Porsche GT3’te Günübirlik Pilotum!

0
2298

Porsche GT3 hakkında merak edilenleri Süreyya İzgi yazdı. Deneyimli otomobil profesyoneli Süreyya İzgi Porsche GT3 test sürüşünün ardından tüm izlenimlerini aktardı.

Porsche GT3’te günübirlik pilotum!

Uluslararası seviyede tek yarış pistimiz Intercity İstanbul Park ‘tayım. Bir günlüğüne Porsche GT3 Trophy Turkey pilotu oluyorum. Kupanın sloganı “Hayatınıza yeni bir kupa katmanın vakti geldi” gerçi ama kupa peşinde değilim. Uzak geçmişte aldığım bir Uno Cup kupam var, kafi. Zaten başka yarışan da yok yanımda.

Intercity İstanbul Park organizasyonunda 7 hafta sonu boyunca yapılan 12 yarışın üzerine bir finalle sürüyor Porsche GT3 Trophy Turkey. Şüphesiz çok özel otomobiller yarışıyor. Onlardan birini sizin için denemek istedim. Porsche GT3 Trophy Turkey’e katılmak isteyen herkesin 1 günlük güvenlik esasları yarışına katılması zorunlu. Benim deneme sürüşüm bir yarış olmadığı ve temelde güvenlik kurallarını zorlayacak bir sürüş ve yarış olmayacağı için eğitim almadım. Geçmiş deneyimlerimle yürüyorum otomobile doğru. Ama bu, durumun ciddi olmadığı anlamına gelmiyor.

Beyaz Porsche GT3 start/finish düzlüğünde beni bekliyor. Piste adım atarken aklıma Michael Schumacher geliyor. 2005 yılında Türkiye’de yapılan ilk Formula 1 yarışında bu asfalta o da adım atmıştı. “Nasıl acaba” diyorum, “umarım sağlığı iyiye gidiyordur.” …

Otomobilimiz Porsche 911 GT3. Güçlüce bir makina! 911’in yarışmak üzere geliştirilmiş yüksek performanslı versiyonu. 1973 model 911 Carrera RS’in torunu, günümüzdeki varisi. Kariyeri başarılarla dolu bir otomobil. International Porsche SuperCup’ın yanı sıra GT kategorisinde 7 kez American Le Mans Serisi şampiyonluğu, 24 Hours of Daytona ve 6 defa 24 Hours Nürburgring şampiyonlukları gibi başarıları var. Hafif kapısını açıp içeri yerleşmeye çalışıyorum, zayıf fiziğime rağmen benim için bile kolay olmuyor. Roll cage’e takılmadan içeri süzüldüğümde burnuma performans kokusu geliyor bile. FIA onaylı OMP yarış koltuğuma iyice yerleşip 6 nokta yarış kemerimi takıyorum. Nubuk direksiyonunu elimde tuttuğum canavar, ilk olarak 2013 yılında 991 GT3 olarak Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılmıştı. Gerçi sonradan aha güçlü RS versiyonu da ortaya çıktı ama bu otomobilde hiç küçümsenemeyecek güç saklıyor arka akslarında: 6 silindirli boxer motor, 8250 d/d’de 475 HP güç üretiyor. Ondan daha fazla dikkate alınması gereken 440 Nm’lik tork çıkışı. Adeta yolu buruşturan ürkütücü bir güç bu. Yazık arka lastiklere… Kullandığım en güçlü otomobil değil ama güç/ağırlık oranı en tedirgin edici olabilir. Kg başına 3 HP beygir düşüyor! Gücünü arka akslara çift kavramalı 7 ileri otomatik şanzımanla aktaran boxer motorun pistonları o kadar seri çalışıyor ki, sanırsınız ağır sıklet boks şampiyonasındasınız! Şöyle gelişmeler oluyor, beyaz Porsche sadece 3.1 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaşıyor. Nefeslenmek yok, gazı kesmezseniz kalktıktan sadece 11.3 saniye sonra 200 km/s’ye ulaşmış oluyorsunuz. Devamı da var tabii.. Devir saati 9000’den itibaren kızarıyor! Maksimum hızı 314 km/s olarak sunulsa da hız göstergesi 330 km/s’ye kadar uzanıyor! Deneyip üzerine çıkanlar tanıyorum! Aslında 991 Carrera S’in motoru baz alınmış bu otomobilde. Ama krank mili ve supaplar gibi motorun en önemli komponentleri hep GT3 için özel üretilmiş. Titanyum piston kolları, 9000 d/d civarındaki direncin garantörü, kol çıkarmak, piston kırmak o kadar kolay iş değil yani! Direkt benzin enjeksiyonlu 3.8 litrelik V6 motor, uzun süreli yarış performasını götürebilecek dayanıklığa sahip. Yoksa nasıl biter Le Mans 24’ler…

