Brisa, 2014 yılsonu finansal sonuçlarını açıkladı

0
809

Brisa’nın 2014 cirosu 1.693 milyon TL

Türkiye lastik sektörünün lideri Brisa, pazar payıyla birlikte 2014 yılı brüt kar, FAVÖK, faaliyet karı ve net kar marjını artırdı. 
Buna göre, 2014 yılında şirketin satış geliri 1.693  milyon TL olurken, net dönem karı ise yüzde 29’luk artışla 186,3 milyon TL olarak gerçekleşti.
Brisa, Ocak-Aralık 2014 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre satış gelirini yüzde 14 artışla 1 milyar 693 milyon TL’ye çıkardı. Şirketin aynı dönemde net dönem karı ise %29 artarak 186 milyon TL olarak gerçekleşti.
2014 yılı finansal sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman; “2014 yılında liderliğimize yakışır bir şekilde, bir önceki yıla göre satışlarımızı %14 ve net karımızı %29 artırdık, toplam yıllık satış gelirlerimizi 1.693 milyon TL’ye çıkardık. Şirketimizin kuruluşundan bu yana yaklaşık 920 milyon ABD doları yatırım gerçekleştirdik. Bu yatırımın yaklaşık 290 milyon ABD Dolarlık kısmını son beş senede İzmit üretim tesislerimizde hayata geçirdik. İzmit tesislerimizde yenileme yatırımlarımız devam ederken yine 300 milyon ABD Doları başlangıç yatırımımızı, 2018 yılında devreye almayı hedeflediğimiz binek ve hafif ticari araçlar için üretim yapacak Aksaray fabrikamızda hayata geçirmeye başladık. Yeni tesisimiz ile, İzmit’teki üretim kapasitesine ek olarak, yıllık 4,2 milyon adet bir kapasite eklemeyi ve toplam üretim kapasitemizi yüzde 30 artırmayı hedefledik.” şeklinde konuştu. 
Brisa olarak Avrupa’nın en büyük yedi lastik üreticisi arasında olduklarını vurgulayan Bayman “2013 yılında Fortune 500 Türkiye’nin En Büyük Şirketleri sıralamasında 84. sırada, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının belirlendiği İSO 500 listesinde 54. sırada ve uluslararası Marka Derecelendirme Kuruluşu Brand Finance tarafından 2014 yılında gerçekleştirilen “Türkiye’nin En Değerli Markaları Araştırması”nda da 133 milyon ABD Doları marka değeriyle 39. sırada yer aldık.” dedi.
Brisa’dan 78,9 milyon dolarlık yatırım
Brisa, 2014 yılında fabrika modernizasyon ve kapasite artırımı çalışmaları ve diğer birimler için yapılan yatırımlarla birlikte 78,9 milyon dolar tutarında yatırım gerçekleştirdi. Şirket,  2014 yılında da devam eden yatırımların kümüle etkisine rağmen aktif karlılığını önemli seviyede yükseltti, özkaynak karlılığı ise %35’e yaklaştı. 
 
Brisa 2014 yılını böyle geçirdi:
I·zmit’teki üretim tesislere ek olarak, Aksaray OSB’de yer alan ikinci fabrikasını 2018 yılı bas¸ında faaliyete alabilmek için hazırlıklara başladı.
2013 Sürdürülebilirlik Raporunu GRI A+ seviyede kamuoyu ile paylaştı.
2014 yılında yüksek kapasite kullanım oranıyla çalışarak 10 milyon adet üretim gerçekleştirdi.
Çalışanların kurumsal misyon, vizyon ve hedeflerini daha iyi anlayıp onların doğru yönlendirilmelerini sağlamak amacıyla kurulan “Strateji Evi” projesi Dr.Robert S. Kaplan ve David P. Norton, Palladium Palladium Group tarafından verilen ve uluslararası iş çevrelerinde “Strateji Yönetimi Oscar”ı olarak bilinen “Balanced Scorecard Hall of Fame for Executing Strategy” (Stratejik Yönetimde Başarı) ödülüne layık bulundu.
Ana ortaklardan Bridgestone Corporation’ın Avrupa’daki fabrikalarında üretimi yapılan ve dünyanın birçok noktasında satışa sunulan Dayton markalı lastikleri, Lassa ve Bridgestone markalarının yanında 3. marka olarak Türkiye pazarına sundu.
İş zenginleştirme stratejileri doğrultusunda, madeni yağ Castrol ile yapılan bir anlaşma ile, lastik satış noktalarına gelen araç sahiplerine Castrol ürün gamını da sunmaya başladı.
Brisa ve Autority Group işbirliği ile  sektörde lastik ve servisin yolları birleşti.
Araç sahiplerine ihtiyaç duydukları noktalarda satış ve hizmet sunan mobil satıs¸ kanalı Bridgestone Box’ı hayata geçirdi.
Binek ve hafif ticari araçların kullanım ömürleri boyunca ihtiyaç duyabilecekleri ürünlerin sunulduğu ve temel bakım hizmetlerinin verildiği, “Mükemmel müşteri deneyimi” konseptiyle hazırlanan ilk Otopratik mağaza konseptini Ankara’da hizmete açtı.
“Sürdürülebilir Değişim Konferansı”,  “Yolculuğun Geleceği” temasıyla düzenlendi.
Lassa markasıyla 2014 yılında toplam 19 pazara girerek coğrafi yaygınlığını artırdı. Yeni pazarların toplam satışlara oranı %6 olarak gerçekleşti. 
Lassa ile mevcut pazarlarda derinleşme ve yeni pazarlara giriş stratejisi çerçevesinde Lassa Tyres tabelalı mağazaların sayısı 122’ye çıktı. 
Lassa, ağır ticari araç sürücüleri ve çiftçilerin “Yola Sağlam Çık”ması için eğitim ve danışmanlık verdi.
Lassa ‘En Sağlam Defans’ Ödülleri sahiplerini buldu
 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here