Renault marka ikinci el ve sıfır araç ilanlarını sizlerle paylaşan arabam.com olarak, Ülkemizde otomobil sektöründe ilkleri yaşatan ve 1970’lerden bugüne adeta milletçe duygusal bir bağ kurduğumuz Renault12 ’nin etkileyici Türkiye hikayesini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

renault12

Türkiye’de İlk Otomobil Fabrikaları

Türkiye’de otoyol alt yapısının gelişmesi motorlu taşıtlara olan ilgiyi arttırdı. Özellikle 1960’tan sonra motorlu taşıt kullanımı arttı. Elbette yerli üretimimiz olmadığı için Avrupa arabalarını ithal etmeye başladık. Hızla artan nüfusumuz için Avrupalı otomotiv devleri de ülkemize gelerek, potansiyel otomobil alıcısı sayısını ve ilgisini inceleyerek kendi satış planlarını 1960’larda yapmaya başladılar. Bu pazar araştırmaları Türkiye’de otomobil fabrikası kurulması kararına neden oldu. Önce olarak Fiat ve Volvo markalarının ülkemizde üretim yapmalarına izin verilerek ilk otomobil üretimi başlamıştır. 1969 yılında da OYAK tarafından desteklenen Renault fabrikası kurulmuştur.

Renault12

İlk Renault12 Üretimi

1971 yılında Türkiye’de üretilen Renault12 İzmir Enternasyonel Fuarında şarkıcı Hümeyra ile halka tanıtılmıştır. Ayrıca 1071 yılında satışa sunulan bu, Renault12 modelleri için 59.850 lira fiyat belirlenmiştir. Türkiye’de üretilen ilk station wagon otomobil de Renault SW’dir.

Yarışlarda Kullandığımız ilk Otomobil 

Araba yarışlarında Türkiye’de ilk kullanılan otomobiller Renault markadır. 1970’li yıllarda Balkan Rallisini bir Türk yarışçı Renault12 ile kazanmıştır.

Renault12

İhraç Ettiğimiz İlk Otomobil 

Ülkemizde üretip yurt dışına ihraç ettiğimiz ilk otomobil Renault markadır. 1970’lerde Türkiye’de üretilen Renault12 modelleri dünyanın farklı ülkelerine ihraç edilmiş.

Türkiye’de Renault12 Üretimi Sona Erdi!

Türkiye’de 1972 yılında başlayan Renault 12 modeli arabaların üretimi 2000 yılında sonlandırılmıştır. Burada otomobil üretiminde Avrupa Birliği normlarının etkisi büyüktür.

İkinci el satılık Renault 12 ilanları

Renault 5 Yeniden Doğmaya Hazırlanıyor!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here