Ticaretin yıldız kim? Ford Tourneo Connect vs Fiat Doblo

4
25129

Ford Tourneo Connect vs Fiat Doblo incelemesi. Küçük esnafın gözdesi haline gelen hafif ticari araçlar her geçen gün kendini yeniliyor. Peki, ticari araçta sadece yenilikçi olmak yeterli mi? “Elbette hayır!” dediğinizi duyar gibiyiz. İşte bu segmentin en güçlü isimlerinden olan Ford Tourneo Connect ve Fiat Doblo’yu sizler için karşı karşıya getirdik. Kazanan kim oldu dersiniz?

YAZI: ALPER GÜLER

Ford Tourneo Connect vs Fiat Doblo

Tasarım

Ford Tourneo Connect tamamen yenilenen bir tasarım ile karşımıza çıkıyor. Tasarım konusunda Ford Tourneo Connect’te daha Avrupai bir hava hâkim. Selefindeki sert hatlar korunmuş. Ek olarak model boyut anlamında da büyümüş. Selefine göre model 94 mm daha uzun ve 57 mm daha yüksek yapıya kavuşmuş. Ağabeyi Tourneo Custom gibi ızgara formuna sahip olan Tourneo Connect, geriye çekilmiş farlarıyla dikkat çekiyor. Geniş ön cam ve tavan bölümünün panoramik cam yapısında olması içeride ferahlık sinyalleri veriyor. Makyaj operasyonu geçiren Fiat Doblo ise rakibine göre daha oval hatlara sahip.

Tampon ve far grubunda yapılan değişimlerle daha olgun bir yapıya kavuşmuş. Büyüyen ızgara modelin tasarımına artı katmış. Yan bölümde Connect keskin hatlara yer verirken Doblo’da oval hatlar hakim. İki modelde de alaşımlı jantlar göze çarpıyor. Sportiflik anlamında Connect’in burada bir adım önde olduğunu belirtmek gerek. Modellerin arka bölümüne geldiğimizde C sütununa konumlandırılmış stoplar görülüyor. Piyano siyahı detaylarla Doblo elit görünmek isterken tamamen gövde rengi ile tasarlanmış Connect yine rakibinden bir adım önde. Fiat Doblo, 4406 mm uzunluğa, 1832 mm genişliğe, 1845mm yüksekliğe ve 2755 mm aks mesafesine sahip. Bu değerler ile Ford Tourneo Connect’den 12 daha kısa, 3 mm daha dar, 10 mm daha yüksek ve 93 mm daha geniş aks mesafesine sahip.

İç Mekân

Modeller içeride ailedeki kardeşlerine benzer bir iç mekânla bizleri karşılıyor. İki modelde de sunulan çift renkli konsol iç mekâna farklı bir hava katmış. Ford’da kullanılan 4 kollu direksiyon simidi ele iyi oturuyor. Üzerindeki kumandalar ile otomobilin birçok özelliğine erişim mümkün. Gösterge paneli okunaklı ve selefinden daha modern bir duruş sergiliyor. Ayrıca bu gösterge panelini ailedeki Focus modelinin eski neslinden hatırlıyoruz. Müzik sistemi konsolun geniş bir bölümünü kaplamış. Üzerindeki tuş karmaşasına hâkim olmak alışkanlık gerektiriyor.

Hemen altında sunulan klima kumandaları da ailedeki otomobillerden tanıdık geliyor. Yükseğe konumlandırılmış vites topuzuda bu segmentte aranan diğer detaylardan.

Fiat Doblo ise direksiyon ve gösterge paneli daha çekici bir görünümle karşımızda. Vites topuzunu Punto, müzik sistemini de ailedeki bazı modellerden hatırlıyoruz. Müzik sisteminin altındaki klima sistemi eski nesil Linea’lardan tanıdık geliyor. Hem tek bölge olması hem de tasarım anlamında demode olması onu rakibinin gerisinde kalmasına sebep oluyor. Müzik sisteminin dokunmatik özelliğe sahip olması artı bir özellik. Ancak geri görüş kamerasının burada sunulmaması ilginç! Rakibi Connect’te bu özellik dikiz aynasına konumlandırılmış.

Eşya gözleri bakımından Fiat Doblo’da vites önünde neredeyse yer bulunmazken, Ford Tourneo Connect’te müzik sisteminin üstündeki ekranın önünde ufakta olsa bir gözün yer alması artı bir özellik. Fiat Doblo, müzik sisteminin üzerinde kaymaz bir tabanla eşya alanı ve sürücü tarafında da bir ufak göz sunuyor. Tourneo Connect’te de ise yolcu bölümünün ilerisinde irice bir göz bulunuyor. Fakat buraya erişim oldukça zor.

İki modelde tavan üzerinde raf şeklinde bir alan sunarken Connect arka bagaj kapağı ile sıfırlanmış ve tavana monte çekmeceleri ile göz dolduruyor. Arkada sunulan alan iki modelde de yeterli seviyede. Burada koltukların yatırılıyor olması ticarilerden beklenen bir özellik. Ancak Ford Tourneo Connect’te kullanılan amortisörlü koltuklar konumlandırma yaparken size büyük kolaylık sağlıyor.

