İlk sürüş: Yeni Toyota Avensis

5
3947

İlk kez 1997 yılında Carina modelinin yerini alan Toyota Avensis, yenilendi. 1.6 litre dizel motorun kullanıldığı aracı sizler için Cenevre’de kullandık. İşte ilk izlenimlerimiz…

YAZI: Tulu DARICAN/İsviçre

Toyota Avensis, yeni olarak lanse edilse de aslında 2009’da tanıtılan 3. Neslin kapsamlı revizyona tabii tutulmuş bir hali. Hatta aracın inşa edildiği platform bile aynı tutulmuş. Toyota Avrupa bünyesinde Proje Direktörü olarak görev yapan Türk mühendis Ahmet Karaman’ın başkanlığındaki 70 kişilik bir tasarım ekibi tarafından geliştirilmiş. Yenilenmeyle birlikte yeni Toyota Avenesis’in station wagon versiyonuna da Touring Sports ismi verilmeye başlanmış.

Yeni Toyota Avensis’in Sedan ve Touring Sports versiyonları ‘Enerjik ve Zarif’ tasarım ismi verilen yeni bir tasarım anlayışı ile şekillendirilmiş. Çekici hatlara sahip ve kolayca ayırt edilebilir bir görünüme kavuşan Yeni Toyota Avensis, LED far kümeleri, tek krom kaplama bar, parlak siyah tampon ve krom çerçeveli ızgara ile güçlü bir duruş sergiliyor. 

Aracın uzunluğu 40 mm artarak sedan versiyonda 4.750 mm’ye, station wagon gövde tipinde de 4.820 mm’ye ulaşmış. Toyota Avensis, kaslı ve kolayca fark edilebilen yeni ön tasarım ile Toyota’nın  ‘KeenLook’ – Keskin Bakış ve ‘Under Priority’ – Öncelikli”  tasarım anlayışının 2’nci jenerasyonunu sergiliyor. 

17 inç alüminyum alaşımlı jantlar ve yan aynalar Avensis’in  görünümünü tamamlıyor. Toyota logosunun odak noktasına konulduğu Avensis’in ön üst ızgara tasarımındaki krom çıtalarla uyum içindeki LED ışık çizgileri, otomobilin ön yüzüne farklı bir hava katmış. 

Tamamen LED arka stop lambaları kullanılan araç yenilenen arka tasarımıyla geniş görünüyor. Yeni Toyota Avensis’ın Sedan versiyonunda bagaj hacmi 509 litre olurken, Touring Sports’da da 543 litreden başlayarak 1609 litreye kadar ulaşabiliyor.

 

İç mekan bu kez olmuş

Yenilenmeden önce rakipleri karşısında oldukça sönük kalan Avenesis’in iç mekanı bu sefer çekici bir görünüme kavuşmuş. Terracotta ve açık gri iç döşeme renkleri, yenilenen tasarımıyla orta versiyonda Alcantara ve deri, üst versiyonda ise vücudu daha iyi saran tam deri döşemeli koltuklar ile kabin içi kalite hissi artmış. 

Yeni Toyota Avensis’in gösterge tablosunun ortasında 4.2 inçlik TFT bir ekran bulunuyor. Bu ekran yol bilgisayarı bilgileri yanı sıra donanıma göre sürüşle ilgili diğer bilgileri de ulaştırıyor. Orta konsoldaysa 8 inçlik dokunmatik ekran dikkat çekiyor. Toyota Touch 2 ismindeki bu ekran AM/FM radyo, CD/MP3 çalar, Bluetooth ile kablosuz cep telefonu bağlantısı, cep telefonundan müzik dinleme ve çalma listesinden seçim yapabilme, araç bilgisi, USB girişi ile iPod ve uyumlu mobil cihazlar için bağlantı ve şarj imkanı, entegre geri görüş kamerası özelliklerini içeriyor.  Toyota Touch 2  yeni geliştirilen “Toyota Touch 2 with Go” multimedya sisteminde Türkçe dahil olmak üzere dil seçeneği 20’ye ulaşıyor. Ayrıca satın alındığında bu ekran navigasyon sistemine de ev sahipliği yapıyor.

 

Yeni 1.6 dizel motor

Toyota Avensis, 2 dizel, 3 benzinli motor seçeneği ile satılacak. Yeni Toyota Avensis’te 1.6 lt D-4D dizel motor ilk kez kullanıldı. BMW tarafından geliştirilen bu motor 6 ileri manuel şanzıman ile kombine ediliyor ve 2.0 lt’lik dizel seçenekten 20 kg daha hafif. Bu motor 4000 d/d’de 112 hp güç, 1750-2250 d/d aralığında ise 270 Nm tork üretiyor. Yakıt tüketimi ise ortalama 4.2 lt/100 km olarak açıklanıyor. Yeni 1.6 lt D-4D’nin büyük ilgi görmesi bekleniyor.

Yeni Toyota Avensis’te, 1.6 lt D-4D’nin yanı sıra, ilk kez bir Toyota’da kullanılacak 143 hp üreten 2.0 lt D-4D güç ünitesi de dikkat çekiyor. Yeni Avensis’in motor gamında; iki dizel motorla birlikte 132 beygirlik güç üreten 1.6 lt, 147 beygirlik güç üreten 1.8 lt ve 152 beygirlik güç üreten 2.0 lt benzinli motor da yer alıyor. Yakıt tüketimi kapsamlı revizyonlarla yüzde 4 oranında düşürülen 1.8 ve 2.0 lt benzinli motorlar, otomatik Multidrive S şanzımanla birlikte satın alınabilecekler.

