Hyundai’den Küçük SUV Atağı

5
1585

Hyundai, ix35/Tucson modeline kardeş olarak Hyundai Creta’yı getirerek küçük crossover-SUV sınıfından da pay kapmak istiyor.

 Hindistan’da tanıtılan küçük crossover, birçok Hyundai modeliyle aynı tasarım diline sahip karoseriyle dikkat çekiyor. Biraz daha keskin hatlarla olduğundan daha büyük görünen otomobilin boyu sadece 4,25 metre; yani direkt olarak küçük crossoverları kendine hedef alıyor. 

 

Dünya çapında ix25 adıyla satılması beklenen bu otomobilin aslında Türkiye’de üretilmesi de gündeme gelebilir. İç mekanda bolca Hyundai i20’den izler görmeyi beklediğimiz Creta’da 1,6 litrelik 123 HP güç üreten atmosferik benzinli motorla 1,4 ve 1,6 litrelik turbo beslemeli dizel motorlar görev alacak. Dizel motor seçeneği 6 ileri otomatik şanzımanla da alınabilecek.

 

Otomobilin ix25 adıyla Eylül ayında Frankfurt Otomobil Fuarı’nda boy göstermesi bekleniyor. 

5 YORUMLAR

  1. Toyota’nın Türkiye’de SUV üretme hamlesinin ardından Hyundai de harekete geçti. Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar İzmit’te üretilmesi planlanan üçüncü modelin kompakt bir SUV olması için görüşmelerin sürdüğünü böylelikle fabrikanın kapasitesinin de 300 bin adedi aşacağını kaydetti. Yaklaşık 1.5 milyar liralık yatırımla i10 ve i20 modellerinin üretimine başlayan kendi ihracat ve üretim rekorlarını kıran Hyundai Assan İzmit’teki tesisine bir de kompakt SUV eklemek için kolları sıvadı. Ali Kibar fabrikada yeniden kapasite artırımı için düğmeye bastıklarını belirterek “Kapasitemiz 245 bin adede yükseldi. Ancak Koreliler ile görüşüyoruz. Kapasiteyi daha da artırmak istiyorlar. 2 ay içinde yatırım için kesin karar verilecek” dedi. Kibar bu kapasite artırımı için yaklaşık 150 milyon dolarlık ek bir yatırım söz konusu olduğunu belirtti. Söz konusu kapasite artışıyla birlikte üçüncü bir modelin devreye gireceğini kaydeden Kibar “Hyundai i20 ve i10’un başarısı sonrasında Türkiye’de 3. bir model daha üretmek istiyor. Bu modelin kompakt SUV olma ihtimali çok yüksek. Görüşmeler sürüyor ama ben önümüzdeki günlerde resmi açıklamanın yapılacağını düşünüyorum. Koreli Hyundai Türkiye’ye inanıyor” dedi.

  2. Japon Toyota’nın 450 milyon dolar yatırımla Adapazarı fabrikasında Türkiye’nin ilk SUV modeli C-HR’yi üretmeye başlamasına Koreli üretici Hyundai’den cevap geldi. 1.5 milyar liralık yatırımla i20 ve i10 modellerini üreten Hyundai İzmit’te kompakt SUV üretimi sinyal verdi. Cenevre Otomobil Fuarı’nda sorularımızı yanıtlayan Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar İzmit’te yeniden kapasite artırımı için düğmeye bastıklarını belirterek “Şu anda kapasite 245 bin adede yükseldi. Koreliler’le görüşüyoruz kapasiteyi daha da artırmak istiyorlar. 2 ay içinde yatırım için kesin karar verilecek. Bunun için yaklaşık 150 milyon dolarlık ek bir yatırım söz konusu” diye konuştu. Toyota ve Hyundai’nin Türkiye’deki SUV atağı gözlerin Avrupa’nın en hızlı büyüyen segmentine çevrilmesine neden oldu. AB’de 2010’da sadece 270 bin adet seviyesinde olan crossover pazarı yeni modellerin yollara çıkmasıyla birlikte 2015’te yüzde 46 büyüyerek 1 milyon 99 bin adetlik satışa ulaştı. Mini SUV’da ilk kez 1 milyonluk sınır geçilerek rekor kırıldı. IHS Automotive’in yaptığı araştırmaya göre crossover satışları her yıl en az 200 bin adet artarak 2020’de 2.2 milyona ulaşacak. Yani pazar 5 yıl içinde ikiye katlanacak.

  3. Hyundai Hindistan web sayfasında Creta’nın tüm özellikleri var. Eğer Hyundai bu aracı getirir ve hele de burada üretirse çok satar! Juke, Mokka, Captur… gibi araçlara nal toplatır. 1.4 ve 1.6 dizel motorlu otomatik viteslileri de var. Ben de halen kullandığım i30 CW aracımı da satıp Creta almak isterim doğrusu… Zira çok beğendim. Hatta dizel motoru olmayan (2.0 lt lik dizel çok pahalı) Tucson’dan bile fazla satar!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here