Toyota Mirai yok satacak!

9
4119

Toyota’nın seri üretime geçtiği hidrojen yakıt hücreli otomobili Mirai Japonya’da satışa çıktıktan sonra 1.500 adetlik sipariş aldı.

15 Aralık’ta yapılan lansmandan itibaren 2015 yılı sonuna kadar 400 adet satılması planlanan Mirai’ye gelen talep doğrultusunda, otomobilin üretim planı da revize edildi. Mirai’nin 2016 yılında 2.000 adet ve 2017 yılında da 3.000 adet üretilmesi planlanıyor. Mirai’ye gelen siparişlerden yüzde 60 civarı Japonya’da devlete bağlı birimlerden ve kurumsal filolardan oluşurken, yüzde 40’ının da bireysel kullanıcılardan gelmesi dikkat çekti. Mirai’nin Japonya, ABD ve Avrupa pazarlarındaki satış planları, her bölgedeki hidrojen altyapı gelişimi, enerji politikaları, araç alım teşvikleri, müşteri talepleri, çevre regülasyonları ve diğer faktörler göz önünde bulundurularak değerlendiriliyor.  

Yakıt dolum süresinin sadece 3 dakika olduğu Mirai’de sürüş esnasında hidrojen ve oksijenin reaksiyonu sonucu sadece su buharı ortaya çıkıyor. Böylece çevreye hiç zarar vermiyor ve çevre dostu bir sürüş sağlanıyor. Mirai, hidrojen yakıtlı araçların gelecekte yaygın biçimde kullanılacağının sinyallerini verecek şekilde başarılı bir hızlanma ve sürüş performansına da sahip bulunuyor.

 

9 YORUMLAR

  1. Hidrojen elde etmenin maliyeti nedir? KW, H2O, H2SO4, İletim Plakaları ve yaydığı ısıl enerji ile CO2 salınımı nedir. Çevre gerçekten korunuyor mu? Güneş paneli üretmek, Rüzgar türibini yapmak, Elektrik elde etmek, H2 üretmek, BOR plakaları işlemek… Hiç enerji harcamıyor; Hiç kimyasal atık oluşturmuyor mu?

  2. İsterse uçak yapsınlar. Teknoloji bir yere kadar. Bu araç da servise gidecek. Sen servise aldığın müşteri aracını “kaza yapıp”, ardında da müşterine sahip çıkmıyorsan. – ki o ben oluyorum, mağdur ediyorsan kusura bakmayın önce servislerinizi oturtun ondan sonra satın. Ha bu sadece Türkiye’de. Amerika’da olsa başkanları arayıp özür dilerdi.

  3. Toyota’nın FCV konsept olarak tanıttığı hidrojen yakıt hücreli otomobilinin ismi Japonca “gelecek” anlamına gelen “Mirai” oldu.Toyota’dan yapılan açıklamaya göre, aralık ayının ortasında Japonya’da pazara sunulacak olan Mirai, eylül 2015’ten itibaren İngiltere, Almanya ve Danimarka’da satılmaya başlanacak. Japonya’da üretilecek olan Mirai 2017 yılında Avrupa’da seçilen diğer ülkelerde de pazara sunulacak. Toyota, Mirai ile otomobil sektöründe yeni bir dönemi başlatıyor. Gelecekte önemli enerji kaynaklarından biri olacak hidrojenle çalışan Mirai, hidrojen yakıtını elektrik üretmek için kullanıyor. Mirai, üstün çevreci özelliklerinin yanı sıra otomobillerden beklenen konforu ve sürüş keyfini de sağlıyor. Mirai, Toyota Yakıt Hücresi Sistemi’yle yakıt hücresi teknolojisini hibrit teknolojisiyle birleştiriyor ve içten yanmalı motorlara göre yüksek enerji verimliliği sağlanıyor. Sıfır karbondioksit salımıyla çevreyi kirletmeyen Mirai’nin ortalama 3 dakikada hidrojenle doldurulan yakıt deposu, otomobili tatmin edici bir menzile de ulaştırıyor.Toyota’nın kalite ve teknolojisine saygı duyuyorum fakat tasarım olarak genel anlamda Toyota’ya hiç yakışmayan bir otomobil. Param olsa; Prius’tan sonra alacağım diğer Toyota modeli Mirai olurdu hiç kuşkusuz.

