Ticarilerin Kulağı ÖTV Teşviğinde

0
849

Ticari araçların yenilenmesinde yapılacak vergi teşviki satışları yavaşlayan sektöre doping etkisi yapacak.

Türkiye’deki hafif ticari araç satışları 2016 ilk yedi ayında geçen yıla göreyüzde 8,8 azalarak 113 bin302 adete geriledi. Geçen yıl aynı dönemde 124.3 bin adet satış gerçekleşmişti. 2016 temmuzda hafif ticari araç pazarı 2015 temmuza göre yüzde 33,9 daraldı ve 12 bin .967 adet gerçekleşti. Rusya ile yaşanan uçak krizi, 15 Temmuz darbe girişimi ,terör olayları nedeniyle hafif ticari araç satışlarında yaşanan istikrarsızlık ağustos ayında da etkili oluyor. Ancak TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen şehit yakınına ÖTV’siz araç, ticari araçların yenilenmesinde vergi teşviki gibi maddelerin yer aldığı torba yasa sektöre tekrar hareket getirecek.

Resmi Gazete Haberi Bekleniyor!
Resmi Gazete’de yayınlanması beklenen KHK ile çok büyük kısmı model yılı ilerlemiş veya yıpranmış olan şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis, özel halk ve belediye otobüsleri ile ticari yük taşımacılığında kullanılan kamyon, kamyonet ile tırların yenilenmesine yönelik düzenleme yapıldı. Buna göre, söz konusu araçlar düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 30 Haziran 2019’a kadar ÖTV’den muaf olacak. Taşıma belgesi olanların yararlanabileceği hak ile araç satın alanlar 3 yıl bu araçları satamayacak.

Avantaj Önemli!
Kapsam içine alınan hafif ticari araçların ÖTV’leri yüzde 4 ile 9 arasında değişiyor. Bu oranlara yüzde 18’lik KDV de dahil edilince tüketicinin avantajı daha da artıyor. Özellikle okul ve işyeri servis araçlarının yoğun olarak yenilendiği ağustos ayında sektör uygulamanın süratle devreye girmesini bekliyor. Öte yandan markalar tüketiciyi motive etmek için indirim, takas ve kredi kampanyalarına yöneldiler. 2016 başında geçen yıki 240 bin adetli satışları ulaşmayı öngören hafif ticari sektörü bu hedefi eçen yılın altına çekmiş durumda.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here