Geleceğin Arabaları

0
4791

Merak ettik, gelecekte arabalar ve trafik nasıl olacak? Biraz bilim, biraz istatistik bilgilerle biraz da kurguyla çıktık yola.

Geleceğe dair uçsuz bucaksız tahminler yapmak heyecan vericidir. Bu tahminlerden doğan bilim kurgu romanları, bilim kurgu filmleri bazen gerçekten icatlara ilham verir bazen de fanteziden öteye gidemez. Gelecek kurgulu filmler ve kitaplarda iletişim, ulaşım, eğlence ve gündelik yaşam detayları dikkat çeker. Örneğin uçan arabalar, üç boyutlu görüntülü iletişim araçları, kendi kendini temizleyen ya da günlük işleri yapan yapay zekaya sahip robotlar son yıllarda tüm bilim kurgu çalışmalarının ortak hayalleri arasında yer alıyor. Peki, kurgular bir yana, sizce gelecekte arabalar nasıl olacak?

Online olarak hayalinizdeki otomobile dakikalar içinde ulaşmanızı sağlayan arabam.com, geleceğin konforunu şimdiden sunmayı amaçlayan bir heyecanla çalışıyor. Bu arada merak ettik, gelecekte arabalar ve trafik nasıl olacak? Biraz bilim, biraz istatistik bilgilerle biraz da kurguyla çıktık yola.

Geleceğin yani 20- 30 yıl sonrasının otomotiv endüstrisine dair tahminlerden en kesin olanları şöyle:

Hybrit Araç Sayısı Artacak: Benzinin fiyatının yüksekliği öyle bir boyuta ulaşacak ki adeta benzinli araba kullanmak lüks haline gelecek. Benzin fiyatlarının yükselmesi, benzinin nadir bulunur hale gelmesi, çevre hareketlerinin güçlenmesi otomotiv üreticisini hybrit araç teknolojisini geliştirmeye itecek. Aynı sebepler devletlerin de şarj istasyonlarını ve elektrikli otomobil üretimini desteklemesine neden olacak. Tüm bunlar bir araya gelince yani arzla talep doğru eksende buluşunca trafikte hybrit araç sayısı epey bir artacak.

Tek Kişilik Otomobiller: Artan nüfus daha çok trafik anlamına gelecek. Trafiğe dair çözüm arayışı bireysel boyuta inecek. Bu da insanların daha küçük, daha kolay park edilebilen arabalara ilgi göstermesine neden olacak. Smart tarzı iki kişilik otomobillerin hem üretimi hem de tercih edilme oranları artacak.

Ehliyet Almak Daha Zor Olacak: Trafik kazalarını önlemek ve trafik bilinci yaratma adına tüm dünyada bugün Avrupa’da olduğu gibi sürücü olma kriterleri zorlaşacak. Yani ehliyet almak zorlaşacak. Ayrıca ehliyeti aldıktan sonra çok dikkatli olmak gerekecek.

Otomobillerde Akıllı Teknolojiler Artacak: Bugün, cep telefonunuza dokunmadan telefonla konuşmanızı sağlayan bluetooth teknolojisi, aradığınız adrese sizi götüren navigasyon teknolojisi bundan 20 yıl önce çok ütopik fikirlerdi. İşte bu hayatı kolaylaştıran akıllı teknolojiler, bundan sonra daha fazla konuda kullanılacak ve daha çok gelişecek. Bu da sürüş keyfini arttırırken güvenli araba kullanmaya da yardımcı olacak.

Sürücüsüz Araç Teknolojisi Gelişecek: Google’ın öncülüğünü ettiği sürücüsüz araç teknolojisi bugün tam hazır sayılmaz. Ancak bu teknoloji üzerinde hemen hemen tüm Avrupa markaları çalışıyor. Gelişerek kullanılabilir hale geldiğinde trafik algısı baştan sona değişecek. Volvo & Uber otonom projesi de bu konuya güzel bir örnek olarak görülebilir.

Alternatif Enerji Kullanımına İlgi Artacak: Bugün, otomotiv sektöründe alternatif enerji denilince akla sadece elektrikli arabalar geliyor. Ancak gelecekte güneş enerjisi başta olmak üzere farklı enerji arayışları artacak.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here