Otomobilin çift kavramalı otomatik şanzımanı da yarış otomobillerinde kullanılan sequential (sıralı) manuel şanzıman baz alınarak GT3’e özel olarak geliştirilmiş. Intercity İstanbul Park’ın uzun Start/Finish düzlüğünde ayağım gaz pedalına temas ettiğinde kükremeye başlıyor beyaz Porsche. İlk viraja doğru ilerlemeye başladığımda F1 gridleri altımda kayıyor gidiyor, tribünler tek renk görünmeye başlıyor. Viraja girmeye hazırlanırken ne ara bu hıza çıktım diyorum, neyse ki yavaşlarken garantörüm 380 mm çapındaki fren diskleri. Hızlandığı gibi de yavaşlıyor Porsche GT3. “Acaba disklerden kıvılcımlar çıkıyor mudur” diye düşünüyorum. Sonrası mı? Yıldırım gibi hızlanıp yıldırım gibi yavaşlamalar, birbirini kovalayan virajlar, apeksler ve kükreyen bir GT3… Yanımda diğer 11 otomobil daha olsa nasıl bir atmosfer olacak hayali bile heyecan verici. Formula 1 pilotlarını bile zorlayan sekizinci viraj, dön dön bitmiyor. Tabii benim hızımdan ne olacak, sanki yarış mı yapıyorum:) Tepeden aşağı süzülürken hızımı iyice alıyorum, 250 km/s’yi görüyorum. Ama virajın sonunu biliyorum, sert bir sol var, biraz erken fren yapmalı. İnişin sonu “ben geç fren yaparım” diyenlerin kalıntılarıyla dolu! Meretin yavaşlaması bile bir gösteri! Kompresyon sırasından gelen motor sesini mi anlatayım yoksa viraj içlerinde kurblerin üzerinden geçerken yaşanan sarsıntıları mı? Konforlu olacak değil ya, at heykeli üzerinde yolculuk yapıyor gibiyim! Attığım birkaç turdan sonra disklerin kızardığını düşünüyorum. Zannedersin Le Mans’ta yarıştım! Ter akmış sırtımdan… Yaklaşık yarım gün lastik çığlıkları eşliğinde bıkmadan usanmadan dönüyorum İstanbul Park’ta. Tamam, abarttım, 10-15 tur diyelim! Her defası bir öncekinden hızlı geliyor bana. Bilemiyorum belki de güce alışmaktan güç sarhoşuyum! Naçizane şu yorumu yapmam gerek ama, en keyifli sektör, 3.8 litrelik boxer motordan yayılan sesin boş tribünlerden geri dönüp yankılandığı anlardı. Birincisi uzun düzlükte 200 km/s’nin üzerindeyim, ikincisi tribünlerden dönen sesleri alkış addediyorum pist şımarklığı yaşıyorum. Ama bir süre sonra damalı bayrak sallayarak pite davet ediyor görevli arkadaşlar beni. Yaklaşık 3100 adet üretilmiş Porsche Carrera GT3’lerden biriyle Intercity İstanbul Park’ın şöyle bir tozunu alıyorum. “Benim yaptığım süratten ne olacak, gelecek yıl Formula 1 geri dönsün de sürati görelim” diye geçiriyorum içimden garaja doğru yürürken.

Bu arada arabam.com ilanları arasında ikinci el Porsche modellerinin olduğunu ekleyerek, meraklısının arabam.com Porsche ilanlarını takip etmesini tavsiye ediyorum.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here