Üretime başlandığı 1997’den bu yana 1 milyon 711 bin 800 adedi aşan satış rakamına ulaşan Avensis’in yeni versiyonu İngiltere’de üretiliyor. Yeni Toyota Avensis, Sedan ve Station wagon (Avensis Touring Sports) gövde tipleriyle satışa sunuluyor. Döviz kurlarındaki değişkenlik sebebiyle aracın fiyatı önümüzdeki günlerde kesinlik kazanacak.

 

Sürüş izlenimi

Cenevre’de gerçekleştirilen organizasyonda yeni Toyota Avensis’in 1.6 litrelik motorunu station wagon karoser üzerinde deneme fırsatı yakaladım. 160 km’yi geçen kullanımım sonucunda bu motorun araç ile uyumunu beğendim. Alt devirlerden itibaren motor canlı karaktere sahip. Gücü rakiplerine göre düşük görünse de sürüşü başarılı. Alp dağlarının virajlı tırmanışlarına karşın yakıt tüketim ortalamam 5.8 litre dolaylarındaydı. Uzun yolda rahatlıkla 5 litreye düşürmek mümkün görünüyor. Aracın fiyatı henüz netleşmemiş olsa da standart donanımlarının rakiplerine göre daha iyi olacağı bildiriliyor. Tüketici cephesinde en büyük eleştiri aracın platformunun değiştirmemesi olacaktır. Ancak eski Avensis’i de kullanmış birisi olarak diyebilirim ki bu önemsiz bir detay. Çünkü eskiden yol tutuş dinamikleri açısından rakiplerinin oldukça gerisinde kalan model süspansiyon sisteminin tümüyle yenilenmesi sonucu çok daha dinamik ve istekli bir araç olmuş. Ayrıca bu segmentin satış lideri VW Passat’ın da bir önceki nesilde aynı formülü uyguladığını unutmayalım. 1.6 litrelik motorsa keşke otomatik seçeneğine sahip olsa dedirtiyor.

5 YORUMLAR

  1. ön tarafın tasarımı sınıfına göre fazla spor olmuş arka bölümü lexuslara benziyor ama güzel. içi eskisine göre baya gelişme göstermiş. ama hala rakiplerine göre zayıf. motorlara gelirsek 112 hp dizel kasaya zayıf kalmış. benzinliler de hala atmosferik anladığım kadarıyla. bir de bu sınıfta bir otomobilde hala arka bölümlerde havalandırma yok. mondeo ve passat karşısında fiyatı da eş tutarsa pek şansı yok.

  2. Ön konsol tasarımı nissan qashqai’den kopyalanmış. toyota bu ucuz dış tasarımları ve vasat malzeme kalitesiyle nasıl bu kadar satış yapıyor anlamıyorum. Önceki 1.4 motorların çekiş gücü ve yağ yakma problemleride cabası. Şimdi adam gibi bi motor koymak akıllarına gelmiş ama yine de rakiplerinin gerisinde bana göre. Tabi 2. elde tutuyor diye alan yine alacaktır.

  3. Japon otomotiv devi Toyota’nın iştiraki Toyota Türkiye Sakarya’daki fabrikasında yeni bir model üretmeye hazırlanıyor. Bu fabrikada 350 milyon euronun üzerinde yatırımla C-HR konseptine dayanan yeni bir modelin üretilmesi planlanıyor. Halihazırda Corolla ve Verso modellerini üreten Toyota Türkiye yeni yatırımla yıllık üretim kapasitesini yüzde 90’a yakın artırırken 1.000’in üzerinde ek istihdam sağlanacak. Yeni yatırımın tanıtıldığı basın toplantısında konuşan Toyota Motor Avrupa Başkanı Johan van Zyl yeni modelin Türkiye’de üretilecek ilk hibrit motorlu araç olacağını ve üretim kapasitesinin 150.000 adetten 280.000 adede yükseleceğini ifade ederek, “İlk defa hibrit bir araç Türkiye’de üretilecek. Bu Toyota Türkiye’nin Toyota’nın Avrupa stratejisi içindeki önemini gösteriyor. Desteklerinden dolayı Türk hükümetine minnettarız ve yerel otomotiv sanayinin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” dedi. Üretiminin yüzde 80’inden fazlasının ihraç edileceği yeni modelin resmi isminin Mart ayında başlayacak Cenevre otomobil fuarında açıklanacağını ifade eden yetkililer aracın hibrit olması dışında motor seçenekleri hakkında bilgi vermedi. Araç kompakt crossover sınıfında yer alıyor. Kato’nun verdiği bilgiye göre, Toyota Türkiye’deki üretiminin yüzde 80’ini ihraç ediyor. Bu oranın yeni modelin tüm yıl üretimde olacağı 2017’de yüzde 90 civarına yükselmesi hedefleniyor. Toyota Türkiye Pazarlama AŞ CEO’su Ali Haydar Bozkurt, geçen yıl iç pazarda 50.000’in üzerinde satış adetine ulaştı

  4. 2016 model avensis aldım sakın benim yaptığım hatayı başka kimse yapmasın diye bu yorumu yapıyorum araç şuan 5000 km araç premium paket deri koltuk olmasındanmı bilmem ama araçı Erzurum da kullanıyorum çok ses yapıyor ve yakıt fazla ikinci sıkıntısıda star stop sistemi çalışmıyor servise gittim bu sebeble bana Toyota ana merkezden yetkili gelecek dediler ve sonumda 1 ay geçti ve yetkili buğün geldi araçla birlikte teste çıktı testten sonra ki cümlesi şu oldu rakım yüksek ondan dolayı çalışmıyor dedi ve ben diğer marka araçlar nasıl çalıyor dedim o na cvp veremedi sanırım tüketici hakları mahkemesine başvuru yapacam SAKIN AMA ŞAKIN AVENSİS ALMAYIN

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here