Ek olarak tavanın cam olması Ford Tourneo Connect’e ferah atmosfer konusunda artı katıyor. Gelelim bagaj hacmine. Fiat Doblo, tüm koltuklar yatırıldığında 3200 litrelik bir alan sunarken, Ford Tourneo Connect 2410 litre ile sınırlı kalıyor. Connect azami olarak 2250 kg taşıma kapasitesi sunarken, Doblo ise 2130 Kg azami taşıma kapasitesi sunuyor.

Motor

Fiat Doblo 1.6 litre Multijet motora sahip. 4000 d/d’de 105 Hp güç, 1500 d/d’de ise 290 Nm tork değeri sunuyor. 6 İleri manuel şanzımanla kombine edilen Doblo, 1430 Kg’lık ağırlığı ile 0-100 Km/s hızlanmasını 13.4 saniyede tamamlıyor. Modelim maksimum hızı ise 164 Km/s olarak belirlenmiş. Fiat Doblo yüksek torku sayesinde alt devirlerde güç problemi yaşamıyor. Karma tüketim değeri olarak 5,2 litre imkânsız gibi görünse de testimiz sırasında sakin kullanımlarda yakaladığımız 5.4 litrelik tüketim ortalaması bunun doğruluğunu ispatlıyor. Performanslı kullanımlarda da 7,8 litre ortalama tüketim değerine ulaştık.

Ford Tourneo Connect’de de 1.6 litre dizel üniteye yer verilmiş. Ailedeki birçok modelden hatırladığımız bu motor 115 Ps güç ve 270 Nm tork değerine sahip. Bu değerler ile 1612 Kg ağırlığındaki Connect, 0-100 Km/s hızlanmasını 13.1 saniyede tamamlarken maksimum 164 Km/s hız değerine sahip. Fabrika verilerine göre 4,8 litre olarak belirlenmiş. Rakibine oranla ağır olan Connect bunu sürüşe yansıtıyor. Ancak kâğıt üzerinde rakibinden daha iyi değerlere sahip olduğunun da altını çizmeliyiz. Model ile sakin kullanımlarda da 5,7 litrelik tüketim değerini elde ettik. Performanslı kullanımlarda da 8,7 litrelik tüketim değerine de ulaşmak mümkün.

Konfor ve Yol Tutuş

Modellerin ikisinde orta sertlikte bir süspansiyon kullanılmış. Kasislerde ve irili ufaklı birçok çukurda iki modelde başarılı bir şekilde performans gösteriyor. Rüzgâr ve yol sesi konusunda Fiat Doblo rakibine göre biraz daha ses alıyor. Motor sesi konusunda da iki model eşit başarıda. Yüksek yapıları ve orta sertlikteki süspansiyonlar modellerin gövde salınımlarını engelleyemiyor. Ancak salınımı daha az yapan ve virajlarda başarılı sürüş dinamiği gösteren Ford Tourneo Connect oluyor.

Sınırları zorlanan modeller önden kayma eğilimi gösteriyor. ESP sistemleri iki modeli de rayında tutmak için elinden geleni yapıyor. İçerideki koltuklar konusunda yine Connect öne çıkıyor. Misafirlerini iyi sarıyor ve özellikle ön koltuklardaki baldır desteğiyle de rakibinin önünde.

Güvenlik

Fiat Doblo 2004 yılında katıldığı testlerden 3 yıldız alabildi. Önden çarpmalarda sürücünün ve yolcunun sadece kafa, boyun ve sol kaval kemiğine tam koruma sağlamıştır. Yandan çarpmalarda da Göğüs kafesine yeterli koruma sağlayarak Euroncap’den 3 yıldızla ayrıldı. Modelin güncel halinin çarpışma testi ise bulunmuyor.

Ford Tourneo Connect 2013 yılındaki çarpışma testlerinden 5 yıldız ile ayrıldı. Önden çarpmalarda sürücünün Göğüs ve sol baldır kemiği, yolcunun ise göğüs kafesi dışında tüm uzuvlarına tam koruma sağlamıştır. Yandan araç ile çarpmalarda tüm uzuvlara tam koruma sağlayan model sabit bariyer çarpmalarında ise göğüs kafesi dışında tüm uzuvlara tam koruma sağlamıştır. Arkadan çarpmalarda da kamçı etkisine karşı boyun bölümüne tam koruma sağlanarak Euroncap’den 5 yıldız almayı başarmıştır.