  4. Hyundai’nin yeni otomobili giderek canlanan yakıt hücreli otomobiller piyasasında Toyota Mirai ile rekabet edecek. Hem Hyundai hem de Toyota ilk seri üretim hidrojen yakıt hücreli otomobillerini bu yıl satışa çıkarttı. Mirai özel bir tasarıma sahipken Hyundai’nin modeli mevcut ix35 SUV’nin üzerine geliştirilmişti. Hyundai kısa sürede dünyanın her yanında her tipte müşteriye satabilmek hedefiyle yeni modeli için mevcut bir modeli temel almayı uygun gördü. Hyundai kardeş markası Kia’nın 2020’de sadece hidrojen yakıt hücresine adanmış özel bir model çıkartacağını duyurmuştu ancak öyle görünüyor ki Hyundai’den bu konuda yeni bir çıkış gelecek. Hyundai – Kia Hidrojen Yakıt Hücresi Ar-Ge Direktörü Sae-Hoon Kim özel bir yakıt hücreli model çıkartacaklarını ancak bunun hangi kaporta tipinde olacağını henüz netleştirmediklerini belirtiyor. Sae-Hoon Kim’in açıklaması şöyle: “Taşıtı yakıt teknolojisine özel şekilde tasarlamak belirli avantajlar sağlıyor. Örneğin yakıt hücreli bir otomobilde radyatörler ne kadar geniş olursa o kadar iyidir. Mirai’de de buna uygun bir soğutma sistemi olduğunu görebilirsiniz”. Söylentilere göre Hyundai yeni modelde de SUV kaporta tipinde devam edecek . Dünya çapında SUV araçlara talep patlaması devam ediyor. Çevre dostu yeni modellerde de SUV tipinin kullanılması bu yüzden avantajlı. Geçen ay tanıtılan Prius’a rakip Kia Niro crossover da bu rüzgar ile uyumlu. Hyundai’nin yeni modelinde 800 km sürüş mesafesi ve maksimum saatte 180 km hız hedefleniyor. Mevc

  5. Enerji kaynaklarının gün geçtikçe tükenmesi ve çevreyi kirletmesi Hyundai’nin hidrojen yakıtına olan ilgisini artırdı.En çok yakıt tüketen ve çevreyi kirleten sektörün otomotiv sektörü olması bu alandaki üreticileri alternatif yakıtlara yöneltiyor. Bu alternatiflerden biri olan hidrojen yakıtını benimseyen markaların arasına Hyundai de adım atıyor.
    Hidrojen yakıtı deyince akla ilk gelen marka Toyota oluyor. Japon üreticinin Mirai modeli hidrojen yakıtını kullanan otomobillerin başını çekiyor. Hyundai kısa süre önce Tucson modelinin hidrojenle çalışan bir versiyonunu çıkarmış olsa da marka için bu durum sadece deneysel bir çalışma olarak nitelendiriliyor. Ancak Hyundai de adını hidrojenle duyurma ve Toyota’ya rakip olacak bir otomobil üretme niyetinde.
    Hyundai’den yapılan açıklamaya göre, 2020’ye kadar yeni bir hidrojen yakıtlı Hyundai modeli üretilecek. Bu model Tucson gibi SUV sınıfında olacak ve 800 km menziliyle adından sıkça söz ettirecek. Bu otomobille marka hem çevreci yakıta hem de gittikçe popülerleşen SUV sınıfına göz kırpacak.

  6. Toyota’nın hidrojen yakıt hücreli otomobili Mirai New York Uluslararası Auto Show’da “2016 Yılının En Çevreci Otomobili” olarak açıklandı. Mirai, 23 ülkeden 73 uluslararası otomotiv gazetecisinden oluşan juri tarafından seçildi. Mirai birinci aşamada yenilenen 8 model arasından ilk 3 arasında yer aldı. İlk 3 arasında yer alan bir diğer model ise yeni Toyota Prius oldu. Tüm rakiplerini geride bırakan Toyota Mirai’nin su buharı dışında herhangi bir salınımı bulunmuyor. Mirai geliştirilmiş yakıt hücresi teknolojisi ve çevre performansının yanı sıra eğlenceli bir sürüş de sunuyor. Fütüristik tasarımıyla beğenileri üzerinde toplayan Mirai, konforlu ve sessiz sürüşüyle de dikkat çekiyor. 2015 yılının Eylül ayında İngiltere, Almanya ve Danimarka’da satışına başlanan Mirai; önümüzdeki günlerde Belçika, Hollanda, Norveç ve İsveç’in de eklenmesi ile Avrupa’da toplam 7 ülkede pazarında olacak. Toyota Mirai ayrıca Japonya ve Amerika’da da pazara sunuldu. Yeni Mirai’nin ülkemizde satılıp satılmayacağı ise şimdilik belirsizliğini koruyor.

