Kadınlar nasıl araç tercih ediyor?

0
942

Seat Türkiye Satış Müdürü Öztaş kadınların araç tercileri konusunda sorularımızı cevaplayarak yeni Alhambra’yı da tanıttı.

Seat Türkiye Satış Müdürü Didem Altuğlu Öztaş ile otomotiv sektöründe kadın olmaktan çocuklu ailelerin araç seçerken nelere dikkat etmesi gerektiğine, araç içinde çocuk güvenliğinden kadınların otomobil tercihlerine kadar güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Seat’ın geniş ailelerin tüm ihtiyaçları göz önüne alınarak geliştirilen Alhambra modelini de tanıtan Öztaş sorularımızı şöyle yanıtladı:

Kendinizi bize biraz tanıtır mısınız?
1998 yılında İstanbul Üniversitesi İşletmeFakültesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan kısa bir süre sonra Doğuş Otomotiv VW markasında göreve başladım.VW Binek Araç markasında Pazarlama departmanında 7 yıl boyunca farklı pozisyonlarda görev aldım. Sonrasında yine bir VW grubu markası olan SEAT’a geçiş yaptım. SEAT’ta öncelikle 4 yıl pazarlama müdürlüğü yaptım, 2009 yılından bu yana da Türkiye satış müdürlüğü görevini yürütüyorum.

Otomotiv sektörü yıllardır erkek egemen bir sektör olarak görüldü. Gerçekten de böyle mi?
Otomotiv sektöründe kadın çalışanların diğer sektörlere göre daha düşük olması, toplumun bize biçtiği rollerden miras kalmış. Toplumun bize biçtiği roller bugün geçerliliğini yitiriyor. Otomotiv eskiden ‘erkek ilgi alanı’ olarak algılanıyordu. Ancak bunun kırıldığını ve son yıllarda otomotiv sektöründeki kadın çalışan sayısının sürekli artış gösterdiğini görüyoruz. Bir insanın yönetici pozisyonuna yükselmesi için belli bir süre o sektörde çalışması gerekiyor. Eminiz ki, artan trend ile birlikte son 10 yılda bu sektöre giren kadınların birçoğu, birkaç yıl içinde karar alıcı noktalara gelecektir.

Seat markasında, kadın ve anne olarak yönetici olmanın avantajları veya dezavantajları nedir?
Doğuş Otomotiv-SEAT gibi bir çatı altında çalıştığım için çok şanslıyım. Kurum içinde kadınlara yönelik mentörlük çalışmalarından, iş ve yaşam dengesini sağlamak için geliştirilen projelere, çocuklu çalışanlara kreş imkanına kadar bir çok olumlu programlar, eğitim aktiviteleri ve yan haklar çalışma hayatımızda potansiyelimize daha kolay ulaşmamıza imkan tanıyor. Birçok konuda kadın olduğum için, avantajlı bile gördüm kendimi. Satış ve pazarlama son tahlilde, insana dokunan, insani bir iş. Bu nedenle de öncelikle “halden anlamak” ve empati kurabilmek gerekiyor. Hedef kitleniz ile sadece maddi veya mantık ilişkisi değil, duygusal ilişki de kurmanız gerekiyor. Kadınların duygusal bağ kurmada daha iyi olduğunu, ben değil bilim de söylüyor zaten.

Trafikte kadınların oranı nasıl şekilleniyor?
Türkiye’de ehliyeti olan kadınların sayısı, son 10 yılda büyük bir artış gösterdi. 2004 yılında ehliyet sahibi olan kişilerin yüzde 16’sını kadınlar oluştururken, bu oran 2014 yılında yüzde 23 olmuş. SEAT markası, Türkiye’de kadınlar tarafından en çok tercih edilen otomobil markalarının başında geliyor. SEAT kullanıcılarının %40’a yakını kadınlardan oluşuyor.

Kadınlar, nasıl araçları tercih ediyor?
Yoğun trafikte rahat edebilmek için otomatik vites en önemli tercihleri oluyor. Pazardaki otomatik vites satışlarının artmasına paralel, bizim de satışlarımızın %52’si otomatik vitesli araçlardan oluşuyor.Araçların estetik görünümü de yine kadınlar için önemli bir satın alma motivasyonunu oluşturuyor. Park asistanları, güvenlik ekipmanları yine kadınların önem verdiği donanımlar arasında.Çocuklu ailelerin en büyük sorunlarından biri de bagaj hacimleri. Özellikle Alhambra modelimiz, koltukların katlanmasıyla 2.430 litre bir yükleme alanı oluşturarak, büyük ailelerin tüm bagaj sorunlarını ortadan kaldırıyor.

Sizce çocuklu anneler ve aileler, otomobil seçerken nelere dikkat etmeli?
Öncelikle her ne kadar satın alım kararını erkek veriyor gibi görünse de aslında evde otomobil ile ilgili son kararı kadınlar veriyor. İkinci bir nokta ise, erkeklere göre, kadınların otomobillerini tek başlarına değil de aileleri, çocuklarıyla daha fazla kullandıkları. Bu nedenle, aileler için seçecekleri otomobilin geniş bir iç hacme sahip olması çok önemli. Ayrıca, otomobile inip binmeleri, eşyalarını da yükleyebilmeleri çok kolay olmalı.Çocuklu aileler için, 7 koltuklu Alhambra ideal bir seçenek. Güvenlik sistemlerinin ve sürüş asistanlarının da olması, güvenli yolculuklar için hayati önem taşıyor. Satın almayıdüşündükleri otomobillerin, Euro NCAP çarpışma testi sonuçlarına, özellikle arka koltuk ve çocuk güvenliği konusunda aldığı notlara dikkat etmelerini öneririm. Son olarak da, çocuk koltuğu kullanımı için, otomobillerin Isofix bağlantılı olup olmadığına mutlaka bakılmalı. Hatta, Alhambra modelimizde opsiyonel olarak sunulanentegre çocuk koltuğu ile çocuk koltuğunu yanınızda taşımanıza gerek kalmıyor.

Araç içi çocuk güvenliğinin de büyük önemi bulunuyor. Bu konuda annelere neler tavsiye edersiniz?
Otomotiv sektöründe bir anne olarak, benim de gündelik hayatta en çok dikkat ettiğim konuların başında, kızımın araç içinde güvenliği geliyor. Bu gerçekten çok önemli bir konu Öncelikle ilk doğdukları andan belli bir yaşa göre mutlaka ama mutlaka çocuklar araçlarda, kendileri için ayrılan bebek veya çocuk koltuğunda oturmalı. Geçenlerde bir toplantıda, bebek ve çocuk koltuğunun önemini anlatan birkaç slayt görmüştüm. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) araştırmasına göre 1 yaşından küçük bebekler, bebek koltuğunda seyahat ettiğinde, herhangi bir kazada hayatlarını kaybetme riskleri, yüzde 71 oranında azalıyormuş. 1-4 yaş çocuklar için bu oran, yüzde 54, 4-8 yaş arası için de yüzde 45. Bu oranlar gerçekten çok önemli. Bu nedenle tüm annelere, araçlarında her zaman çocuk koltuğu kullanmalarını öneriyorum.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here