektrikli motor ve ufak lityum-iyon batarya ile destekleneceği düşünülüyor. Plug-in hibrit versiyonunun da hazırlandığı bu versiyonda da daha büyük bir batarya ile benzer sistem kullanılacağı söyleniyor.

  4. Toyota yeni nesil hibrid modeli Prius’ta dünyayı kasıp kavuran ABD’li çılgın şarkıcı Lady Gaga’dan esinlendi. Toyota Prius’un Baş Tasarımcısı Shunsaku Kodama yeni Prius’ta Toyota’nın ulaştığı son teknolojiyi uyguladıklarını ve duyguyu ön plana çıkarmak istediklerini söyledi. Kodama 2016 model Prius’un sıradışı tasarıma sahip olmasını arzu ettiklerini belirterek müziği ve sahne performansının yanı sıra kendi tasarladığı sıra dışı kostümleri ile de tüm dikkatleri üzerine çeken Lady Gaga’dan ilham aldıklarını kaydetti. Kodama yeni Prius’un çevreci DNA’ya sahip olduğu kadar seksi bir otomobil olarak ortaya çıktığını söyleyerek “Yeni Prius duygulara çok daha fazla hitap edecek” dedi. Toyota dünyanın ilk seri üretim hibrid unvanına sahip olan ve 18 yılda 3.5 milyon adetlik satışa ulaşan Prius modelinin yeni jenerasyonunu 2016’da pazara sunacak. Yeni Toyota global mimarisi (TNGA- Toyota New Global Architecture) farklı tasarım dili ve yenilenen hibrid teknolojisi ile üretilen Prius artık duygulara daha fazla hitap ediyor. Dış tasarımda otomobil daha alçak ve daha atletik bir görünüme kavuştu. Yeni Prius’un uzunluğu 60 mm artarak 4.540 mm’ye genişliği 15 mm artarak 1.760 mm’ye ulaştı. Toyota yeni nesil hibrid sistemle yakıt tüketimini düşürdü. Yeni Prius bir önceki nesil ile kıyaslandığında yüzde 18 daha tasarruflu.

  5. 2017’de piyasalarda olması beklenen C-HR ilk bakışta bir SUV havası verse de aslında otomobil tabanlı bir hybrid. Otomobilde yer alacak olan mimari Toyota Prius’ta kullanılan mimarinin aynısı olacak. Bu sayede %60 rijit bir şasi mimarsine sahip olan C-HR modelinde aktarma organlarının yere daha yakın konumlandırılması ile birlikte kavuştuğu alçak ağırlık merkezi ile daha konforlu ve dengeli bir sürüş vaat ediliyor.
    Yazımızın giriş bölümünde dile getirdiğimiz gibi her ne kadar bir SUV gibi görünse de aslında o kadar büyük değil. Honda HR-V ve Fiat 500L ile aynı sınıfta yer alan C-HR şehirlerdeki trafik yoğunluğu göz önüne alınarak tasarlanan bir model. Plazalarda yerini aldığı zaman bu çevre dostu melezi umarım hepimiz severiz. Merakla bekliyoruz.

  6. VW 2020 yılına kadar elektrikli otomobil seçeneklerini arttırma hedefleri kapsamında Japon rakibinin en çok satan hibrit modeli Prius’a rakip olması beklenen XL3 adında yeni bir model çıkaracak. Emisyon skandalı ile ilgili firmaya eleştiriler devam ederken VW elektrikli ve hibrit modellere yaptığı yatırımları hızlandırdı. Bu kapsamda GTE logolu plug-in hibrit Passat ile Golf ve elektrikli Golf ile Up gibi modellerle birlikte seride yer alacak yeni VW XL3 planlanıyor. VW’in yeni patronu Dr Herbert Diess firmasının elektrikli ve hibrit araçlarda geleneksel Golf ve Passat’da da kullanılan MQB platformu kullanmaya devam ettiğini ancak özellikle elektrikli kullanım için tasarlanmış bir platforma geçmekte yarar gördüğünü belirtti. Diess şunları söyledi:
    “Geleceğe bakarsanız elektrikli araçlar için tamamen yeni bir mimariye geçmeyi düşünmek mantıklı olacaktır. Böylece otomobile yanmalı motor nedeniyle koyduğunuz teknik bileşenlerden kurtulabilirsiniz. Bu da iç kabinde çok fazla yer kazandıracaktır. Örneğin elektrikli bir Golf’te Passat genişliğinde bir iç kabin elde edebilirsiniz”. VW’in yeni elektrikli platformu büyük ihtimalle MEB adını alacak. Almanya’daki kaynaklar Prius’a rakip olacak yeni modelin XL3 adını alacağını öngörüyor. Böylece VW’nin XL1 konseptiyle uyum sağlanacak. XL1 agresif ve aerodinamik bir gösteri otomobili ve 100 km’de 1 litreden az yakıt tüketiyor. XL3’te 30 hp elektrikli motor ile VW’nin 1.4 litre turboşarjlı benzinli motorunun bir versiyonunun birlikte ku

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here