KARAR

Ticari bir araçtan beklentiniz nedir? Yakıt ekonomisi, ucuz yedek parça ve geniş taşıma alanına sahip olmak isterseniz burada tercih Fiat Doblo olmalı. Yakıt cimrisi diyoruz çünkü 5,4 litre değeri çok rahat bir şekilde yakalanabiliyor. Geniş hacim konusunda 3200 litre hacim sunan Doblo rakibine açık ara fark atıyor. Peki ya daha çok konfor ve binek otomobil ruhu arayanlar? Cevap burada Tourneo Connect oluyor. Tasarım konusunda model zaten rakibinden iddialı. İçerideki kullanılan malzeme kalitesi ise rakibine göre daha iyi. Küçük bir ayrıntı ancak koltukların amortisörlü olması konforunuzu arttıran bir detay. Sürücü ve yolcunun hemen tavanında yer alan eşya gözü dikkat çekerken bagaj bölümünde ve yine tavan da yer alan çekmeceler oldukça şık görünüyor. Burada eleştirebileceğim tek konu bu kadar ince ayrıntı düşünülmüşken pandizotun rakibine göre çok basit kalması oldukça ilginç!

Ticarilerde benim için olmazsa olmazlar arasında yer alan kör nokta aynası. Connect’de yan aynanın altında yer alan bu bölüm size birçok noktada yardımcı oluyor. Doblo’da bu özelliğin olmayışı size şerit değiştirirken bile zor anlar yaşatabiliyor. Aynalar katlanabilir özelliğe sahip ancak bu özellikten çok kör nokta özelliğinin olmasını isterdim. İki aracın sürüş dinamiğine baktığımızda Connect’in rakibine göre daha otomobil vari bir sürüş vaat ettiğini görüyoruz. Connect hisli direksiyonu ile virajın her bölümünde sizinle iletişim halinde. Ayrıca ESP sistemininde oldukça temkinli olduğunu görüyorum. Doblo ise viraj içinde hissiz bir direksiyonla beni karşılıyor. ESP sisteminin de daha soft darbeler ile sisteme müdahale ettiğini görüyoruz.

İş ticaret olunca fiyatlar da önem kazanıyor. Doblo 20 Bin Km, Ford ise 15 Bin Km aralıklarında servise giriyor. Ford 120 Bin Km’ye kadar 8 servis görerek yaklaşık 6 Bin TL’yi geçen bir servis masrafı çıkarırken, Doblo ise 6 kez servise girerek size yaklaşık 5 bin TL’ye yakın bir servis masrafı çıkarıyor. Konu ticaret ve ticarette rakamlar önemli ise tercihiniz Doblo olacaktır.

4 YORUMLAR

  1. fiyatta hata var bence doblo 2000 tl daha pahalı demişsiniz internetten şimdi bakıyorum
    1.6 M.Jet 105Hp Premio Plus (Gri / Black 57.450tl
    TOURNEO CONNECT 1.6 L TDCİ 115 PS Titanium 69.020tl olarak gözüküyor
    yaklaşık olarak ford 12000 tl daha pahalı gözüküyor

    büyük ihtimalle Tourneo Courier fiyatı yazılmış

  2. Araçlarla ilgili yorumlara katılıyorum fakat fiyat bilgileriniz yanlış. Doblo Dokker hariç bütün rakiplerinden ucuzdur.
    Doblo fiyatına göre her zaman iyi bir araç olmuştur.

    TOURNEO CONNECT 1.6 L TDCİ 115 PS Titanium 69.020 TL
    1.6 M.Jet 105Hp Premio Plus (Gri / Black) 57.450

  3. Herhangi bir ticari faaliyetim yok ama konforu olsun, geniş geniş bineriz, fiyatı da uygun diye buradaki Doblo almıştım. 2 sene bindim ama yollarda her trafik çevirmesinde mutlaka durduruluyor araclar. Hızınızın normal sinirlarda olması (azami 80 +8 =88km/s) ile alakası yok bu cevirmelerin. Herkes geciyor, seni durduruyorlar. Tamamen kaçakçıymissiniz gibi bir mantıkla yaklasiyorlar. Üstelik doğuda falan değil yani ankara ve civarı orta Anadolu’da kullandık arabayi. Yok kesinlikle affetmiyorlar cevirmelerde. Hatta bir kersinde bir çevirmede araç muamelesi diye yazmislar, satarken noterden cikti. Öyle bir durum yoktu, muayenesi falan tamdi ama işte illa bi dert çıkaralım diye uğraşıyorlar galiba. Otomobil alin, bunlardan uzak durun derim. Ayrıca fiyatları çok kaybediyor ikinci elde.

  4. 2004 Yılında (o yıllarda bu araçlar iyi rağbet görüyor.) sıfır doblo aldım hemde 30 bin civarlarında. Araç söylenenlerin aksine hem fazla yakıt yakıyor hemde güçsüzdü. 100 bin der demez motor bitti. serviste 10 bin civarında masraf çıkardılar. Bende mecburi dışarıdan çıkma parçalarla ancak 5500 e yaptırabildim tarih 2011. Yaptırıp bu araçtan kurtulayım dedim ancak 15 500 e alıcı bulabildim. İşin kısacası büyüklüğüne aldanmayın bu tip araçların. Alırken ucuz gibi görünseler de satarken çok ama çok zararınız oluyor. Birde motor arızaları çok pahalıya mal oluyor. Bunların yerine yine de binek otomobil tercih edin diyiyorum. Saygılarımla..

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here