Peugeot’nun Dakar canavarı

0
845

Bu yıl Dakar ve İpek Yolu rallilerinden Peugeot 2008 DKR ile zaferlerle dönen Team Peugeot Total ve Red Bull Peugeot 3008 DKR’yi lanse ediyor.

Yeni Peugeot 3008 DKR; Stephane Peterhansel’e geçtiğimiz Ocak ayında Dakar’da 12’inci zaferini kazandıran ve Cyril Despres’e geçtiğimiz Temmuz ayında İpek Yolu Rallisi’nde dört tekerlek üzerinde ilk zaferini kazandıran başarılı yarış otomobilinin takipçisi sahneye çıkıyor.

Peugeot’nun Rosario’daki zaferinardından Velizy-Fransa’da 8 aylık titiz bir çalışmanın sonucu olarak geliştirilen yeni Dakar yarışçısı markanın önümüzdeki günlerde Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtacağı yeni SUV modelini baz alıyor. Yeni 3008 SUV, 25 yıl aradan sonra 2015 yılında tekrar Dakar’a dönüş yapan markanın yeni yarış otomobili için ilham kaynağı oldu. Peugeot’nun iki tekerlekten çekiş felsefesine sadık bir yapı sergileyen yeni Peugeot 3008 DKR aynı zamanda markanın 15 yıl 9 ay önce iki tekerlekten çekişli aracıyla elde ettiği ilk Dakar zaferine de gönderme yaparken dünyanın en zorlu arazilerini alt etmek için dört tekerlekten çekişin gerekli olmadığını gözler önüne seriyor.

“3008 geleceği simgeliyor” diyen Peugeot Sport Direktörü Bruno Famin: “Bu araç ile mevcut aracın zayıf yönlerini ele almayı ve daha da güçlendirmeyi amaçladık. Yerine getirmekle yükümlü olduğumuz bir dizi yeni regülasyon da söz konusuydu”dedi.

Dakar’da başarılı olmanın en önemli unsurlarından birini Süspansiyon oluşturuyor. Aracın süspansiyonuyla birlikte; toprak, çamur veya kum gibi değişken ve zorlu arazi şartlarına hızla uyum sağlaması gerekiyor. Peugeot 2008 DKR’de kullanılan süspansiyon zaten türünün en iyi örneklerinden biriydi, ancak mühendisler Peugeot 3008 DKR’da süspansiyonun geometrisini ve amortisörlerini daha da geliştirdi. 15 günlük İpek Yolu Rallisi, ki arazi şekli olarak Dakar ile oldukça benzerlik gösteriyor, de dahil yapılan testler gelişmelerde çok önemli bir paya sahip oldu.

1987 ile 1990 yılları arasında Afrika’daki Dakar’ı üst üste dört kez kazanan Peugeot Sport şanlı geçmişinin 6’ıncı Dakar zaferini alarak geçen yılki başarısını sürdürmeyi hedefliyor. Dakar zaferi tatmış birçok deneyimli ismi bünyesinde barındıran Peugeot ekibi ve yeni Peugeot 3008 DKR; Arjantin, Bolivya ve Paraguay hattını kapsayan yeni rotasıyla son derece zorlu bir yarış profili çizen bu yılki Dakar’a hazır. Dakar öncesinde efsane pilot Carlos Sainz 3-7 Ekim tarihlerinde koşulacak olan Fas Rallisi öncesi yeni Peugeot 3008 DKR ile Peugeot 2008 DKR’yi kullanan Cyril Despres ve diğer Dakar rakiplerine karşı mücadele edecek.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here