  7. Toyota’nın hidrojenle çalışan otomobili Mirai Almanya’da zorlu yol testinden başarıyla geçti. Test Hamburg şehri içinde ve çevresinde şehir içi trafikte, kırsal yollarda ve otobanlarda denendi. Hiçbir mekanik problem çıkarmayan araçın yakıt hücresi -20 derece soğukta dahi %100 istikrarlı biçimde çalıştı. Sürücüler konforlu sürüş deneyimi, iyi yol tutuşu ve güçlü hızlanmadan memnun kaldı. 3 dakikalık depo dolum süresi diğer elektrikli otomobillere kıyasla büyük bir avantaj oluşturdu.Toyota’nın yeni hidrojen yakıt hücreli otomobili Mirai 100 bin kilometrelik Avrupa yol testini başarıyla tamamladı. Test 21 Eylül 2015 günü günü başladı ve 10 Şubat 2016 günü sona erdi. 107 gün boyunca her gün Mirai 16 saat yol yaptı. 100 bin kilometrelik yolculukta otomobil yaklaşık 400 kez yakıt ikmali yaptı, 1000 kg hidrojen kullandı, iki kez lastikleri, bir kez de fren balataları değiştirildi. Yol testinin sorumluluğu Hamburg’dan KJ Tech Services GmbH firmasına verildi. Toyota Mirai’nin kat edeceği toplam mesafeyi ve farklı yol tiplerinde (şehir içi, kırsal, otoyollar ve hız limiti olmayan Alman otobanları) ne kadar zaman harcanacağını belirledi. KJ Tech Services bu şartları yerine getirmek için Hamburg içinde ve çevresinde bir rota belirledi ve sekiz sürücüden oluşan bir ekip kurdu. Sürücüler haftanın 6 günü iki vardiya halinde çalıştı. KJ Tech Services Proje Yöneticisi Patrick Hake test süreci için “Mirai hiç bir mekanik arıza olmadan mükemmel performans sergiledi. Yakıt hücresi %100 istikra

  8. Toyota’nın hidrojen yakıt hücreli otomobili Mirai New York Otomobil Fuarı’nda “2016 Yılının En Çevreci Otomobili” olarak açıklandı. Mirai 23 ülkeden 73 uluslararası otomotiv gazetecisinden oluşan jüri tarafından bu ödüle layık görüldü. Japon üreticinin hidrojen yakıt hücreli modeli birinci aşamada sekiz model arasından ilk üç arasında yer aldı. Toyota’nın ilk üçe girmeyi başaran bir başka modeli ise yeni Prius oldu. Çevrecilik klasmanında tüm rakiplerini geride bırakan Mirai’nin su buharı dışında herhangi bir salınımı bulunmuyor. Toyota yetkililerinin iddialarına göre Mirai geliştirilmiş yakıt hücresi teknolojisi ve çevre performansının yanı sıra eğlenceli bir sürüş de vaat ediyor. Fütüristik tasarımıyla dikkat çeken yakıt hücreli modelin konforlu ve sessiz sürüşe sahip olduğu da Toyota mühendisleri tarafından iddia ediliyor. 2015 yılının Eylül ayında İngiltere, Almanya ve Danimarka’da satışına başlanan Mirai; önümüzdeki günlerde Belçika, Hollanda, Norveç ve İsveç’in de eklenmesi ile Avrupa’da toplam yedi ülkede pazarında yer alıyor olacak. Toyota Mirai Avrupa’daki bu ülkelerin yanı sıra Japonya ve Amerika’da da satın alınabiliyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here